Travmatik kot fraktürlerinin tanısında ''CT bone reading'' yazılımının radyolojik değerlendirmeye katkısı
The contribution of“CT bone reading”software to the diagnosis of traumatic rib fractures in radiological evaluation
- Tez No: 1000960
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KARABULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Torasik Yaralanma, Kosta fraktürü, Bilgisayarlı Tomografi, Bilgisayar Destekli Tanı, Thoracic Injury, Rib Fracture, Computed Tomography, Computer-Assisted Diagnosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı radyoloji uzmanlık eğitim sürecinde asistan olarak görev yapmakta olan farklı deneyim düzeylerindeki radyologlar tarafından kot fraktürlerinin tespiti için Bone Reading yazılımı kullanımının tanısal performansa ve değerlendirme süresine olan etkisini kot fraktürlerinin tespitinde referans yöntem olarak kabul edilen toraks bilgisayarlı tomografisi ile karşılaştırmaktır. Ocak 2020 ve Ocak 2025 tarihleri arasında toraks travması ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran, hastane görüntü arşiv sisteminde toraks bilgisayarlı tomografi görüntülemesi bulunan, 18 yaş ve üzeri, 32'si kadın ve 118'i erkek toplam 150 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların travma etiyolojileri, klinik bilgileri ve demografik özellikleri çalışma koordinatörü tarafından hastane otomasyon sisteminden elde edilmiştir. Hastaların toraks bilgisayarlı tomografi görüntüleri iş istasyonunda görüntü sonrası işleme sürecine tabi tutulduktan sonra kotların düzleştirilerek tek bir düzlemde sunulduğu Bone Reading yazılım görüntüleri elde edildi. Toraks bilgisayarlı tomografi ve Bone Reading yazılım görüntüleri, tanısal radyolojide 1 ve 5 yıllık deneyime sahip iki araştırmacı tarafından birbirinden bağımsız olarak ve farklı zamanlarda kot fraktürleri açısından değerlendirildi. Fraktürün hangi kotta yerleştiği, kot üzerindeki anatomik segmental lokalizasyonu, fraktür tipi ve işlem süreleri her hasta için ayrı olarak kayıt altına alındı. Fraktür tipi; kortikal uçların birbirinden ayrışma derecesine göre non-deplase, hafif deplase ve deplase olarak 3 kategoride değerlendirildi. Bone Reading yazılımının genel tanısal performasının her iki deneyim düzeyinde de bilgisayarlı tomografinin gerisinde kaldığı görüldü. Bone Reading yazılımının her iki radyolog için de duyarlılık avantajı sağlamadığı hatta deneyimli radyolog düzeyinde duyarlılığın belirgin şekilde azaldığı bulundu. Radyologlar arasındaki uyum iyi düzeydeyken radyologların kendi içerisindeki uyumu iyi ve çok iyi düzeyde olarak sonuçlandı. Bone Reading yazılımı, deneyimli radyolog düzeyinde değerlendirme süresini anlamlı derecede azaltırken deneyimsiz radyolog için aynı durum gözlenmedi. Bone Reading yazılımının tanısal performansı toraks bilgisayarlı tomografinin gerisindedir. Özellikle deneyimli radyologlar açısından değerlendirme sürecini hızlandırabilir ancak rutin pratikte kullanılabilmesi için tanısal güvenilirliği ve klinik sonuçlara etkisi ile ilgili daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effect of using“Bone Reading”software for the detection of costal fractures by radiologists with varying levels of experience working as assistants in the radiology specialisation training process on diagnostic performance and evaluation time with chest computed tomography, which is accepted as the reference method for the detection of costal fractures. Between January 2020 and January 2025, a total of 150 patients aged 18 years and older, including 32 women and 118 men, who presented to Trakya University Faculty of Medicine Hospital with thoracic trauma and had thoracic computed tomography scans available in the hospital image archive system, were included in the study. The patients' trauma aetiologies, clinical information, and demographic characteristics were obtained from the hospital automation system by the study coordinator. After undergoing post-processing on the imaging workstation, the patients' chest computed tomography images were flattened and presented in a single plane using Bone Reading software. Thoracic computed tomography and Bone Reading software images were independently evaluated by two researchers with 1 and 5 years of experience in diagnostic radiology at different times for costal fractures. The location of the fracture on the rib, its anatomical segmental localisation on the rib, the fracture type, and the procedure times were recorded separately for each patient. The fracture type was categorised into three groups: non-displaced, slightly displaced, and displaced, based on the degree of separation of the cortical ends. The overall diagnostic performance of the Bone Reading software was found to lag behind computed tomography at both levels of experience. It was found that the Bone Reading software did not provide a sensitivity advantage for either radiologist; moreover, a marked decrease in sensitivity was observed at the level of the experienced radiologist. Interobserver agreement was at a good level, whereas intraobserver agreement ranged from good to excellent. The Bone Reading software significantly reduced the evaluation time at the level of the experienced radiologist; however, no similar effect was observed for the less-experienced radiologist. The diagnostic performance of the Bone Reading software is lower than that of thoracic computed tomography. Although it may accelerate the evaluation process, particularly for experienced radiologists, further studies are required to establish its diagnostic reliability and its impact on clinical outcomes before routine clinical implementation.