Sosyal medya bağımlılığı ve ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkide romantik ilişki kalitesinin düzenleyici rolünün incelenmesi
Examining the effect of romantic relationship quality on the relationship between social media addiction and orthorexia nervosa
  1. Tez No: 1001262
  2. Yazar: SELENAY HÜSNA AKTÜRK YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÖZGE ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Ortoreksiya Nervoza, Romantik İlişki Kalitesi, Sosyal Destek, Çatışma, Social Media Addiction, Orthorexia Nervosa, Romantic Relationship Quality, Social Support, Conflict
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Günümüz dünyasında sosyal medya bağımlılığın yeme bozuklukları üzerindeki etkisinde romantik ilişki kalitesinin rolü oldukça etkili olabilmektedir. Bu araştırma, sosyal medya bağımlılığı ile ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkide romantik ilişki kalitesinin düzenleyici rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan, romantik ilişkisi bulunan 18 yaş ve üzeri 232'si kadın (%63.2) 135'i erkek (%36.8) olmak üzere 367 kişi katılım sağlamıştır. Araştırma yöntemi olarak nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde, araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, İlişki Niteliği Ölçeği ve Ortoreksiya Nervoza Envanteri kullanılmıştır. Veriler Google Formlar üzerinden çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmış, analiz sürecinde ise IBM SPSS 26.0 ve Hayes Process Macro (Model 1) programlarından yararlanılmıştır. Analizler sonucunda, sosyal medya bağımlılığı ile ortoreksiya nervoza arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Düzenleyici rol analizleri, romantik ilişki niteliğinin sosyal medya bağımlılığı ile ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkide anlamlı bir düzenleyici role sahip olduğunu ortaya koymuştur. Demografik bulgulara göre, sosyal medya bağımlılığı kadınlarda, bekârlarda ve yüksek eğitimlilerde daha yüksek seyretmektedir. Ortoreksiya nervoza düzeyinin ise erkeklerde, evlilerde ve eğitim düzeyi düşük bireylerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bulgular literatür ışığında tartışılmıştır. Araştırma sonuçları, klinik alanda ortoreksiya nervoza ve sosyal medya bağımlılığı ile çalışan uzmanların, tedavi süreçlerine partnerleri de dâhil etmelerinin ve ilişkisel çatışma-destek dengesine odaklanmalarının önemine işaret etmektedir. Ayrıca, sağlıklı beslenme takıntısının dijitalleşen dünyada artık cinsiyetten bağımsız bir risk faktörü haline geldiği ve özellikle ilişkisel stresin bu süreci tetiklediği öngörülmektedir. Gelecekte yapılacak çalışmaların farklı örneklem grupları ve boylamsal desenlerle yürütülmesinin alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the quality of romantic relationships can play a significant moderating role in the impact of social media addiction on eating disorders. This research was conducted to examine the moderating role of romantic relationship quality in the relationship between social media addiction and orthorexia nervosa. The study included 367 participants (232 females, 63.2%; 135 males, 36.8%) aged 18 and over, who were in a romantic relationship and reached through convenience sampling. As a research method, the relational survey model, one of the quantitative research designs, was adopted. In the data collection process, a Socio-Demographic Information Form prepared by the researcher, the Social Media Addiction Scale, the Relationship Quality Scale, and the Orthorexia Nervosa Inventory were used. Data were collected online via Google Forms, and IBM SPSS 26.0 and Hayes Process Macro (Model 1) programs were utilized during the analysis process. As a result of the statistical analyses, a positive and significant relationship was found between social media addiction and orthorexia nervosa. Moderation analyses revealed that romantic relationship quality has a significant moderating role in the relationship between social media addiction and orthorexia nervosa. According to demographic findings, social media addiction is higher in women, single individuals, and those with high education levels. It was found that orthorexia nervosa levels were higher in men, married individuals, and individuals with lower education levels. Results indicate that clinicians working with orthorexia nervosa and social media addiction should include partners in the treatment processes and focus on the relational conflict-support balance. Furthermore, it is predicted that the obsession with healthy eating has become a risk factor independent of gender in the digitalizing world, and relational stress particularly triggers this process. Conducting future studies with different sample groups and longitudinal designs will contribute to the literature.