Uyku apnesi ile reflü arasındaki ilişkinin korelasyonu ve polisomnografi tetkiklerinde kullanılan parametrelerin reflü varlığını belirlemedeki prediktif değeri
The correlation between sleep apnea and reflux and the predictive value of polysomnography parameters in determining the presence of reflux
  1. Tez No: 1001119
  2. Yazar: AHMET MÜCAHİT SATILMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE MİNE YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Arousal indeksi, laringofaringeal reflü, obstrüktif uyku apne sendromu, oksijen desatürasyon indeksi, kan oksijen satürasyonu, polisomnografi, Arousal index, laryngopharyngeal reflux, obstructive sleep apnea syndrome, oxygen desaturation index, oxygen saturation, polysomnography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) hasta gruplarında reflü semptom indeksi (RSİ) ve reflü bulgu skoru (RBS) kullanılarak laringofaringeal reflü (LFR) varlığını ve OUAS'ın şiddeti yani AHİ (apne hipopne indeksi) artıkça LFR hasta sayısının yüzdesindeki artışı değerlendirmektir. Ek olarak LFR (+) ve LFR (-) hastalarda oksijenlenme durumunun ve arousal indeksine etkisini gösterip, LFR ve OUAS arasındaki çift yönlü etkileşiminde yaş, VKİ (vücut kitle indeksi), cinsiyet gibi faktörlerin etkileyip etkilemediğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel çalışmada tip 1 polisomnografi (PSG) yapılan 140 olgu değerlendirildi. Olgular AHİ<5 kontrol (n=30) ve AHİ≥5 OUAS (n=110) olarak sınıflandırıldı. OUAS şiddeti AHİ<5, 5≤AHİ<15, 15≤AHİ<30 ve AHİ≥30 gruplarında incelendi; dağılım (sırasıyla 30/30/30/50) idi. LFR semptomları RSİ, laringoskopik bulgular RBS ile değerlendirildi. Laringofarengeal reflü varlığı RSİ≥13 ve/veya RBS≥7 olarak tanımlandı. Bulgular: OUAS grubunda RSİ ve RBS sonuçları kontrol grubuna göre daha yüksekti (p<0,001) ve LFR(+) oranı daha fazlaydı (p<0,001). OUAS ve kontrol grubunda LFR(+) hasta yüzdesi (sırasıyla %80 ve %23,3; p<0,001). LFR(+) sıklığı AHİ şiddeti arttıkça yükseldi (AHİ<5 %23,3; 5≤AHİ<15 %50,0; 15≤AHİ<30 %90,0; AHİ≥30 %92,0; p<0,001). LFR(+) olgularda oksijenlenme göstergeleri daha kötüydü: ortalama SpO₂ (ortalama kan oksijen satürasyonu) 94,2 (83–97,8) ve minimum SpO₂ (minimum kan oksijen satürasyonu) 84 (50,4–94,3) iken LFR(-) olgularda sırasıyla 95,3 (91,1–97,7) ve 88 (68–94) idi; oksijen desatürasyon indeksi (ODİ) 28,1 (0,3–90,8) ve arousal indeksi 9,1 (0,3–72,5) iken LFR(-) olgularda 4,5 (0,2–56,3) ve 4,5 (0–19,7) saptandı (tümü p<0,001). Regresyon analizlerinde AHİ, ODİ, arousal indeksi ve demografik özelliklerden yaşın LFR varlığını bağımsız olarak açıkladı. Cinsiyet ve VKİ bağımsız olarak açıklayıcı değildi. Sonuç: OUAS varlığı ve OUAS'ın şiddetinin artışıyla LFR'nin sıklığında artış olduğu izlendi. AHİ'ye ek olarak reflüsü olan ve olmayan hastaların hipoksemi parametleri ve arousal indeksi de, cinsiyet ve VKİ'den bağımsız olarak LFR ile ilişkili izlenmiştir. Pozisyon alt birimleriyle LFR arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the presence of laryngopharyngeal reflux (LFR) in obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) groups using the reflux symptom index (RSI) and reflux finding score (RBS), and to assess whether the proportion of LFR-positive patients increases with OSAS severity as reflected by the apnea–hypopnea index (AHI). In addition, to examine oxygenation status and the arousal index in LFR-positive and LFR-negative patients, and to investigate whether factors such as age, body mass index (BMI), and sex influence the bidirectional interaction between LFR and OSAS. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 140 patients who underwent type 1 polysomnography (PSG) were evaluated. Patients were classified as controls with AHI<5 (n=30) and OSAS with AHI≥5 (n=110). OSAS severity was analyzed across AHI<5, 5≤AHI<15, 15≤AHI<30, and AHI≥30 groups (distribution: 30/30/30/50, respectively). LFR symptoms were assessed using RSI and laryngoscopic findings using RBS. LFR positivity was defined as RSI≥13 and/or RBS≥7. Results: RSI and RBS were higher in the OSAS group than in controls (p<0.001), and the proportion of LFR-positive patients was also higher (p<0.001). The percentage of LFR-positive patients in the OSAS and control groups was 80.0% and 23.3%, respectively (p<0.001). LFR positivity increased with AHI severity (AHI<5: 23.3%; 5≤AHI<15: 50.0%; 15≤AHI<30: 90.0%; AHI≥30: 92.0%; p<0.001). Oxygenation indicators were worse in LFR-positive patients: mean oxygen saturation (mean SpO₂) was 94.2 (83–97.8) and minimum oxygen saturation (minimum SpO₂) was 84.0 (50.4–94.3), whereas in LFR-negative patients the corresponding values were 95.3 (91.1–97.7) and 88.0 (68–94). Oxygen desaturation index (ODI) was 28.1 (0.3–90.8) and the arousal index was 9.1 (0.3–72.5) in LFR-positive patients, compared with 4.5 (0.2–56.3) and 4.5 (0–19.7) in LFR-negative patients (all p<0.001). In regression analyses, AHI, ODI, arousal index, and age independently explained LFR presence, whereas sex and BMI were not independently explanatory. Conclusion: An increase in LFR frequency was observed with the presence of OSAS and with increasing OSAS severity. In addition to AHI, hypoxemia parameters and the arousal index were associated with LFR independently of sex and BMI. No significant association was found between positional subtypes and LFR.