Proje tipi imalat sisteminde sistem analizi
System analysıs ın project type manufacturıng system
  1. Tez No: 1001271
  2. Yazar: TUTKU KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Etüdü, Maliyet Analizi, Başa Baş Noktası, Üretim Planlama, Verimlilik, Time Study, Cost Analysis, Break-even Point, Production Planning, Efficiency
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, üretim süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla zaman etüdü, maliyet analizi ve başa baş noktası (break-even point) analizi kavramları bütünleşik bir çerçevede ele alınmıştır. Çalışmanın temel amacı, işletmelerin üretim verimliliğini artırmalarına, maliyet yapılarını optimize etmelerine ve kârlılık analizlerini daha sistematik ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamaktır. Araştırmanın ilk aşamasında zaman etüdü yöntemi uygulanarak üretim hattındaki iş adımları ayrıntılı biçimde analiz edilmiş, her bir operasyon için standart süreler belirlenmiş ve iş gücü verimliliği ölçülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda süreç performansı değerlendirilmiş ve üretim akışındaki iyileştirme alanları tespit edilmiştir. İkinci aşamada maliyet analizi gerçekleştirilmiş; sabit ve değişken maliyet unsurları ayrıştırılarak üretim maliyet yapısı sistematik biçimde incelenmiştir. Birim maliyetler hesaplanmış, üretim hacmine bağlı maliyet davranışları analiz edilmiş ve maliyet-hacim ilişkisi değerlendirilmiştir. Son aşamada başa baş noktası analizi uygulanarak işletmenin kâr elde etmeye başladığı üretim düzeyi belirlenmiştir. Ayrıca farklı üretim hacimleri, maliyet yapıları ve fiyat senaryoları altında duyarlılık analizleri yapılarak karar vericilere alternatif değerlendirme çerçeveleri sunulmuştur. Çalışma sonucunda, zaman etüdü verilerinin maliyet analizine entegre edilmesi sayesinde daha gerçekçi ve güvenilir maliyet tahminlerinin yapılabildiği görülmüştür. Bu bütünleşik yaklaşım, başa baş noktası hesaplamaları için sağlam bir analitik temel oluşturmakta; üretim planlama, kapasite yönetimi ve stratejik karar alma süreçlerine önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the concepts of time study, cost analysis, and break-even point analysis within production processes through an integrated framework. The primary objective of the study is to contribute to improving production efficiency, optimizing cost structures, and enabling firms to conduct profitability analyses in a more systematic and effective manner. In the first stage of the research, the time study method was applied to analyze the operational steps along the production line. Standard times were determined for each operation, and labor productivity was measured. Based on the findings, process performance was evaluated and potential areas for efficiency improvement were identified. In the second stage, a comprehensive cost analysis was conducted. Fixed and variable cost components were separated, and the overall cost structure of the production system was systematically examined. The cost–volume relationship was evaluated to better understand how changes in output levels affect total and unit costs. Finally, breakeven point analysis was performed to determine the production level at which the firm begins to generate profit. Sensitivity analyses were conducted under different production volumes, cost structures, and pricing scenarios in order to assess the impact of various assumptions on profitability. The results of the study demonstrate that integrating time study data into cost analysis enables more accurate and reliable cost estimations. This integrated approach provides a solid analytical foundation for break-even calculations and offers significant advantages in production planning and strategic decision-making processes.