Alerji tedavisinde kullanılan setirizin dihidroklorür ve ketotifen etken maddeli ilaçların genotoksik aktivitesinin in vitro rapd-pcr tekniği ile araştırılması
Assessment of genotoxic effects caused by cetirizine dihydrochloride and ketotifen, antihistaminic agents used in allergy treatment, using the in vitro rapd-pcr technique
  1. Tez No: 1001364
  2. Yazar: ZEYNEP NİDA KARAALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AYAZ TÜYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: DNA, DNA hasarı, DNA izolasyonu, Ketotifen, Periferik lenfositler, RAPD-PCR, Setirizin, DNA, DNA damage, DNA extraction, Ketotifen, Peripheral lymphocytes, RAPD-PCR, Ceritizine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yaygın olarak alerji tedavisinde kullanılan setirizin dihidroklorür ve ketotifen etken maddeli antihistaminik ilaçların insan periferik lenfosit hücreleri üzerindeki genotoksik etkileri RAPD-PCR yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Genotoksik ve genotoksik olmayan dozlarda ilaç uygulaması sonrasında izole edilen DNA örnekleri, rastgele primerlerle çoğaltılarak elde edilen bant desenleri analiz edilmiş ve ilaçlara maruz kalan gruplarla kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, her iki antihistaminik maddenin de özellikle yüksek dozlarında DNA bant profillerinde anlamlı değişimlere neden olduğunu ve bu değişimlerin genomik şablon stabilitesinde (GTS) azalmaya yol açtığını göstermektedir. Bu durum hem setirizin hem de ketotifenin belirli dozlarda genetik materyal üzerinde potansiyel genotoksik etkilere sahip olabileceğine işaret etmektedir. Bu tez çalışması, antihistaminik ilaçların DNA düzeyindeki olası etkilerine dair yeni bulgular sunarak toksikoloji alanındaki bilgi birikimine katkı sağlamaktadır. Bulgular, özellikle kronik ilaç kullanımının uzun vadeli genetik etkilerinin değerlendirilmesi açısından önem taşımakta olup, farmakovijilans ve ileri moleküler toksisite çalışmalarına yön vermesi bakımından değerlidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the genotoxic effects of the widely used antihistamine drugs cetirizine dihydrochloride and ketotifen on human peripheral lymphocyte cells were investigated using the RAPD-PCR method. DNA samples isolated following drug exposure at genotoxic and non-genotoxic doses were amplified with random primers, and the resulting banding patterns were analyzed. Treated groups were then compared with the control group. The results demonstrated that both antihistamines, particularly at higher doses, induced significant alterations in DNA band profiles, indicating a reduction in genomic template stability (GTS). These findings suggest that both cetirizine and ketotifen may possess potential genotoxic effects on genetic material at certain concentrations. This thesis provides novel insights into the possible DNA-level effects of antihistamine drugs, thereby contributing to the existing knowledge in the field of toxicology. The findings are of particular importance for assessing the long-term genetic consequences of chronic drug use and may serve as a valuable reference for future pharmacovigilance and advanced molecular toxicity studies.