Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan aile hekimlerinin zona hastalığı ve aşısı hakkında bilgi ve tutum düzeyi değerlendirilmesi; Tekirdağ il örneği
Knowledge and attitudes of family physicians toward herpes zoster and herpes zoster vaccination in primary care
- Tez No: 1001221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDAN ÇEVİK VAROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Herpes zoster, zona aşısı, aile hekimliği, birinci basamak sağlık hizmetleri, erişkin bağışıklaması, Herpes zoster, shingles vaccine, family physicians, primary health care, adult immunization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan aile hekimlerinin herpes zoster (zona) ve zona aşısına ilişkin bilgi düzeyleri ile tutumlarını değerlendirmek ve aşıyı önerme davranışı ile ilişkili faktörleri incelemektir.Bu kesitsel ve tanımlayıcı çalışma, Ekim 2025 – Ocak 2026 tarihleri arasında Tekirdağ ilinde aile sağlığı merkezlerinde görev yapan aile hekimleri ile yürütülmüştür. Çalışmaya toplam 170 aile hekimi dahil edilmiştir. Veriler; sosyodemografik özellikler, herpes zoster hastalığına ilişkin bilgi düzeyi ve zona aşısına yönelik tutumları değerlendiren yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistikler, Ki-kare testi, Mann–Whitney U testi, Kruskal–Wallis testi, Spearman korelasyon analizi, lojistik regresyon analizi ve ROC analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Katılımcıların ortalama bilgi puanı 7,4±1,6 (10 üzerinden), ortalama tutum puanı ise 28,2±5,0 (35 üzerinden) olarak saptanmıştır. Zona aşısını önerme davranışı ile bilgi ve tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde, yüksek bilgi düzeyi ve olumlu tutumların zona aşısını önerme olasılığını anlamlı düzeyde artırdığı gösterilmiştir. ROC analizinde, bilgi ve tutum puanlarının zona aşısını önerme davranışını öngörmede anlamlı ayırt ediciliğe sahip olduğu saptanmıştır.Aile hekimlerinin zona aşısını önerme davranışının bilgi düzeyi ve tutumlarla yakından ilişkili olduğu görülmüştür. Aile hekimlerine yönelik hedefe yönelik eğitim programlarının planlanması, erişkin bağışıklama uygulamalarının güçlendirilmesine ve zona aşısına yönelik önerme oranlarının artırılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the knowledge levels and attitudes of family physicians working in primary health care regarding herpes zoster and herpes zoster vaccination, and to identify factors associated with vaccine recommendation behavior. This cross-sectional descriptive study was conducted between October 2025 and January 2026 among family physicians working in family health centers in Tekirdağ, Türkiye. A total of 170 family physicians participated in the study. Data were collected using a structured questionnaire assessing sociodemographic characteristics, knowledge about herpes zoster, and attitudes toward herpes zoster vaccination. Statistical analyses included descriptive statistics, chi-square test, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, Spearman correlation analysis, logistic regression analysis, and receiver operating characteristic (ROC) analysis. A p value <0.05 was considered statistically significant. The mean knowledge score was 7.4±1.6 (out of 10), and the mean attitude score was 28.2±5.0 (out of 35). Family physicians with higher knowledge and attitude scores were significantly more likely to recommend the herpes zoster vaccine. Logistic regression analysis demonstrated that increased knowledge and positive attitudes were independent predictors of vaccine recommendation behavior. ROC analysis showed that both knowledge and attitude scores had significant discriminative ability for predicting herpes zoster vaccine recommendation. Family physicians' recommendations for herpes zoster vaccination are strongly influenced by their knowledge levels and attitudes. Improving physicians' awareness through targeted educational interventions may enhance herpes zoster vaccine recommendation rates and contribute to strengthening adult immunization practices in primary care.