Dahiliye servisine yatan malignite tanılı hastalarda naples prognostik skoru ile bir yıllık mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the association between the naples prognostic score and one-year mortality in patients with malignancy hospitalized in the internal medicine department
  1. Tez No: 1001167
  2. Yazar: CANSU ŞAHİN TOKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Albumin, Kanser, Lenfosit Monosit Oranı, Mortalite, Naples Prognostik Skoru, Nötrofil Lenfosit Oranı, Nütrisyon, Sistemik İnflamasyon, Total Kolestrol, Albumin, Cancer, Lymphocyte-to-Monocyte Ratio, Mortality, Naples Prognostic Score, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio, Nutrition, Systemic Inflammation, Total Cholesterol
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda son dönemde yapılan çalışmalarda özellikle kanser hastalarının prognoz ve hastalık seyri üzerine etkileri gösterilen Naples prognostik skorunun hastanemiz iç hastalıkları servisine yatırılan malignite tanılı hastalarda 1 yıllık mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Servisi'nde 01.01.2020-01.10.2024 tarihleri arasında, herhangi bir nedenle yatarak tedavi alan, 18 yaş üstü hematolojik malignite dışında herhangi bir malignite tanısı olan kanser hastaları üzerinde olarak yapılmıştır. Hasta verileri, hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların cinsiyet, yaş gibi demografik özellikleri, malignite özellikleri, komorbiditeleri, metastaz durumları, kullandığı ilaçlar, yapılan tetkik sonuçları incelendi ve kaydedildi. Hastaların servis yatıştan itibaren 1 yıl içinde mortalite gelişip-gelişmediği sorgulanarak kaydedildi. Hastalar, 1 yıl içinde mortalite gelişen ve gelişmeyenler olarak gruplandı. Gruplar arasında NPS puanı ve grupları açısından karşılaştırmalar yapıldı. Ayrıca hastaların demografik ve klinik özellikleri, malignite alt türleri, komorbiditeleri ve metastaz varlığına göre de 1 yıllık mortalite gelişip gelişmediği karşılaştırıldı. Elde edilen verilerle istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya malignite tanılı toplam 285 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların %51,2'si erkek, %48,8'i kadındı. Bir yıllık takip süresinde hastaların %90,9'unda mortalite olduğu saptandı. Bir yıl içerisinde mortalite gelişen hastaların sağ kalım süresi ortanca 53,50 [24–134,50] gün olarak hesaplandı. Hastalarda en sık gastrointestinal sistem kanserlerinin görüldüğü saptandı (%51,6). Bir yıl içinde mortalite gelişme oranı metastazı olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek izlendi (p=0,036). NLO, CRP, Ferritin, CRP/Albumin ve Ferritin/Albumin düzeyleri metastazı olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,005, p=0,001, p=0,031, p=0,001, p=0,025). NLO, 1 yıl içinde mortalite gelişen hastalarda, mortalite gelişmeyenlere göre anlamlı şekilde daha yüksek ve LMO ise anlamlı şekilde daha düşük bulundu (p=0,001, p=0,043). NPS puanı 1 yıl içinde mortalite gelişen grupta, mortalite gelişmeyenlere göre anlamlı daha yüksek bulundu (p=0,002). Bir yıl içinde mortalite gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında, NPS'ye göre grupların dağılımında da anlamlı fark saptandı (p<0,001). Bir yıl içinde mortalite gelişen hastaların çoğunluğu Grup 2'te (%79,9) yer alırken, mortalite gelişmeyen hastaların çoğunluğu Grup 1'de (%53,8) yer almaktaydı. Sonuç: Bu çalışmada, İç Hastalıkları Servisi'nde yatarak izlenen maligniteli hastalarda yüksek Naples skoruna sahip hastalarda 1 yıl içinde mortalite gelişme oranlarının anlamlı şekilde daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçlar, NPS'nin hem inflamatuvar hem de nütrisyonel bileşenleri içermesi sayesinde, kanser hastalarında 1 yıllık mortaliteyi öngörmede kullanılabilecek erişilebilir, ekonomik, pratik ve güvenilir bir prognostik araç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the association between the Naples Prognostic Score (NPS)—a scoring system recently shown to influence prognosis and disease course particularly in cancer patients—and 1 year mortality among patients with malignancy hospitalized in the Internal Medicine Department of our institution. Materials and Methods: This study was conducted on cancer patients over 18 years of age, diagnosed with any malignancy other than hematological cancers, who were hospitalized for any reason in the Internal Medicine Department of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between January 1, 2020 and October 1, 2024. Patient data were retrospectively reviewed using the hospital information management system. Demographic characteristics such as age and sex, malignancy-related features, comorbidities, metastatic status, medications, and laboratory test results were examined and recorded. Mortality status within 1 year following hospitalization was determined and documented. Patients were divided into two groups based on the presence or absence of 1 year mortality. Comparisons were made between the groups regarding NPS scores and categories. Additionally, 1 year mortality was evaluated according to demographic and clinical characteristics, malignancy subtypes, comorbidities, and presence of metastasis. Statistical analyses were performed using the collected data. Results: A total of 285 patients diagnosed with malignancy were included in the study. Of these, 51.2% were male and 48.8% were female. During the 1 year follow-up, 90.9% of the patients died. The median survival time among those who died within 1 year was calculated as 53.50 [24–134.50] days. Gastrointestinal system cancers were the most common malignancies (51.6%). The rate of 1 year mortality was significantly higher in patients with metastasis (p=0.036). Levels of NLR, CRP, ferritin, CRP/albumin, and ferritin/albumin were significantly higher in metastatic patients (p=0.005, p=0.001, p=0.031, p=0.001, p=0.025, respectively). NLR was significantly higher and LMR significantly lower in patients who died within 1 year compared with survivors (p=0.001, p=0.043). NPS scores were significantly higher in the mortality group than in the non mortality group (p=0.002). A significant difference was also observed in the distribution of NPS categories between groups (p<0.001). Most patients who died within 1 year were in Group 2 (79.9%), whereas most survivors were in Group 1 (53.8%). Conclusion: This study demonstrated that patients with malignancy hospitalized in the Internal Medicine Department who had a higher Naples Prognostic Score exhibited significantly increased 1 year mortality. These findings suggest that due to its combined inflammatory and nutritional components, NPS may serve as an accessible, cost effective, practical, and reliable prognostic tool for predicting 1 year mortality in cancer patients.