Socio-technical and spatial dynamics of the electric vehicle transition: the case of Ankara
Elektrikli araçlara geçişin sosyo-teknik ve mekansal dinamikleri: Ankara örneği
- Tez No: 1001348
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MELİH PINARCIOĞLU, PROF. DR. ANLI ATAÖV DEMİRKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, Electric vehicles
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bilim Dalı
Özet
Karbon emisyonlarının büyük bir oranı hala yüksek derecede fosil yakıt kullanımına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Karayolu ulaşımı da, ana enerji kaynağı olarak fosil yakıtlara yüksek bağımlılığı sebebiyle, genel sera gazı salımlarında diğer sektörler arasında önemli bir paya sahiptir. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın da artan etkilerini göz önüne alarak, ulaşım sektöründe Net-Sıfır Senaryo gerekliliklerini sağlamak adına 2030'a kadar ciddi oranlarda emisyon azaltımına gidilmesi gerekmektedir. Bunlara dayanarak, sektörün elektriklileşmesi küresel petrol tüketiminin azaltılmasında ve sektör kaynaklı emisyonların indirgenmesinde önemli stratejiler arasında yer almaktadır. Bu çalışma kentsel alanlarda hâlihazırda gerçekleşmekte olan elektrikli araç (EA) entegrasyonuna yönelik dönüşümü sosyo-teknik sistemler perspektifinden incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye'deki elektrikli araçlara geçişte, ilgili ve rol sahibi aktörlerin sosyo-teknik konfigürasyonu, etkileşimleri, sistemsel dinamikleri ve yönetişimi çok katmanlı perspektif (MLP) ve sosyo-teknik konfigurasyon analizi metotları kullanılarak incelenmiştir. Bununla birlikte çalışma, Ankara'da yeni bir kentsel altyapı olarak gelişmekte olan EA şarj ağının mekânsal dinamiklerini de analiz etmektedir. Araştırmada metodolojik olarak nitel ve mekânsal analizleri birleştiren karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Nitel araştırma kısmında, ilgili düzenleyici ve yönetsel kamu kurumları, özel sektör altyapı sağlayıcıları ve elektrikli araç kullanıcıları ile yapılan derinlemesine mülakatların analizi sonucunda elektrikli araçlara geçişteki kurumlar arası koordinasyon eksiklikleri, yasal ve yönetsel çerçevedeki boşluklar ve yeni şarj ağı altyapınsın mekânsal dinamiklere bağlılığı ortaya çıkmaktadır. Ankara'da yapılan mekânsal analizler sonucu ise EA şarj altyapısının anlamlı kümelenmeler gösterdiği alanlarda sosyo-ekonomik faktörlerin belirleyici olduğu ortaya çıkmış, bu sonuç mülakatlarda da desteklenmiştir. Çalışmanın sonucunda elektrikli araçlara geçişe kentlerin nasıl ayak uydurabileceğine dair stratejiler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The vast majority of carbon emissions are still caused by the excessive fossil fuel consumption. Road transportation has an important share in overall GHG emissions with its strong reliance on fossil fuels. Considering the accelerating impacts of climate change, the transport sector is expected to achieve a substantial reduction in emissions by 2030 in order to align with the requirements of the Net Zero Scenario. Within this context, electrification of the sector is stated among the major strategies to reduce global oil consumption and sector-related emissions. The thesis explores the ongoing electric-vehicle (EV) transition from a socio-technical systems perspective. It investigates the socio-technical configuration of involving actors, their interactions, system dynamics and governance by utilizing the Multi-Level-Perspective (MLP) and socio-technical configuration analysis methods. Following, the thesis analyzes the spatial dynamics of the EV charging network development in Ankara as an emerging urban infrastructure. The thesis adopts a mix-method approach comprising of qualitative and spatial analysis. The qualitative research part –based on in-depth interviews with key stakeholders, including regulatory and governing public authorities, private sector based infrastructure providers, and EV users- reveals that ongoing EV transition involves institutional misalignments, gaps in the legislative and regulatory frameworks, and strong dependency on spatial dynamics. The spatial analysis focusing on the charging network in Ankara shows that socio-economic parameters play a role in the spatial clustering of the charging infrastructure which is also supported by the interviews. Finally, the study offers strategies on how cities may adopt to ongoing transitions to electric vehicles.