Çocuk yoğun bakım ünitesinde akut miyokardit nedeniyle takip edilen hastaların retrospektif incelenmesi
Retrospective review of patients followed up in the pediatric intensive care unit due to acute myocarditis
  1. Tez No: 1001199
  2. Yazar: FATMA KAMİLE GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: UZMAN NEVİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik miyokardit, prognoz, ejeksiyon fraksiyonu, laktat, fulminan miyokardit, COVID-19, Pediatric myocarditis, prognosis, ejection fraction, lactate, fulminant myocarditis, COVID-19
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk yoğun bakım ünitesinde pediatrik miyokardit tanısı alan hastaların demografik özelliklerini, etiyolojik dağılımını, klinik ve laboratuvar bulgularını, tedavi yaklaşımlarını; mortalite ve morbiditeyi öngören prognostik faktörleri belirlemektir. Ayrıca güncel bir konu olan COVID-19'un da bizim hasta grubumuz üzerindeki etkileri aydınlatılmaya çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2019-2025 yılları arasında pediatrik yoğun bakım ünitesinde miyokardit tanısıyla takip edilen 75 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar, elektrokardiyografik (EKG) ve ekokardiyografik (EKO) verileri analiz edildi. Hastalar mortalite, ekokardiyografik iyileşme ve kötü prognoza (mortalite, inotrop ihtiyacı, hemodinamik olarak anlamlı kalıcı EKO patolojisi, mekanik ventilasyon ihtiyacı) göre gruplandırılarak karşılaştırıldı ve mortalite ile kötü prognozu öngören faktörler belirlenmeye çalışıldı. Bulgular: Genel mortalite oranı %12.0 (9/75) olarak saptandı. Kötü prognoz ile ilişkili en güçlü bağımsız faktörler; başvuru anında düşük ejeksiyon fraksiyonu (EF) (p<0.01), yüksek laktat düzeyi (p<0.01), metabolik asidoz varlığı (p<0.01) ve küçük yaş (p<0.01) olarak bulundu. COVID-19 ilişkili miyokardit (n=20, %26.7), daha yüksek inflamatuar yanıt ve %90 oranında kötü gidişat ile ilişkili olmasına rağmen, mortalite oranı düşüktü. Troponin ve CK-MB düzeylerinin ise iyi prognozlu hastalarda paradoksal olarak daha yüksek olduğu saptandı (p<0.01). Sonuç: Pediatrik miyokardit genel olarak iyi prognozlu bir hastalık olmasına rağmen, fulminan seyir gösteren ve başvuru anında düşük EF, yüksek laktat, metabolik asidoz ve küçük yaş gibi risk faktörlerine sahip olgular yüksek mortalite ve morbidite riski taşımaktadır. Bu faktörler, hastaların erken dönemde risk sınıflamasının yapılarak agresif tedavi stratejilerinin belirlenmesinde kritik rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the demographic characteristics, etiological distribution, clinical and laboratory findings, treatment approaches, and prognostic factors predicting mortality and morbidity in patients diagnosed with pediatric myocarditis in the pediatric intensive care unit. Additionally, the effects of COVID-19, a current topic, on our patient group were investigated. Materials and Methods: Seventy-five patients who were followed up with a diagnosis of myocarditis in the pediatric intensive care unit between 2019 and 2025 were retrospectively included in the study. Demographic, clinical, laboratory, electrocardiographic (ECG), and echocardiographic (ECHO) data of the patients were analyzed. Patients were grouped and compared according to mortality, echocardiographic recovery, and poor prognosis (mortality, need for inotropic support, need for mechanical ventilation, hemodynamically significant persistent ECHO pathology), and prognostic factors predicting mortality and poor prognosis were determined. Results: The overall mortality rate was found to be 12.0% (9/75). The strongest independent factors associated with poor prognosis were low ejection fraction (EF) at admission (p<0.01), high lactate level (p<0.01), presence of metabolic acidosis (p<0.01), and young age (p<0.01). Although COVID-19-related myocarditis (n=20, 26.7%) was associated with a higher inflammatory response and a 90% rate of poor outcome, the mortality rate was low. Troponin levels were paradoxically found to be higher in patients with a good prognosis (p<0.01). Conclusion: Although pediatric myocarditis is generally a disease with a good prognosis, a subgroup of patients with a fulminant course and risk factors such as low EF, high lactate, metabolic acidosis, and young age at admission carry a high risk of mortality. These factors play a critical role in the early risk stratification of patients and in determining aggressive treatment strategies.