Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında kullanılan ilaçların dielektrik, iletkenlik ve optik özelliklerinin araştırılması
Investigation of dielectric, conductivity and optical properties of drugs used in physical therapy and rehabi̇litation
- Tez No: 1001349
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Biyomühendislik, Physiotherapy and Rehabilitation, Physics and Physics Engineering, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Fizik tedavi, rehabilitasyon, dielektrik, iletkenlik, optik, biyomedikal, Physical therapy, rehabilitation, dielectric, conductivity, optics, biomedical
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında yaygın olarak kullanılan Dolgit, Melox, Paraflex ve Naprosyn ilaçlarının dielektrik, elektriksel iletkenlik ve optik özellikleri deneysel olarak kapsamlı biçimde incelenmiştir. Çalışma, ilaçların elektromanyetik ışınım ile etkileşimlerinin yalnızca farmakolojik değil, aynı zamanda fotonik ve biyomedikal mühendisliği perspektifinden değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Deneysel süreçte, ilaçlar uygun çözücüler içerisinde homojen solüsyonlar halinde hazırlanmış ve UV-Vis spektroskopisi kullanılarak absorbans ve geçirgenlik spektrumları elde edilmiştir. Elde edilen optik veriler Beer–Lambert yasası yardımıyla değerlendirilmiş, molar sönüm katsayıları ve soğurma bant kenarları hesaplanmıştır. Optik bant aralığı ile kırılma indisi arasında güçlü bir ters orantı olduğu belirlenmiş; Herve–Vandamme ve Reddy modellerinin organik moleküler sistemler için daha fiziksel ve dengeli sonuçlar verdiği görülmüştür. Melox ilacı, en düşük bant aralığına sahip olması nedeniyle en yüksek kırılma indisi ve en güçlü dielektrik yanıtı sergilemiştir. UV ışık altında yapılan ölçümler, özellikle Melox ilacının dalga boyuna duyarlı fotonik bir davranış gösterdiğini ortaya koymuştur. 254 nm UV altında fotodegradasyon etkileri baskın hale gelirken, 365 ve 400 nm UV ışığı altında bant aralığının daraldığı ve kırılma indisinin kontrollü biçimde modüle edilebildiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, incelenen ilaçların biyomedikal fotonik, UV tabanlı tedavi ve ışık-aktive sistemlerde potansiyel aday malzemeler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the dielectric, electrical conductivity, and optical properties of the drugs Dolgit, Melox, Paraflex, and Naprosyn, which are widely used in the field of physical therapy and rehabilitation, were comprehensively investigated through experimental methods. The study aims to evaluate the interactions of these drugs with electromagnetic radiation not only from a pharmacological perspective but also from photonic and biomedical engineering viewpoints. During the experimental process, the drugs were prepared as homogeneous solutions in appropriate solvents, and absorbance and transmittance spectra were obtained using UV–Vis spectroscopy. The acquired optical data were analyzed using the Beer–Lambert law, and the molar extinction coefficients and absorption band edges were calculated. A strong inverse relationship between the optical band gap and the refractive index was identified, and it was observed that the Herve–Vandamme and Reddy models yield more physically meaningful and balanced results for organic molecular systems. Due to having the lowest band gap, the Melox drug exhibited the highest refractive index and the strongest dielectric response. Measurements performed under UV irradiation revealed that Melox, in particular, displays wavelength-sensitive photonic behavior. While photodegradation effects became dominant under 254 nm UV irradiation, band gap narrowing and controlled modulation of the refractive index were observed under 365 and 400 nm UV light. The obtained results demonstrate that the investigated drugs are potential candidate materials for biomedical photonic applications, UV-based therapies, and light-activated systems.