Hurûfât defterlerinde Burdur kazâsı (cami, mescid, medrese, tekke-zâviye ve diğer mimari eserler)
Burdur kazâ in the hurûfât registers (mosques, masjids, madrasas, sufi lodges, and other architectural works)
  1. Tez No: 1001222
  2. Yazar: MUHAMMED AYTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNNUR AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Burdur Kazası, Cami, Hurufat Defterleri, Medreseler, Mescitler, Tekkeler, Zaviyeler, Burdur County, Jami, Hurufat Notebooks, Madrasahs, Masjids, Tekke, Lodges
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Osmanlı şehir kimliğinin inşasında merkezi bir kurum olan vakıfların rolünü, Burdur örneği üzerinden Hurûfât Defterleri ışığında araştırmaktadır. Osmanlı bürokrasisinde vakıf atamalarını kaydeden bu defterler, şehrin mimari envanteri, bu yapıların bânileri, geçirdikleri tamiratlar ve görevli profilleri hakkında sistematik veri sunan kritik birincil kaynak niteliğindedir. Araştırmanın metodolojisi, söz konusu defterlerin detaylı transkripsiyonu ve analizini, arşiv belgeleri (Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivleri), salnâmeler ve mevcut literatürle mukayese ederek üç aşamalı bir inceleme sürecine dayandırmaktadır. Ayrıca, yazılı kayıtların fiziksel kanıtlarıyla sınanması için detaylı saha çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, Burdur'un Osmanlı dönemi kentsel dokusuna dair yerleşik bilgiye önemli katkılar sunmaktadır. Bu katkılar, çeşitli yapıların bânisi ve tamir ettirenlerin ilk kez tespit edilmesini, literatürde kaydı bulunmayan yeni yapıların tanımlanmasını ve şehrin mekânsal gelişiminin daha dinamik bir şekilde gerçekleştiğini ortaya konduğunu içermektedir. Sonuç olarak bu araştırma, Hurûfât Defterleri'nin yalnızca idari metinler değil, aynı zamanda Osmanlı şehir tarihi, mimarisi ve sosyo-ekonomik yaşamına dair eşsiz veri barındıran kaynaklar olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, söz konusu kaynak türünün sanat ve şehir tarihi çalışmalarındaki metodolojik potansiyelini vurgulayarak benzer yerel çalışmalar için bir model ve temel referans teşkil etmeyi de amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the role of foundations (waqfs), a central institution in the construction of Ottoman urban identity, through the case of Burdur in light of the Hurûfât Registers. These registers, which recorded endowment-related appointments and transactions within the Ottoman bureaucracy, serve as a critical primary source, providing systematic data on the city's architectural inventory, the founders (bâni) of these structures, the repairs they underwent, and the profiles of their personnel. The research methodology is based on a three-stage examination process involving the detailed transcription and analysis of these registers, cross-referenced with archival documents (the Presidential Ottoman Archives), provincial yearbooks (salnâmes), and existing literature. Additionally, comprehensive field studies were conducted to test the written records against physical evidence. The findings contribute significantly to the established knowledge of Burdur's Ottoman-era urban fabric. These contributions include the first-time identification of founders and patrons of repairs for various structures, the definition of new buildings previously unrecorded in the literature, and the revelation that the city's spatial development was more dynamic than previously understood. Consequently, this research demonstrates that the Hurûfât Registers are not merely administrative texts but are also analytical resources containing unique data on Ottoman urban history, architecture, and socio-economic life. By highlighting the methodological potential of this source type for art and urban history studies, the study also aims to serve as a model and a fundamental reference for similar local research.