Kripto para piyasasında yapay zekâ destekli anomali tespiti: Dayanıklı istatistiksel yaklaşım
AI-powered anomaly detection in the crypto currency market: A robust statistical approach
  1. Tez No: 1001311
  2. Yazar: RUMEYSA COMLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ ABAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Anahtar kelime, Analiz, Kripto analiz, Kripto para birimi, Kripto varlık, Kriptografi, Keyword, Analysis, Cryptanalysis, Crypto currency, Cryptocurrency, Cryptography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kripto varlık piyasalarında kısa vadeli olağandışı fiyat hareketlerini ve bu hareketlerin varlıklar arasındaki dağılımını sistematik olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Analizler, 2025 yılına ait saatlik veriler kullanılarak median–MAD tabanlı robust z-skor yöntemi ile gerçekleştirilmiş ve anomalilerin hem varlığa özgü özellikler hem de piyasa rejim değişimleri ve sistemik şoklarla yakından ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bulgular, BTC/USDT ve ETH/USDT'nin en yüksek anomali yoğunluğunu sergilediğini, bazı altcoinlerde ise daha seyrek fakat yüksek amplitüdlü anomalilerin gözlendiğini göstermektedir. Anomalilerin zamansal dağılımı homojen olmayıp, yılın belirli dönemlerinde kümeleşme eğilimi sergilemektedir; bu durum, piyasa genelinde ortak risk faktörleri, likidite şokları ve sistemik etkileşimlerin etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Robust ve lokal normalize edilmiş anomali ölçümü, farklı dağılım özelliklerine sahip varlıklar arasında karşılaştırılabilir bir analiz sunmuş ve piyasa çapında şok anlarını tespit etmede etkili bir yöntem olarak öne çıkmıştır. Elde edilen bulgular, kısa vadeli yatırım ve risk yönetimi stratejilerinin anomali yoğunluğu, şiddeti ve zamansal kümelenme özellikleri dikkate alınarak tasarlanmasının önemini vurgulamakta; aynı zamanda kripto varlık piyasalarının tamamen rassal bir yapıya sahip olmadığını ve yatırımcı davranışlarının belirli zaman dilimlerinde sistematik farklılıklar gösterebileceğini göstermektedir. Bu çerçevede hem akademik araştırmalar hem de uygulayıcılar için risk yönetimi, hedge stratejileri ve portföy optimizasyonu açısından önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to systematically analyze short-term unusual price movements in cryptocurrency markets and the distribution of these movements across assets. The analyses were conducted using hourly data from 2025 with a median–MAD-based robust z-score method, and anomalies were found to be closely related to both asset-specific characteristics and market regime shifts and systemic shocks. The findings show that BTC/USDT and ETH/USDT exhibited the highest anomaly density, while some altcoins showed less frequent but high-amplitude anomalies. The temporal distribution of anomalies is not homogeneous, exhibiting a clustering tendency during specific periods of the year; this reveals the influence of common risk factors, liquidity shocks, and systemic interactions across the market. Robust and locally normalized anomaly measurement provided a comparable analysis across assets with different distribution characteristics and emerged as an effective method for detecting shock moments across the market. The findings emphasize the importance of designing short-term investment and risk management strategies considering anomaly density, severity, and temporal clustering characteristics; they also show that crypto asset markets do not have a completely random structure and that investor behavior can exhibit systematic differences in certain time periods. In this context, it offers important implications for both academic research and practitioners in terms of risk management, hedge strategies, and portfolio optimization.