Makine öğrenmesi ile kardiyovasküler risk skorunun belirlenmesi
Determination of cardiovascular risk score with machine learning
  1. Tez No: 1001409
  2. Yazar: KAAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Kardiyoloji, Biyoistatistik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Cardiology, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoinformatik, Teşhis teknikleri-kardiyovasküler, Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Bioinformatics, Diagnostic techniques-cardiovascular, Artificial intelligence and machine learning course
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar küresel ölümlerin başlıca nedeni olmaya devam etmektedir. Ancak geleneksel risk modelleri, hasta verilerindeki karmaşık ve doğrusal olmayan bağımlılıkları yakalamakta sıklıkla yetersiz kalmakta, bu da klinik uygulanabilirliklerini kısıtlamaktadır. Bu tez çalışmasında, söz konusu ilişkileri çözümlemek amacıyla kapsamlı bir ensemble ve meta- learning çerçevesi tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında; AdaBoost, Gradient Boosting, XGBoost ve LightGBM gibi çoklu boosting algoritmaları ile Random Forest ve Bagged Logistic Regression gibi bagging yaklaşımları kullanılmıştır. Bu modeller hem bağımsız olarak hem de Super Learner mimarisi içinde temel öğrenici olarak eğitilmiştir. Super Learner yapısında, karmaşık ilişkileri yakalamak adına Lojistik Regresyon ve HistBoost gibi meta- learnerlar tercih edilmiştir. Bunun yanı sıra, pratik uygulama sağlamak amacıyla bir Blending stratejisi de çalışmaya dahil edilmiştir. Modeller, beş farklı kohorttan harmanlanmış bir veri seti üzerinde, hiperparametre optimizasyonu ve K-katlı çapraz doğrulama ile eğitilerek test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, ensemble yaklaşımlarının güçlü bir öngörü performansı sergilediğini ve meta-learning yöntemlerinin temel öğrenicilerden tutarlı bir şekilde daha iyi sonuç verdiğini göstermektedir. Geliştirilen Blending modeli, 0.972 AUC ve %96.9 ortalama hassasiyet değerine ulaşarak en yüksek performansı göstermiş ve LightGBM'i (AUC: 0.96) geride bırakmıştır. Lojistik Regresyonu meta-learner olarak kullanan Super Learnerlar ise 0.97'ye varan AUC ve %96'ya varan F1 skoru ile dengeli ve genellenebilir tahminler sunmuştur. Sonuç olarak; dikkatle ayarlanmış bu ensemble ve meta-learning çerçeveleri, kardiyovasküler risk tahmininde en son teknoloji düzeyinde başarı sağlamakta ve mevcut makine öğrenimi modellerini geride bırakmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular diseases remain the leading cause of global mortality. Yet, conventional risk models often fail to capture complex, non-linear dependencies in patient data, limiting their clinical applicability in risk stratification. To address this, a comprehensive ensemble and meta- learning framework was designed. Multiple boosting algorithms (such as AdaBoost, Gradient Boosting, XGBoost, and LightGBM) and bagging approaches (such as Random Forest and Bagged Logistic Regression) were trained both independently and as base learners within a Super Learner framework. Logistic Regression and HistBoost were employed as meta-learners to capture complex relationships. Furthermore, a Blending strategy was applied to facilitate practical implementation. Models were trained and validated on a harmonized dataset spanning five heterogeneous cohorts, utilizing hyperparameter optimization and K-fold cross-validation to ensure robust performance. Results demonstrated that ensemble approaches achieved strong predictive accuracy, with meta-learning consistently outperforming base learners. The Blending model achieved the highest AUC (0.972) and average precision (96.9%), surpassing LightGBM (AUC: 0.96). Super Learners utilizing Logistic Regression as a meta-learner yielded balanced and generalizable predictions (AUC up to 0.97; F1-score up to 96%). Consequently, these carefully tuned ensemble and meta-learning frameworks achieve state-of-the-art performance in cardiovascular risk prediction, outperforming recently developed machine learning models.