Politik pazarlama ve seçmen davranışları: 2023 Genel Seçim ve 2024 Yerel Seçim sonuçları örneği
Political marketing and voter behavior: A comparative analysis of the 2023 General Election and the 2024 Local Elections
  1. Tez No: 1001263
  2. Yazar: GÖRKEM FIRAT ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Politik pazarlama, seçmen davranışı, siyasal iletişim, seçim kampanyaları, Türkiye siyaseti, Political marketing, voter behavior, political communication, election campaigns, Turkish politics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
Özet
Akademik çalışmam, politik pazarlama stratejileri ile seçmen davranışı arasındaki ilişkinin Türkiye açısından nasıl kurulduğunu ve bu ilişkinin seçim sonuçlarına hangi anlam çerçeveleri içinde yansıdığını incelemektedir. Araştırma, 2023 Genel Seçimi ile 2024 Yerel Seçimi'ni karşılaştırmalı bir perspektifle ele alarak, genel ve yerel seçimlerin farklı siyasal bağlamlarda politik pazarlama pratiklerini ve seçmen davranışını nasıl dönüştürdüğünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada politik pazarlama, teknik bir kampanya aracı olarak değil, siyasal aktörlerin seçmenle kurduğu ilişkiyi düzenleyen söylemsel ve sembolik bir pratik olarak ele alınmaktadır. Bu çerçevede seçmen davranışı, yalnızca oy verme eylemi üzerinden değil, siyasal mesajların nasıl anlamlandırıldığı, hangi temsiller üzerinden güven ve aidiyet üretildiği açısından değerlendirilmektedir. Araştırma, seçim sonuçlarını doğrudan belirleyen nedensel faktörler ortaya koymayı değil, bu sonuçların arka planında işleyen siyasal, söylemsel ve iletişimsel dinamikleri görünür kılmayı hedeflemektedir. Araştırma nitel bir yöntemsel yaklaşıma dayanmaktadır. Çalışmada eleştirel söylem analizi yöntemi benimsenmiş; siyasal parti kampanya söylemleri, lider ve aday temsilleri, politik pazarlama anlatıları ve seçim dönemine ilişkin kamusal dokümanlar analiz edilmiştir. İnceleme alanı, 2023 Genel Seçimi ve 2024 Yerel Seçimi ile sınırlandırılmış; genel ve yerel seçimlerin ölçek farkının politik pazarlama stratejileri üzerindeki etkisi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, politik pazarlama stratejilerinin seçim türüne bağlı olarak farklılaştığını, ancak belirli söylemsel süreklilikler de taşıdığını göstermektedir. 2023 Genel Seçimi'nde lider merkezli, ideolojik ve ulusal ölçekli söylemler öne çıkarken; 2024 Yerel Seçimi'nde aday merkezli, hizmet odaklı ve yerel bağlama duyarlı kampanya stratejilerinin belirginleştiği görülmektedir. Güven söylemi, her iki seçim sürecinde de seçmen davranışının anlamlandırılmasında merkezi bir rol üstlenmiş; ancak bu söylemin içeriği ve yönelimi seçim bağlamına göre değişmiştir. Çalışma, seçmen davranışının tekil ve sabit açıklamalarla çözümlenemeyecek ölçüde bağlama duyarlı ve çok katmanlı bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Politik pazarlama stratejileri, seçmen davranışını doğrudan belirleyen araçlar olmaktan ziyade, siyasal tercihlerin kurulduğu söylemsel ve sembolik zeminleri üretmektedir. Bu çerçevede araştırma, Türkiye'de siyasal rekabetin politik pazarlama pratikleri üzerinden nasıl yeniden üretildiğini ve seçmen davranışının bu pratiklerle nasıl etkileşime girdiğini analitik bir çerçevede değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how the relationship between political marketing strategies and voter behavior is constructed in the Turkish context and how this relationship is reflected in election outcomes through specific frames of meaning. Focusing on the 2023 General Election and the 2024 Local Election, the research adopts a comparative perspective to analyze how political marketing practices and voter behavior are reshaped under different electoral contexts at the national and local levels. Political marketing is conceptualized in this study not as a purely technical campaign tool, but as a discursive and symbolic practice through which political actors organize their relationship with voters. Within this framework, voter behavior is approached not merely as an act of voting, but as a process of meaning-making shaped by representations, narratives, and constructions of trust and political identity. Rather than aiming to establish direct causal explanations for electoral outcomes, the study seeks to reveal the political, discursive, and communicative dynamics underlying these outcomes. The research is based on a qualitative methodological approach. Critical discourse analysis is employed as the primary method, and the analysis focuses on party campaign discourses, leader and candidate representations, political marketing narratives, and publicly available campaign-related documents. The scope of the study is limited to the 2023 General Election and the 2024 Local Election, allowing for a comparative examination of how differences in electoral scale influence political marketing strategies and voter behavior. The findings indicate that political marketing strategies vary significantly depending on the type of election, while also maintaining certain discursive continuities. In the 2023 General Election, leader-centered, ideological, and nationally framed narratives were predominant. In contrast, the 2024 Local Election was characterized by candidate-centered strategies, service-oriented narratives, and campaign discourses more closely aligned with local contexts. Across both elections, discourses of trust played a central role in shaping voter interpretations, although the content and direction of these discourses differed according to the electoral setting. The study demonstrates that voter behavior cannot be explained through singular or fixed determinants, but rather exhibits a context-sensitive and multi-layered structure. Political marketing strategies function less as direct instruments of voter manipulation and more as frameworks through which political preferences are constructed and interpreted. In this sense, the research offers an analytical assessment of how political competition in Türkiye is reproduced through political marketing practices and how voter behavior interacts with these practices across different electoral contexts.