Rising powers' emergence in contested cyberspace: The case of MIKTA
İhtilaflı siber uzayda yükselen güçlerin ortaya çıkışı: MIKTA örneği
- Tez No: 1001454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: MIKTA, Siberuzay, Yükselen güç, MIKTA, Cyberspace, Rising power
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Siber uzay, fiziksel sınırların ötesinde bir alan olarak devletlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Hızla gelişmesiyle birlikte siber uzay, devletlerin hem birbirleriyle olan bağlarını güçlendirdikleri hem de aralarında çatışmaların yaşandığı bir alan haline gelmiştir. Devletler bu alanda faaliyet göstererek ekonomik, siyasi ve askeri çıkarlarını gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin gibi büyük güçler bu alana ilgi duymakta ve siber uzayı ülkelerinin çıkarlarını gerçekleştirmek için kullanırken aynı zamanda uluslararası sistemdeki pozisyonlarını daha da sağlamlaştırmaya çalışmaktadırlar. Büyük güçlerin yanı sıra yükselen güçler de siber uzayda etkinlik göstermektedir. Yükselen güçler siber uzay aracılığıyla ulusal çıkarlarını gerçekleştirmeyi hedeflerken aynı zamanda uluslararası sistemdeki varlıklarını da kuvvetlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti, Türkiye ve Avustralya gibi yükselen güçlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan MIKTA, siber uzaydaki faaliyetlerine ayrı bir önem vermektedir. MIKTA üyeleri, siber uzaya ilişkin stratejileri, bu alanda hizmet veren kurumları ve yürüttükleri işbirlikleri ile siber uzaydaki hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmaktadır. Bu çalışma, MIKTA üyelerinin siber uzaydaki politikalarını ve girişimlerini incelemeyi ve siber uzayı stratejik bir araç olarak uluslararası politikadaki konumlarını yükseltmelerinde nasıl kullandıklarını araştırmayı amaçlamıştır. Ayrıca MIKTA üyelerinin ABD, Rusya ve Çin ile ilişkilerinin incelenmesi ve bu alanda aralarındaki işbirliği ve çatışma noktalarının tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda konunun derinlemesine incelenmesi için nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve çeşitli makale, kitap, rapor, resmi belgeler incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, MIKTA üyelerinin siber uzay kapsamındaki faaliyetlerinin, siber uzaydaki önemlerini artırarak bu alanda daha belirgin aktörler haline gelmelerini sağladığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu ülkelerin siber uzaydaki eylemlerinin yükselen güç statülerini geliştirmede rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cyberspace, as an area beyond physical borders, has become the center of attention of governments. With its rapid development, cyberspace has become an area where governments both enhance their ties with each other and where clashes between them take place. By carrying out their activities in this area, governments strive to realize their economic, political, and military interests. Great powers such as the United States, Russia, and China are particularly drawn to this area and utilize cyberspace to fulfill the ambitions of their countries, while at the same time seeking to further strengthen their position in international politics. In addition to the great powers, rising powers are also operating in cyberspace. Rising powers aspire to realize their national interests through cyberspace, while simultaneously aiming to increase their presence in international politics. In this context, MIKTA, formed by the coming together of rising powers such as Mexico, Indonesia, the Republic of Korea, Türkiye, and Australia, places particular importance on its activities in cyberspace. MIKTA members work to accomplish their goals in cyberspace with their cyberspace-related strategies, institutions operating in this area, and the cooperation they conduct. This study aimed to investigate the policies and initiatives of MIKTA members in cyberspace and to explore how they utilize cyberspace as a strategic tool to enhance their position in international politics. It is also aimed to examine the relations of MIKTA members with the United States, Russia, and China and to determine the points of cooperation and conflict among them in this area. In this context, the qualitative research method was used to examine the subject in depth, and various articles, books, reports, and official documents were examined. As a result of the research, it was determined that the activities of MIKTA members within the scope of cyberspace enabled them to increase their prominence in cyberspace and become more significant actors in this area. Therefore, it was concluded that the actions of these countries in cyberspace played a role in advancing their rising power status.