İskemik inme geçiren hastalarda telerehabilitasyon temelli koçluk girişimlerinin öz etkililik, değiştirilebilir risk faktörleri ve hastaneye tekrarlı yatışlar üzerine etkisi
The effect of telerehabilitation-based coaching interventions on self-efficacy, modifiable risk factors, and re-hospitalizations in patients with ischemic stroke
  1. Tez No: 1001184
  2. Yazar: KAMİLE TOPCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİCRAN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: iskemik inme, öz etkilik, değiştirilebilir risk föktörleri, tekrarlı hastane yatışları, ischemic stroke, self-efficacy, modifiable risk factors, recurrent hospital readmissions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı iskemik inme geçiren hastalarda telerehabilitasyon temelli koçluk girişimlerinin öz etkililik, değiştirilebilir risk faktörleri ve hastaneye tekrarlı yatışlar üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, randomize kontrollü deneysel tasarımda yürütülmüştür. Girişim grubuna TeleSCoP girişim protokolü kapsamında taburculuk öncesinde bireysel eğitim verilmiş; taburculuk sonrasında eğitim materyalleri sağlanmış ve telefonla izlem ile koçluk uygulanmıştır. Ön test verileri hastanede yatış sırasında, son test verileri ise taburculuktan 3 ay sonra; İnme Öz Etkililik Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği, Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği, Değiştirilebilir Risk Faktörlerine yönelik formlar ve Plansız Hastane Başvuruları ölçüm araçları kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 24.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: TeleSCoP grubundaki hastaların öz etkililik düzeylerinin, diyete uyum düzeyinin ve serum HDL düzeyinin arttığı tespit edilmiştir (p<0.05). TeleSCoP ve aktif kontrol gruplarının her ikisinde de ilaç uyum düzeyleri artmış, fiziksel aktivite düzeylerinde ise azalma gözlenmiştir. TeleSCoP grubundaki hastaların acil servis başvuru sayılarının, aktif kontrol grubuna kıyasla yaklaşık yarı yarıya daha düşük olduğu hesaplanmıştır. Ayrıca TeleSCoP grubundaki hastaların %91.3'ü dijital eğitim kitapçığından, %95.7'si ise videolardan memnun olduğunu ifade etmiştir. Sonuç: TeleSCoP girişim protokolünün uygulanabilir ve kabul edilebilir bir müdahale olduğu; iskemik inme geçiren hastaların öz etkililik düzeylerini ve diyete uyumlarını artırdığı, serum HDL düzeylerini iyileştirdiği ve acil servis başvurularını azaltma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effects of a telerehabilitation-based coaching intervention on self-efficacy, modifiable risk factors, and hospital readmissions in patients with ischemic stroke. Method: The study was conducted using a randomized controlled experimental design. Participants in the intervention group received the TeleSCoP intervention protocol, which included individualized education prior to discharge, provision of educational materials after discharge, and follow-up and coaching via telephone. Baseline data were collected during hospitalization, and post-test data were obtained three months after discharge. Data were collected using the Stroke Self-Efficacy Questionnaire, the International Physical Activity Questionnaire, the Medication Adherence Self-Report Scale, the Mediterranean Diet Adherence Scale, structured forms assessing modifiable risk factors, and records of unplanned hospital admissions. Statistical analyses were performed using SPSS version 24.0. Results: Patients in the TeleSCoP group demonstrated significant improvements in self-efficacy levels, dietary adherence, and serum HDL levels (p<0.05). Medication adherence increased in both the TeleSCoP and active control groups, while physical activity levels decreased in both groups. The number of emergency department visits in the TeleSCoP group was approximately half that observed in the active control group. Furthermore, 91.3% of patients in the TeleSCoP group reported satisfaction with the digital educational booklet, and 95.7% reported satisfaction with the video materials. Conclusion: The TeleSCoP intervention protocol was found to be a feasible and acceptable intervention. It improved self-efficacy and dietary adherence, enhanced serum HDL levels, and showed potential in reducing emergency department visits among patients with ischemic stroke.