Eklemeli imalat ile üretilen daimi rezin materyallerde farklı mekanik test yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of different mechanical test methods in additively manufactured permanent resin materials
  1. Tez No: 1001188
  2. Yazar: ELİF İREM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA BAŞAK GÜL AYGÜN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Daimi restorasyon, Eğilme dayanımı, Eklemeli imalat, Mikrosertlik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, eklemeli imalatla üretilen daimi rezin materyaller üzerinde uygulanan farklı mekanik testlerden elde edilen sonuçları karşılaştırarak, bu yöntemler arasında anlamlı bir ilişki veya korelasyon olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada bir 3 boyutlu yazıcı (Form 3,Formlabs,USA) kullanılarak stereolitografi (SLA) teknolojisi ile daimi rezin materyalden toplam 360 adet örnek üretildi. Yöntem karşılaştırması ve korelasyon bakılacağı için sayısı güç analizi (G*Power 3.1.9.7) yazılımı kullanıldı ve iki sayısal ölçüm arasındaki korelasyon orta düzeyli (r=0,30) kabul edilerek %80 güç, %5 hata düzeyinde her test için 90'ar örnek üretildi. Universal test cihazı (Testometric, England) ile ISO 6872 standartlarına göre biaksiyal eğilme testi ve üç nokta eğilme testleri yapıldı. 90 adet 14 mm çapında ve 1.5 mm kalınlığında disk, biaksiyal eğilme testinde kırılma gerçekleşene kadar 1 mm/dk çapraz kafa hızıyla sürekli olarak yüke tabi tutuldu. 90 adet dikdörtgen prizması şeklindeki numune (25x2x2) üç nokta eğilme testinde 1 mm/dk çapraz kafa hızıyla yüklendi. Vickers ve Knoop mikrosertlik ölçümleri, aynı laboratuvardaki bir mikrosertlik test cihazı (Wilson, Buehler) kullanılarak standart yük altında (100 gf) gerçekleştirildi. İstatistiksel analizler kapsamında Kolmogorov-Smirnov testi ile normal dağılım kontrolü yapılmış, grup karşılaştırmaları bağımsız ve eşleştirilmiş örneklem t testleri ile değerlendirilmiş ve tekrarlanan sertlik ölçümlerinin tutarlılığı ve uyumu Intraclass Correlation Coefficient (ICC) ile incelenmiştir (α=0.05). Bulgular: Biaksiyal testlerden elde edilen eğilme dayanımı değerleri, üç nokta eğilme testlerinden elde edilen değerlere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p < 0.001). Aynı örnekler üzerinde yapılan Knoop ve Vickers mikrosertlik ölçümleri arasında da anlamlı bir fark bulunmuş (p < 0.001) ve Knoop değerlerinin ortalama olarak 6 birim daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Aynı materyal grubuna uygulanan farklı mekanik testler anlamlı derecede farklı sonuçlar vermiştir. Rezin materyallerde kullanılan test yönteminin sonuçlar üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to compare the results obtained from different mechanical tests applied to additively manufactured permanent resin materials and to evaluate whether there is a meaningful relationship or correlation between these methods. Materials and Methods: A total of 360 permanent restorative resin specimens were fabricated using a 3D printer (Form 3, Formlabs,USA) based on stereolithography (SLA) technology. To compare methods and evaluate correlations, a power analysis was conducted using software(G*Power 3.1.9.7), assuming a moderate correlation (r = 0.30), 80% power, and a 5% significance level, resulting in 90 samples per test. Biaxial and three-point flexural strength tests were conducted using a universal testing machine (Testometric, England) in accordance with ISO 6872 standards. For the bi-axial test, 90 disc-shaped specimens (14 mm in diameter and 1.5 mm in thickness) were subjected to continuous loading at a crosshead speed of 1 mm/min until fracture occurred. Additionally, 90 rectangular bar-shaped specimens (25 × 2 × 2 mm) were tested under the same loading speed in the three-point bending test. Vickers and Knoop microhardness measurements were performed using a microhardness tester (Wilson, Buehler) in the same laboratory under a standard load of 100 gf. Statistical analyses included normality testing with the Kolmogorov-Smirnov test, group comparisons using independent and paired samples t-tests, and consistency and agreement evaluation of repeated hardness measurements using Intraclass Correlation Coefficients (ICC) (α=.05). Results: Flexural strength values obtained from biaxial tests were significantly higher than those from three-point tests (p < 0.001). A significant difference was also found between Knoop and Vickers microhardness values on the same specimens (p < 0.001), with Knoop values averaging 6 units higher. Conclusions: Different mechanical tests applied to the same material group have yielded significantly different results. This shows that the test method used on resin materials has a decisive effect on the results.