Pilonidal sinüsün cerrahi tedavisinde Limberg flep ile ters D tekniğinin karşılaştırılması, değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1000961
  2. Yazar: BURAK ÇEBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pilonidal sinüs, Limberg flep, ters D tekniği, cerrahi tedavi, Pilonidal sinus, Limberg flap, inverted D technique, surgical treatment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, pilonidal sinüs hastalığının cerrahi tedavisinde Limberg flep ve ters D tekniğinin erken dönem klinik sonuçlar açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 01 Ocak 2014–31 Aralık 2024 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde pilonidal sinüs tanısı ile Limberg flep veya ters D tekniği uygulanarak opere edilen hastalar değerlendirildi. Nüks, enfekte ve komplike pilonidal sinüs olguları ile kronik hastalığı bulunan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Toplam 164 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar uygulanan cerrahi tekniğe göre iki gruba ayrıldı. Erken dönem komplikasyonlar, cerrahi süre, hastanede kalış süresi, normal yaşama dönüş süresi estetik kaygı ve ilk altı ay içerisindeki nüks oranları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Her iki cerrahi tekniğin de seçilmiş hasta gruplarında güvenle uygulanabilir olduğu saptandı. Limberg flep ve ters D tekniği arasında erken dönem komplikasyonlar, cerrahi süre, hastanede kalış süresi ve ilk altı ay içerisindeki nüks oranları açısından belirli farklılıklar izlenmekle birlikte, her iki yöntemin de kabul edilebilir klinik sonuçlar sunduğu görüldü. Ters D tekniği, özellikle komplike olmayan olgularda daha az cerrahi travma ile tatmin edici sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, pilonidal sinüs cerrahisinde tek bir yöntemin tüm hastalar için ideal olmadığını göstermektedir. Limberg flep tekniği yaygın ve komplike olgularda güvenli bir seçenek olarak öne çıkarken, ters D tekniği uygun hasta seçimi yapıldığında Limberg flep tekniğine alternatif bir cerrahi yaklaşım olarak değerlendirilebilir. Daha uzun takip sürelerine sahip, prospektif ve çok merkezli çalışmaların yapılması, ters D tekniğinin uzun dönem etkinliğinin daha net ortaya konmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the early clinical outcomes of Limberg flap and inverted D technique in the surgical treatment of pilonidal sinus disease. Materials and Methods: In this retrospective study, patients who underwent surgery for pilonidal sinus using Limberg flap or inverted D technique at the General Surgery Clinic of Düzce University Health Practice and Research Hospital between January 1, 2014 and December 31, 2024 were evaluated. Recurrent, infected, and complicated pilonidal sinus cases, as well as patients with chronic diseases, were excluded from the study. A total of 164 patients were included in the study. Patients were divided into two groups according to the surgical technique used. Early complications, surgical duration, length of hospital stay, time to return to normal life, aesthetic concern and recurrence rates within the first six months were compared. Statistical analyses were performed using appropriate parametric and non-parametric tests. Findings: Both surgical techniques were found to be safely applicable in selected patient groups. While there were some differences between the Limberg flap and the inverted D technique in terms of early complications, surgical time, length of hospital stay, and recurrence rates within the first six months, both methods were found to offer acceptable clinical outcomes. The inverted D technique allowed for satisfactory results with less surgical trauma, especially in uncomplicated cases. Conclusion: The results of this study show that no single method is ideal for all patients in pilonidal sinus surgery. While the Limberg flap technique stands out as a safe option in widespread and complicated cases, the inverted D technique can be considered as an alternative surgical approach to the Limberg flap technique when appropriate patient selection is made. Prospective and multicenter studies with longer follow-up periods will contribute to a clearer understanding of the long-term effectiveness of the inverted D technique.