Oligozoospermi tanısı konmuş birey semenlerinde heat shock protein 70 (hsp 70) lokalizasyonunun belirlenmesi"
Determination of heat shock protein 70 (hsp 70) localization in semen of individuals diagnosed with oligozoospermia
  1. Tez No: 1001522
  2. Yazar: AYLA İZMİTLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek infertilitesi, HSP70, Oligozoospermi, HSP70, Male Infertility, Oligozoospermia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bir yıl veya daha uzun süre korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi durumuna infertilite denilmektedir. Günümüzde infertilite kadın ve erkek infertilitesi olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Sperm sayısındaki değişikliğe bağlı olarak oligozoospermi, sperm sayısının 15 milyon/ml'den az olması durumu olarak değerlendirilmektedir. 10 ile 15 milyon/ml arasında sperm hücresinin bulunması hafif derece oligozoospermi, 5 ile 10 milyon/ml arasında sperm hücresi bulunuyorsa orta derece oligozoospermi ve test sonucunda 5 milyon/ml'dan daha az sperm hücresi bulunuyorsa şiddetli oligozoospermi olarak değerlendirilmektedir. Heat shock protein (HSP), stres proteinleri olarak da isimlendirilen ısı şok proteinler, bütün canlılarda ve hücrelerde bulunan bir grup proteindir. Yüksek sıcaklık, soğuk ve oksijen yetersizliği gibi çeşitli çevresel stres faktörleri altında hücrede bu proteinlerin sentezi artar. Bu araştırmada, normal, oligozoospermik ve şiddetli oligozoospermik bireylerin spermlerinde Heat Shock Protein 70 (HSP70) lokalizasyonunun belirlenmesini amaçladık. Böylece stres durumlarında hücrede artış gösteren HSP70 proteinleri ile oligozoospermi arasındaki ilişki ortaya çıkarılmış olacaktır. Bu çalışma, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesine başvurarak çocuk sahibi olmak isteyen hastalardan alınıp arta kalan sperm örnekleri üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmada kliniğe başvuran üç hasta grubu ile çalışılmıştır. Her gruptan 100 hasta incelenmiş olup, bunlar arasından sperm sayısına göre uygun gruplara dahil edilerek her grupta 10'ar hasta olacak şekilde gruplama yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; kontrol grubuna kıyasla oligozoospermi grubunda HSP70 ekspresyonunun daha yüksek olduğu belirlenmiş olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Oligozoospermi grubuna kıyasla şiddetli oligozoospermi grubunda HSP70 ekspresyonu daha düşük olup, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Şiddetli oligozoospermi grubundaki HSP70 ekspresyonu kontrol grubuna benzer olup, aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak; çevresel strese yanıt olarak spermleri korumak amacıyla artış gösteren HSP70 proteinin strese yanıt olarak arttığını ancak her zaman yeterli artış sağlanamadığı tesbit edildi. Bunun sebebini daha doğru bir şekilde ifade edebilmek için protein ölçümüne eş zamanlı olarak gen düzeyinde de incelemeler gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Infertility is the inability to achieve pregnancy despite regular unprotected sexual intercourse for a year or more. Today, infertility is divided into two categories: male and female infertility. Depending on the change in sperm count, oligozoospermia is considered as a sperm count of less than 15 million/ml. A sperm cell count of 10 to 15 million/ml is considered mild oligozoospermia, a sperm cell count of 5 to 10 million/ml is considered moderate oligozoospermia and a sperm cell count of less than 5 million/ml is considered severe oligozoospermia. Heat shock proteins, also called heat shock protein (HSP), stress proteins, are a group of proteins found in all living organisms and cells. The synthesis of these proteins increases in the cell under various environmental stress factors such as high temperature, cold and oxygen deficiency. In this study, we aimed to determine the localization of Heat Shock Protein 70 (HSP70) in the sperm of normal, oligozoospermic and severe oligozoospermic individuals. Thus, the relationship between HSP70 proteins, which increase in the cell under stress conditions, and oligozoospermia will be revealed. This study was carried out on leftover sperm samples collected from patients who applied to Erciyes University Faculty of Medicine IVF Unit and wanted to have a child. In this study, three groups of patients who applied to the clinic were studied. From each group, 100 patients were examined and grouped into appropriate groups according to sperm count, with 10 patients in each group. According to the results of the analysis; HSP70 expression was higher in the oligozoospermia group compared to the control group and this difference was statistically significant (p<0.05). HSP70 expression was lower in the severe oligozoospermia group compared to the oligozoospermia group and this difference was statistically significant (p<0.05). HSP70 expression in the severe oligozoospermia group was similar to the control group and there was no statistically significant difference between them (p>0.05). In conclusion, it has been observed that the levels of HSP70 protein, which increases to protect sperm under environmental stress conditions, do rise in response to stress, but this increase is not always sufficient. To better understand the reasons for this, it is necessary to conduct studies at the genetic level in conjunction with protein level measurements.