İmmatür ratlarda pentilentetrazol ile indüklenen status epileptikus sonrası uygulanan mezenkimal kök hücrenin BDNF ve Nogo-A ve mTOR yolağı üzerine etkileri
The effects of mesenchymal stem cells administered following status epilepticus induced by pentylenetetrazole in immature rats on BDNF, Nogo-A, and the mTOR pathway
  1. Tez No: 1001204
  2. Yazar: FÜSUN FERDA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: BDNF, Mezenkimal kök hücre, Mtor, NOGO, Sıçan, Status epileptikus, BDNF, Mesenchymal stem cell, Mtor, NOGO, Rat, Status epilepticus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
Özet
Epilepsi toplumun büyük bir sağlık ve ekonomik sorunudur.Epileptik bir nöbetin 30 dakikadan fazla sürmesi status epileptikus olarak adlandırılır. Mortalite ve morbiditesi yüksektir ve tedaviye dirençli olabilir. Kök hücre transplantasyonları, status epileptikusun tedavisinde olası bir seçenektir. Amaç:Ratlarda SE modelinde mTOR, BDNF, Nogo-A proteinlerinin hipokampusta, periventriküler beyin dokusunda ekspresyonu üzerine intraventriküler uygulanan mezenkimal kök hücrelerin etkilerini araştırmaktır. Materyal-Metod: Status Epileptikus modeli 16-20 günlük wistar albino ratlara intraperitoneal tekrarlanan pentilentetrazol ip uygulanarak en az 30 dk süre ile nöbet geçirmeleri sağlanarak gerçekleştirilmiştir. Erciyes Üniversitesi GENKÖK merkezinden ticari olarak satın alınan, insana ait adipoz kaynaklı mezenkimal kök hücre (AK-MKH) hattı kullanılmıştır (ürün kodu: 0801). Adipöz MKH'ler stereotatik aparatlar kullanılarak intraventriküler bölgeye enjekte edildi. Pozitif kontrol, status epileptikus oluşturulan, status epileptikus oluşturulan ve SF uygulanan, status epileptikus oluşturulan ve MKH uygulanan, yalnızca MKH uygulanan olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Kök hücre uygulamasından 1 gün sonra immünohistokimyasal yöntemler ve elisa yöntemi ile analizler gerçekleştirildi. Bulgular: Serum ve beyin dokusunda mTOR, BDNF, NOGO A düzeyleri farksız bulunurken SE sonrası kök hücre uygulanan ve sadece kök hücre uygulanan sıçanlarda NOGO-R düzeyleri anlamlı olarak düşük saptanmıştır. CA1 bölgesinde gözlenen ekspresyon azalması, MKH'nin nöroprotektif etkilerine işaret ediyor olabilir. Kök hücre ve SE gruplarında ve SE hipokampusun farklı bölgelerinde BDNF, NOGA A ve NOGO reseptör seviyelerinde düşüş ve yükselişlerin görülmesi etkilerin moleküler düzeyde epileptogenez açısından komplike olduğuna işaret etmektedir. Moleküler seviyede oluşan değişiklikleri anlamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a major public health and economic problem. Status epilepticus is defined as an epileptic seizure lasting longer than 30 minutes. It has high mortality and morbidity and can be resistant to treatment. Stem cell transplantation is a potential treatment option for status epilepticus. Objective: To investigate the effects of intraventricularly administered mesenchymal stem cells on the expression of mTOR, BDNF, and Nogo-A proteins in the hippocampus and periventricular brain tissue in a rat SE model. Materials-Methods: The status epilepticus model was performed in 16-20-day-old Wistar albino rats by repeated intraperitoneal pentylenetetrazol intraperitoneally, inducing seizures for at least 30 minutes. A human adipose-derived mesenchymal stem cell (AHM-MSC) line commercially purchased from Erciyes University GENKÖK Center was used (product code: 0801). Adipose MSCs were injected into the intraventricular region using stereotactic apparatus. The experimental animals were divided into five groups: positive control, status epilepticus induced, status epilepticus induced and SF administered, status epilepticus induced and MKH administered, and MKH administered alone. Findings and Result: Immunohistochemical and ELISA analyses were performed 1 day after stem cell administration. Findings: While mTOR, BDNF, and NOGO-A levels were found to be unchanged in serum and brain tissue, NOGO-R levels were significantly lower in rats treated with stem cells and those treated with only stem cells after SE. The decreased expression observed in the CA1 region may indicate the neuroprotective effects of MSCs. The decreases and increases in BDNF, NOGO-A, and NOGO receptor levels in the stem cell and SE groups, as well as in different regions of the SE hippocampus, indicate that the effects are complex in terms of epileptogenesis at the molecular level. Further studies are needed to understand the changes occurring at the molecular level.