The effect of formulation on the rheological and textural behavior of pistachio spread
Antep fıstığı kremasının reolojik ve tekstürel davranışı üzerine formülasyonun etkisi
  1. Tez No: 1001310
  2. Yazar: NAZLI FERAY KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEN ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reoloji, Rheology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, parçacık boyutu, süt yağı (%4, %7 ve %10) ve sakkaroz (%24, %27 ve %30) düzeylerinin Boz Antep fıstığı ezmesi (PP) ve Antep fıstığı kreması (PS) örneklerinin reolojik, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Büyük, orta ve küçük boyutlu Antep fıstığı ezmeleri üretilmiş; küçük parçacık boyutlu ezme kullanılarak süt yağı ve sakkaroz oranlarına göre dokuz farklı krema formülasyonu hazırlanmıştır. Tekstür ve renk analizleri, 20–45 °C'de reolojik ölçümler ve 4 °C ile 25 °C'de 9 ay boyunca yağ ayrılma analizi yapılmıştır. Tüm örneklerde akma gerilimine sahip Newton tipi olmayan akış belirlenmiş ve veriler Herschel–Bulkley modeli ile tanımlanmıştır. Artan süt yağı sertlik, yapışkanlık ve kayma işini azaltarak sürülebilirliği iyileştirirken, yüksek sakkaroz düzeyleri yapısal direnci ve viskoziteyi yükseltmiştir. 20–25 °C'de süt yağının katı faz davranışının reolojik ve tekstürel özellikleri etkilediği saptanmıştır. 9 ay sonunda 4 °C'de depolanan PS örneklerinde yağ ayrışma oranı %1'in altında kalmış, 25 °C'de ise tüm örneklerde %2'nin üzerine çıkmıştır. Renk analizinde açıklık (L*) değeri büyük boyutlu PP örneklerinde daha düşük, sakkaroz ve süt yağı içeren PS örneklerinde daha yüksek bulunmuştur. Duyusal değerlendirmede %7 süt yağı ve %27 sakkaroz içeren formülasyon en yüksek kabul edilebilirlik skorunu almıştır. Bu çalışma, katkı maddesi içermeyen Antep fıstığı kremalarında formülasyon değişkenlerinin fonksiyonel özelliklerin belirlenmesinde önemli rol oynadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of particle size, milk fat (4%, 7%, and 10%), and sucrose (24%, 27%, and 30%) levels on the rheological, textural, and sensory properties of Boz Antep pistachio paste (PP) and pistachio spread (PS) formulations. Pistachio pastes with large, medium, and small particle sizes were produced, and the small-particle paste was used to formulate nine spreads with varying milk fat and sucrose ratios. Texture analysis, color measurement, rheological characterization at 20–45 °C, and oil separation tests at 4 °C and 25 °C were performed over 9 months of storage. All samples exhibited non-Newtonian flow behavior with measurable yield stress, and rheological data were described using the Herschel–Bulkley model. Increasing milk fat content reduced firmness, adhesiveness, and work of shear, thereby improving spreadability, whereas higher sucrose levels increased structural rigidity and viscosity. The solid-state behavior of milk fat at 20–25 °C significantly influenced rheological and textural properties. After 9 months, the oil separation rate was below 1% in PS samples at 4 °C but exceeded 2% in all samples at 25 °C. Lightness was lower in large-sized PP samples and higher in PS samples containing sugar and milk fat. Sensory evaluation indicated that formulations containing 7% milk fat and 27% sucrose achieved the highest overall acceptability. Overall, this study demonstrated that formulation variables play a key role in determining the functional properties of additive-free pistachio spreads.