Genel anestezi altında tedavi edilen sağlıklı ve engelli çocuk hastaların dental tedavilerinin dağılımlarının ve başarılarının değerlendirilmesi
Evaluation of the distribution and success of dental treatments in healthy and disabled pediatric patients under general anesthesia
- Tez No: 1001198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN BAYRAKTAR NAHİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ NECİBE DAMLA ŞAHİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Genel Anestezi, Çocuk Diş Hekimliği, Özel Sağlık Bakımı Gereksinimi, Modifiye USPHS, Modifiye Simonsen, General Anesthesia, Pediatric Dentistry, Special Health Care Needs, Modified USPHS, Modified Simonsen
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET GENEL ANESTEZİ ALTINDA TEDAVİ EDİLEN SAĞLIKLI VE ENGELLİ ÇOCUK HASTALARIN DENTAL TEDAVİLERİNİN DAĞILIMLARININ VE BAŞARILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Güngör Işık, Büşra Uzmanlık Tezi, Pedodonti Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Canan Bayraktar Nahir İkinci Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Necibe Damla Şahin Ocak 2026, xiii + 83 sayfa Bu çalışmanın amacı, Mart 2024 – Ekim 2024 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na başvuran ve kooperasyon güçlüğü veya özel sağlık bakımı gereksinimi nedeniyle genel anestezi altında tedavi edilen çocuk hastalarda uygulanan dental tedavilerin dağılımlarını incelemek ve tedavilerin klinik başarılarını değerlendirmektir. Çalışmaya, 14 yaş altı, genel anestezi altında tüm dental tedavileri tamamlanan 39 sağlıklı ve 26 özel sağlık bakımı gereksinimi olan (ÖSBGÇ) olmak üzere toplam 65 çocuk hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, uygulanan dental tedavi türleri ve tedavi edilen diş sayıları retrospektif olarak incelenmiştir. Rezin restorasyonların klinik başarısı Modifiye USPHS-Ryge kriterleri kullanılarak 6. ve 12. aylarda klinik muayene ile değerlendirilmiştir. Fissür örtücüler Modifiye Simonsen kriterlerine göre, amputasyon ve paslanmaz çelik kron tedavileri ise“başarılı/başarısız”sistemi ile analiz edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics 27.0 programı kullanılarak, Ki-Kare, Fisher Exact, Bağımsız Örneklem t-testi, McNemar ve Marjinal Homojenite testleri ile yapılmış; anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma grubunun %60'ını sağlıklı, %40'ını özel sağlık bakımı gereksinimi olan çocuklar oluşturmuştur. ÖSBGÇ grubunun yaş ortalaması sağlıklı gruba kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p<0.001). Genel anestezi altında en sık uygulanan işlemler süt dişlerinde restoratif tedaviler ve diş çekimleri, daimi dişlerde ise restoratif tedaviler ve fissür örtücü uygulamaları olmuştur. Rezin restorasyonların klinik başarısı değerlendirildiğinde, 6. ve 12. ay kontrollerinde retansiyon, marjinal adaptasyon, marjinal renklenme, diş bütünlüğü ve restorasyon bütünlüğü kriterlerinde zamanla istatistiksel olarak anlamlı değişimler saptanmıştır. Posterior dişlerdeki restorasyonların anterior dişlere kıyasla daha yüksek klinik başarı gösterdiği belirlenmiştir. ÖSBGÇ grubunda bazı kriterlerde sağlıklı gruba göre daha yüksek başarı oranları elde edilmiştir. Fissür örtücü uygulamalarında 12. ayda her iki grupta da retansiyon oranlarında anlamlı azalma gözlenmiş, bu azalmanın ÖSBGÇ grubunda daha belirgin olduğu saptanmıştır. Amputasyon ve paslanmaz çelik kron tedavileri her iki grupta da yüksek klinik başarı göstermiştir. Sonuç olarak, genel anestezi altında uygulanan dental tedavilerin hem sağlıklı hem de özel sağlık bakımı gereksinimi olan çocuklarda yüksek klinik başarı sağladığı; ancak restorasyonların uzun dönem performansının hasta grubu, diş lokalizasyonu ve fonksiyonel yüklenmelerden etkilendiği görülmüştür. Bu bulgular, genel anestezinin koopere olmayan ve özel gereksinimli çocuklarda güvenli ve etkin bir tedavi yaklaşımı olduğunu ve kapsamlı dental rehabilitasyon için önemli bir seçenek sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE DISTRIBUTION AND SUCCESS OF DENTAL TREATMENTS IN HEALTHY AND DISABLED PEDIATRIC PATIENTS TREATED UNDER GENERAL ANESTHESIA Güngör Işık, Büşra Specialization Thesis, Department of Pedodontics Advisor: Assoc.Prof.Dr. Canan Bayraktar Nahir Second Advisor: Asst.Prof.Dr. Necibe Damla Şahin Janurary 2026, xiii + 83 pages The aim of this study was to investigate the distribution of dental treatments applied to pediatric patients who were treated under general anesthesia due to lack of cooperation or special health care needs and applied to Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Dentistry, Department of Pediatric Dentistry between March 2024 and October 2024, and to evaluate the clinical success of the treatments. A total of 65 pediatric patients aged under 14, comprising 39 healthy and 26 with special health care needs (CSHCN), whose dental treatments were completed under general anesthesia, were included in the study. Demographic data of the patients, types of dental treatments administered, and the number of treated teeth were examined retrospectively. The clinical success of resin restorations was evaluated by clinical examination at the 6th and 12th months using Modified USPHS-Ryge criteria. Fissure sealants were analyzed according to Modified Simonsen criteria, while pulpotomy and stainless steel crown treatments were analyzed using a“successful/failed”system. Statistical analysis of the data was performed using IBM SPSS Statistics 27.0 software using Chi-Square, Fisher's Exact, Independent Samples t-test, McNemar, and Marginal Homogeneity tests; the significance level was accepted as p<0.05. Healthy children constituted 60% of the study group, while children with special health care needs constituted 40%. The mean age of the CSHCN group was found to be significantly higher than that of the healthy group (p<0.001). The most frequently performed procedures under general anesthesia were restorative treatments and tooth extractions in primary teeth, and restorative treatments and fissure sealant applications in permanent teeth. When the clinical success of resin restorations was evaluated, statistically significant changes were detected over time in retention, marginal adaptation, marginal discoloration, tooth integrity, and restoration integrity criteria at the 6th and 12th-month follow-ups. It was determined that restorations in posterior teeth showed higher clinical success compared to anterior teeth. Higher success rates were obtained in the CSHCN group compared to the healthy group in some criteria. In fissure sealant applications, a significant decrease in retention rates was observed in both groups at the 12th month, and this decrease was found to be more pronounced in the CSHCN group. Pulpotomy and stainless steel crown treatments showed high clinical success in both groups. In conclusion, it was observed that dental treatments performed under general anesthesia provided high clinical success in both healthy children and children with special health care needs; however, the long-term performance of restorations was affected by the patient group, tooth localization, and functional loadings. These findings indicate that general anesthesia is a safe and effective treatment approach in uncooperative and special needs children and offers an important option for comprehensive dental rehabilitation.