Gama kameralarda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu standartlarına göre kalite kontrol testlerinin uygulamalı incelenmesi
An applied investigation of quality control tests in gamma cameras according to the standarts of the Turnish Medicines and Medical Devices Agency
- Tez No: 1001259
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Gama kamera, kalite kontrol testleri, TİTCK, nükleer tıp, medikal fizik, Gamma camera, quality control tests, TİTCK, nuclear medicine, medical physics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, nükleer tıpta tanısal görüntüleme amacıyla yaygın olarak kullanılan gama kamera sistemlerinin performansının, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından belirlenen kalite kontrol standartları doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın problem alanını, gama kameralara ait kalite kontrol testlerinin tamamını kapsayan, uygulamalı ve markalar arası karşılaştırma içeren güncel ve bütüncül çalışmaların literatürde sınırlı olması oluşturmaktadır. Bu kapsamda, TİTCK standartlarında tanımlanan toplam 16 kalite kontrol testi, günümüzde klinik uygulamalarda sıklıkla kullanılan iki farklı markaya ait gama kamera sistemleri üzerinde uygulanmıştır. Çalışma, farklı klinik merkezlerde aktif olarak kullanılan gama kamera sistemleri üzerinde yürütülmüş olup, merkez isimleri etik ve yasal gerekçeler doğrultusunda belirtilmemiştir. Kalite kontrol testleri, TİTCK tarafından belirlenen prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirilmiş ve elde edilen görüntüler hem görsel hem de nicel olarak değerlendirilmiştir. Nicel analizlerde FIJI (ImageJ) yazılımı kullanılarak sistem homojenitesi, uzaysal çözünürlük, enerji çözünürlüğü, sistem hassasiyeti ve diğer performans parametreleri analiz edilmiştir. Ölçüm sonuçları, ilgili ulusal kabul kriterleri esas alınarak değerlendirilmiş ve iki farklı marka gama kamera sisteminin testlere verdiği yanıtlar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, her iki marka gama kamera sisteminin uygulanan kalite kontrol testlerinde genel olarak TİTCK tarafından tanımlanan kabul kriterleri içerisinde performans sergilediği belirlenmiştir. Test sonuçlarında benzerlikler ve bazı parametrelerde farklılıklar gözlenmiş; ancak bu farklılıkların sistemlerin klinik kullanımını olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarının, gama kamera kalite kontrol uygulamalarının standardizasyonuna katkı sağlayacağı ve medikal fizik alanında kalite kontrol testlerine ilişkin kapsamlı bir referans kaynak oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the performance of gamma camera systems widely used for diagnostic imaging in nuclear medicine was evaluated in accordance with the quality control standards defined by the Turkish Medicines and Medical Devices Agency (TİTCK). The main problem addressed in this study arises from the limited availability of comprehensive, up-to-date, and application-based studies in the literature that collectively cover all gamma camera quality control tests and allow for inter-brand comparisons. Within this framework, a total of 16 quality control tests specified in the TİTCK standards were applied to gamma camera systems belonging to two different manufacturers that are commonly used in current clinical practice. The study was conducted on gamma camera systems actively operating in different clinical centers; however, the names of the centers were not disclosed due to ethical and legal considerations. All quality control tests were performed in accordance with the procedures defined by TİTCK, and the acquired images were evaluated both visually and quantitatively. Quantitative analyses were carried out using FIJI (ImageJ) software to assess system homogeneity, spatial resolution, energy resolution, system sensitivity, and other relevant performance parameters. The measurement results were evaluated based on national acceptance criteria, and the responses of the two different gamma camera systems to the applied tests were comparatively analyzed. The findings indicated that both gamma camera systems generally demonstrated acceptable performance within the limits defined by TİTCK for the applied quality control tests. While similarities were observed in many test results, certain differences were identified in specific parameters; however, these differences were not considered to adversely affect clinical performance. It is anticipated that the results of this study will contribute to the standardization of gamma camera quality control practices and serve as a comprehensive reference source for quality control procedures in the field of medical physics.