Cumhuriyet'in ilk yıllarında İstanbul Belediyesinde görev alan mühendisler
Engineers employed at Istanbul Municipality during the early years of the Republic
- Tez No: 1001442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Tarih, Science and Technology, History
- Anahtar Kelimeler: Bilim tarihi, Cumhuriyet Dönemi, Erken Cumhuriyet Dönemi, Türk bilim tarihi, History of science, Republican Period, Early Republican Period, Turkish science history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez; erken Cumhuriyet döneminde, özellikle belediye kanununun değiştiği 1930 yılından, yerel seçimlerde belediye başkanının ilk kez doğrudan halk tarafından seçildiği 1963 yılına kadar olan süreçte, İstanbul Belediyesinde (eski adıyla İstanbul Şehremaneti) çalışan mühendisleri toplu olarak analiz etmeyi hedeflemiştir. Söz konusu zaman aralığında İstanbul Belediyesinde mühendislik ve teknik işlerde çalışmış onlarca mühendis vardır. Belediyede çalışan mühendisler; başmühendis, fen müşaviri, fen memuru gibi unvanlara sahipti. Kamu hizmetinde çalışan birer memur olarak görüldükleri için bu mühendis sınıfı büyük ölçüde anonimdir; bu nedenle bugüne dek bu mühendislere odaklanan bir araştırma ya da prosopografik bir çalışma yayımlanmamıştır. Tezimiz; belediye mühendislerinin nasıl bir eğitim aldıklarını, yetkilerinin, sorumluluklarının ve görev tanımlarının ne olduğunu ortaya çıkarmayı ve bilim tarihi çerçevesinde bir belediye mühendisi profili çizmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to collectively analyze the engineers who served in the Istanbul Municipality (formerly known as the Istanbul Şehremaneti) during the early Republican period, specifically from 1930, when the Municipal Law was amended, to 1963, when mayors were directly elected by the public for the first time. Within this timeframe, dozens of engineers were employed in engineering and technical roles at the Istanbul Municipality, holding titles such as chief engineer (başmühendis), technical consultant (fen müşaviri) and technical officer (fen memuru). As they were regarded as civil servants in public service, this class of engineers has remained largely anonymous; consequently, no research or prosopographical study focusing specifically on these individuals has been published to date. This thesis seeks to reveal the educational backgrounds, authorities, responsibilities, and job descriptions of these municipal engineers, aiming to construct a profile of the 'municipal engineer' within the framework of the history of science.