Psoriasisli bireylerde Diyet İnflamatuar İndeksi'nin hastalık şiddeti ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the dietary inflammatory index and disease severity and quality of life in individuals with psoriasis
  1. Tez No: 1001211
  2. Yazar: HATİCE ERÜLGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI GİZEM ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antiinflamatuar Beslenme, Diyet İnflamatuar İndeksi (Dİİ), İnflamasyon, Proinflamatuar Beslenme, Psoriasis, Antiinflammatory Diet, Dietary Inflammatory Index (DII), Inflammation, Proinflammatory Diet, Psoriasis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, psoriasis tanılı bireylerde diyetin inflamatuar potansiyelini yansıtan Diyet İnflamatuar İndeksi (Dİİ) ile hastalık şiddeti, yaşam kalitesi, beslenme durumu ve antropometrik özellikler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Araştırma, Erciyes Üniversitesi Hastaneleri Dermatoloji Polikliniğine başvuran 18–65 yaş aralığındaki 110 psoriasisli birey ve 110 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 220 katılımcı ile kesitsel tipte gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve yaşam tarzı faktörleri yüz yüze görüşme yöntemiyle değerlendirilmiş; antropometrik ölçümler yapılmış ve 24 saatlik besin tüketim kayıtları alınmıştır. Besin tüketim verileri kullanılarak bireylerin Dİİ skorları hesaplanmış; psoriasisli bireylerde hastalık şiddeti Psoriasis Alan ve Şiddet İndeksi (PAŞİ), yaşam kalitesi ise Dermatoloji Yaşam Kalitesi İndeksi (DYKİ) ile değerlendirilmiştir. Psoriasis grubunun ortalama Dİİ skorunun kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (psoriasis: 1.24 ± 1.29; kontrol: 0.62 ± 1.35; p<0.001). Psoriasisli bireylerde vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ) ve abdominal obeziteyi yansıtan antropometrik göstergelerin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Psoriasis grubunda PAŞİ skorunun medyan değeri 1.00 (0.00-2.00), DYKİ skorunun ise 13.31 ± 4.16 olduğu belirlenmiştir. Dİİ skorları ile PAŞİ ve DYKİ arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, psoriasisli bireylerde diyetin inflamatuar potansiyelinin sağlıklı kontrollere kıyasla daha yüksek olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, bu çalışmada Dİİ ile hastalık şiddeti ve yaşam kalitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamış olması, diyetin inflamatuar potansiyelinin, psoriasis gibi karmaşık ve çok faktörlü bir hastalıkta hastalığın prognozu ve hastaların yaşam kalitesiyle her zaman doğrudan ilişkili olmayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between the Dietary Inflammatory Index (DII), which reflects the inflammatory potential of the diet, and disease severity, quality of life, as well as nutritional and anthropometric characteristics were evaluated in individuals with psoriasis. The study was conducted as a cross-sectional design with a total of 220 participants aged between 18 and 65 years, including 110 individuals with psoriasis recruited from the Dermatology Outpatient Clinic of Erciyes University Hospitals and 110 healthy controls. Sociodemographic characteristics and lifestyle factors of the participants were assessed; anthropometric measurements were performed, and 24-hour dietary intake records were collected. DII scores were calculated based on dietary data; disease severity in individuals with psoriasis was evaluated using the Psoriasis Area and Severity Index (PASI), and quality of life was assessed using the Dermatology Life Quality Index (DLQI). The mean DII score of the psoriasis group was significantly higher than that of the control group (psoriasis: 1.24 ± 1.29; control: 0.62 ± 1.35; p<0.001). Individuals with psoriasis had significantly higher body weight, body mass index (BMI), and anthropometric indicators reflecting abdominal adiposity compared to healthy controls (p<0.05). In the psoriasis group, the median PASI score was 1.00 (0.00-2.00) and the mean DLQI score was 13.31 ± 4.16. No statistically significant associations were found between DII scores and PASI or DLQI (p>0.05). In conclusion, the dietary inflammatory potential was higher in individuals with psoriasis compared to healthy controls. However, the absence of a statistically significant relationship between the DII and disease severity or quality of life in this study suggests that, in a complex and multifactorial disease such as psoriasis, the dietary inflammatory potential may not always be directly associated with disease prognosis and patients' quality of life.