Din ve sağlık ilişkisi bağlamında alternatif tıp yönelimleri:“Gerçek tıp”yaklaşımı
Alternative medicine approaches in the context of the relationship between religion and health: The“real medicine”approach
  1. Tez No: 1001101
  2. Yazar: DİLEK AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Din, Sociology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din sosyolojisi, Din-felsefe ilişkisi, Religious sociology, Religious-philosophy relationship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Sağlık olgusu, etkisi ve kapsamı gereği sadece tıbbın değil, sosyal bilimler başta olmak üzere, birçok bilimsel disiplinin konusu haline gelmiştir. Sağlığın içinde bulunduğu toplumsal yapı ve kültürden, ahlaki normlardan, tutum ve düşünce setlerinden etkilendiği sosyal bir gerçekliktir. Sağlıklı olmak, sağlıklı beden gibi anlayışlar hastalığın bir tezahürü olarak ortaya çıkmıştır. Geçmişten günümüze değişen ve çeşitlenen hastalık türleri ve hastalık anlayışları, sağlığa ve hastalığa bakış açılarını çeşitlendirmiş aynı zamanda bu konular üzerine sosyolojik açıklamalar ve çalışmalar yapılmasını gerekli kılmıştır. Bireylerin bedenlerine yönelik hastalıkları anlama ve anlamlandırma durumları, hastalıkları kabullenme süreçleri, bu alanın önemli odak noktalarını oluşturmaktadır. Modern tıbbın insanlara sunmuş olduğu sağlık anlayışı ve hastalık tanımları, birçok durumda insanları tatmin etmede ve güven sağlamada yetersiz kaldığı görülmektedir. Nitekim modern tıbbın eksik olan tarafının tamamlanması amacıyla ortaya çıkan geleneksel ve alternatif tedavi yöntemleri, enerjinin ve zihinsel süreçlerin ön planda tutulduğu şifacılık hareketleri vb. birçok tıbbi yaklaşım aslında modern tıbbın oluşturduğu boşluğu doldurmak amacıyla varlık göstermiştir. Bu noktada dini argümanların ve pratiklerin temel alınarak, hastalıkların ortadan kaldırılması için beden ve ruh bütünlüğünü esas alan gerçek tıp hareketini sosyolojik bir bakış açısıyla incelemeye ve sonuçlarını ortaya koymaya gayret ettik. Gerçek tıbbın, günümüz çağında teknolojik ilerlemenin ve bilimsel gelişmenin bu denli hızlı olduğu dönemde, insanların bu yaklaşımı benimseme sebepleri ve bu yaklaşım doğrultusunda edindikleri deneyimleri ortaya koymak amacıyla araştırılmıştır. Sağlığa ve hastalığa bütüncül bir bakış açısıyla bakıldığı bu yaklaşımda, temel sorunun insanın maneviyatının ve de dinin çizdiği sınırların zorlandığı ve kurallarının uygulanmadığı durumlarda meydana geldiği anlayışı, hareketin çıkış noktasını oluşturmaktadır. Sağlıklı kalabilmenin ve hastalıklardan kurtulabilme yolunun, bireyi ve yaşamını içine alan holistik bir anlayışla gerçekleşebileceğini savunan gerçek tıp yaklaşımı, bünyesinde barındırdığı ''sade ve doğal hayat tarzı, minimalist yaşam felsefesiyle'', insan hayatının her noktasına nüfuz edecek bir sağlık anlayışıyla mümkün olabileceğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to its impact and scope, the phenomenon of health has become a subject of study not only for medicine but also for many scientific disciplines, particularly the social sciences. It is a social reality that health is influenced by the social structure, culture, moral norms, and sets of attitudes and thoughts in which it exists. Concepts such as“being healthy”or“the healthy body”have emerged as manifestations of illness. The types and perceptions of diseases that have changed and diversified from the past to the present have not only broadened perspectives on health and illness but also necessitated sociological explanations and studies on these issues. How individuals understand and interpret illnesses related to their bodies, and their processes of accepting these illnesses, constitute the key focal points of this field. It is observed that the understanding of health and definitions of disease offered by modern medicine are often insufficient in satisfying people or providing trust. Indeed, many medical approaches—such as traditional and alternative treatment methods, healing movements prioritizing energy and mental processes—have emerged to fill the void left by modern medicine. At this point, we have endeavored to analyze the“True Medicine”(Gerçek Tıp) movement—which is based on religious arguments and practices and emphasizes the integrity of body and soul to eliminate diseases—from a sociological perspective and to present its results. This research explores why people adopt this approach and their experiences within it, especially in an era where technological progress and scientific development are so rapid. In this approach, which views health and illness through a holistic lens, the starting point is the understanding that the fundamental problem occurs when human spirituality and the boundaries set by religion are pushed or its rules are not followed. Advocating that the way to stay healthy and recover from diseases is through a holistic understanding encompassing the individual and their entire life, the“True Medicine”approach argues that health is possible only through a“simple and natural lifestyle and a minimalist philosophy of life”that permeates every aspect of human existence.