Disiplin hukukunun adil yargılanma hakkı bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of disciplinary law in the context of the right to a fair trial
- Tez No: 1001102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYHAN TEKİNSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hukuk, Law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkemizin tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ve Anayasa'nın güvence altına aldığı adil yargılanma hakkı, idari yargılama usulü bakımından da uyulması zorunlu olan temel ilkeleri kapsamına almaktadır. Disiplin soruşturmaları ve disiplin cezalarının verilmesi aşamasını da kapsayan disiplin hukukunda adil yargılanma hakkı güvencelerine uygun davranılması gerekmektedir. Bu alanda, adil yargılanma hakkı güvencelerinin medeni hak ve yükümlülüklere ilişkin kısmının uygulanması gerektiği büyük çoğunlukla gerek iç hukukumuzda verilen yargı kararları ile gerekse AİHM kararları ile kabul edilmekle birlikte, bazen mevzuat düzenlemelerinden, bazen uygulamadan kaynaklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca, her ne kadar disiplin hukukunda ceza hukuku ilkelerinin uygulanabileceği genel olarak iç hukukta kabul edilmekte ise de, disiplin yaptırımlarına adil yargılanma hakkının cezai boyutuna ilişkin güvencelerin uygulanması ile ilgili hakkın medeni hak boyutunun uygulanması konusunda var olan genel kabul söz konusu değildir. Bu nedenle, disiplin hukuku ve idari yargılama hukukunun hem pozitif düzenlemeleri hem de uygulamadaki mevcut durumun AİHS ve AİHM içtihatları çerçevesinde kapsamlı olarak ele alınması gerekmiştir. Bu yapılırken idari yargı ve disiplin hukukunun kendine özgü özellikleri dikkate alınmıştır. Çalışmada disiplin hukukunun bütün yönleriyle adil yargılanma hakkı ilkeleri ve bu ilkeler kapsamında görülebilecek bazı ilkeler açısından incelenmesine gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to a fair trial, as guaranteed by both the European Convention on Human Rights (ECHR), to which Türkiye is a party, and the Constitution, encompasses fundamental principles that must also be respected in administrative adjudication. In the context of disciplinary law-which covers both disciplinary investigations and the imposition of sanctions-compliance with fair trial guarantees is essential. It is widely recognized, through both domestic court decisions and the case law of the European Court of Human Rights (ECtHR), that the guarantees relating to civil rights and obligations must be applied. However, challenges may still arise due to legislative gaps or inconsistencies in practical implementation. Although it is generally accepted in domestic law that principles of criminal law can be applied within disciplinary law, there is no uniform consensus regarding the application of fair trial guarantees in the criminal dimension of disciplinary sanctions alongside their civil rights aspect. Therefore, a comprehensive examination of both the statutory framework and current practices of disciplinary and administrative adjudication is necessary within the context of the ECHR and ECtHR jurisprudence. In doing so, the study considers the distinctive features of both administrative adjudication and disciplinary law. This study aims to analyze disciplinary law in light of the principles of the right to a fair trial, exploring its various dimensions and highlighting certain key principles that emerge within this framework.