Samsun merkez ilçelerinde elektrik ve manyetik alan seviyelerinin saha sürüş testi ile ölçümü ve değerlendirilmesi
Measurement and evaluation of electric and magnetic field levels in the central districts of samsun via drive test method
  1. Tez No: 1001007
  2. Yazar: CANER ALİ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEGÜM KORUNUR ENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik, Elektromanyetik alanlar, Elektromanyetik dalgalar, Elektromanyetik radyasyon, Electromagnetic, Electromagnetic fields, Electromagnetic waves, Electromagnetic radiation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Samsun'un üç merkezi ilçesi olan Atakum, İlkadım ve Canik sınırları içerisinde radyo frekansı elektromanyetik alan (RF-EMF) ve manyetik akı yoğunluğu (B) seviyeleri sürüş testi (drive test) ölçüm yöntemiyle değerlendirilmiştir. Günlük yaşamda artan kablosuz iletişim altyapısı, mobil cihaz kullanımı ve şehir içi enerji dağıtım hatları, kent halkının elektromanyetik alanlara maruziyet düzeyinin doğru belirlenmesini önemli kılmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı, Samsun kent merkezindeki mevcut maruziyet seviyelerini ulusal ve uluslararası sınır değerlerle karşılaştırmak, mekânsal dağılımı incelemek ve ilçeler arası farklılıkların nedenlerini ortaya koymaktır. Ölçümler, RF-EMF için geniş bant kişisel maruziyet cihazı, manyetik akı yoğunluğu için ise düşük frekans duyarlılığı yüksek bir alan ölçer kullanılarak eş zamanlı gerçekleştirilmiştir. RF-EMF ölçümleri 87 MHz – 5,85 GHz aralığında yer alan 20 farklı frekans bandında, B ölçümleri ise 1 Hz – 400 kHz aralığında gerçekleştirilmiştir. Her üç ilçede belirlenen güzergahlarda sürüş testi uygulanmış, ölçüm süresince cihazlar belirli aralıklarla veri kaydetmiştir. RF-EMF ölçümlerinde ayrıca uplink–downlink ayrımı yapılmış ve farklı frekans bantlarının toplam maruziyete katkıları analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre RF-EMF seviyeleri ilçeler arasında belirli farklılıklar gösterse de tüm ölçümlerin ICNIRP (1998, 2010 ve 2020) ile ulusal BTK limitlerinin oldukça altında kaldığı belirlenmiştir. Manyetik akı yoğunluğu ölçümleri de aynı şekilde sınır değerlerin çok altında olup sağlık açısından risk oluşturabilecek bir düzeye ulaşmamıştır. Atakum'da baz istasyonlarının daha yoğun olduğu bölgelerde RF-EMF seviyelerinin göreceli olarak arttığı, İlkadım'da ise kentsel yoğunluk ve kapalı alan etkilerinin ölçüm değişkenliğini artırdığı görülmüştür. Bu çalışma, Samsun kent merkezindeki elektromanyetik alan seviyelerinin güvenli aralıklarda olduğunu ortaya koymakta ve gelecekte yapılacak uzun dönemli çevresel izleme çalışmalarına bilimsel temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents a drive-test assessment of radio-frequency electromagnetic field (RF-EMF) exposure and magnetic flux density (B) levels across the central districts of Samsun—Atakum, İlkadım, and Canik. With the rapid expansion of wireless communication systems, increasing mobile device usage, and the presence of urban energy distribution infrastructures, evaluating electromagnetic exposure in densely populated cities has become increasingly significant. The primary objective of this research is to quantify current exposure levels in Samsun, examine their spatial distribution, compare them with national and international safety limits, and identify district-specific differences. Measurements were conducted simultaneously using a broadband personal exposure meter for RF-EMF and a high-sensitivity low-frequency field meter for magnetic flux density. RF-EMF measurements were performed across 20 different frequency bands covering the range from 87 MHz to 5.85 GHz, while magnetic flux density (B) measurements were carried out in the frequency range of 1 Hz to 400 kHz. Drive-test measurements were carried out throughout predetermined urban pathways in all three districts. During RF-EMF analysis, uplink–downlink separation and band-specific contributions were also evaluated to gain deeper insight into exposure sources. Findings indicate that although exposure levels vary between districts, all measured RF-EMF and magnetic field values remain far below the reference limits defined by ICNIRP (1998, 2010 and 2020) and Turkish BTK regulations. RF-EMF levels were relatively higher in certain parts of Atakum, which hosts more communication infrastructure, whereas measurement variability increased in İlkadım due to high building density and signal reflections. Magnetic flux density measurements were consistently low across all districts and did not indicate any health-related concern. Overall, the study demonstrates that electromagnetic field exposure in the urban areas of Samsun is within safe limits and provides a robust scientific basis for future long-term environmental monitoring.