Synthesis, characterization, and electrochemical immunosensor application of electroactive magnetic nanocomposites
Elektroaktif manyetik nano kompozitlerin sentezi, karakterizasyonu ve elektrokimyasal immünosensör uygulaması
  1. Tez No: 1001526
  2. Yazar: EZGİ AYNI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET YILDIRIM TİRGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Mühendislik Bilimleri, Metalurji Mühendisliği, Bioengineering, Engineering Sciences, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Altın nanopartiküller, Biyosensörler, Elektrokimyasal sensörler, Manyetik nanopartiküller, Metal nanopartiküller, Nanokompozitler, Nanosensörler, İmmünosensör, Gold nanoparticle, Biosensors, Electrochemical sensors, Magnetic nanoparticles, Metal nanoparticles, Nanocomposites, Nanosensors, Immunosensor
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Şiddetli Akut Solunum Sendromu Koronavirüs-2'nin neden olduğu küresel pandemi, viral enfeksiyonların erken teşhisi ve yönetimi için hızlı, uygun fiyatlı ve son derece hassas tanı yöntemlerine olan talebi artırmıştır. Bu tez çalışmasında, klinik örneklerde virüse özgü antikorları tespit etmek amacıyla manyetik nanokompozit temelli özgün bir elektrokimyasal immünosensör platformu geliştirilmiştir. Çalışma kapsamında; kimyasal eş çöktürme yöntemiyle üretilen altın kaplı demir nanokompozitleri, hidrotermal yöntemle sentezlenen Fe3O4@Au nanokompozitleri ve biyouyumluluğu artırmak amacıyla polietilen glikol ile modifiye edilmiş Fe3O4@PEG@Au yapıları olmak üzere üç farklı malzeme sentezlenmiştir. Sentezlenen malzemelerin yapısal ve kimyasal özelliklerini doğrulamak için Taramalı Elektron Mikroskobu, Enerji Dağılımlı X-ışını Analizi, X-Işını Difraktometresi, Raman Spektroskopisi ve Dinamik Işık Saçılımı yöntemleri kullanıldı. Üretilen immünosensörlerin elektrokimyasal performansını değerlendirmek için Diferansiyel Darbe Voltametrisi kullanıldı. Üç nanokompozit yapının her biri için konsantrasyon çalışmaları bağımsız olarak yapıldı ve antikor konsantrasyonuna bağlı sinyal değişimleri incelendi. Elde edilen verilere göre, tüm nanokompozitler iyi bir hassasiyet sergiledi ve geniş bir doğrusal aralıkta çalıştı. Çekirdek-Kabuk ve Fe3O4@Au yapıları daha yüksek iletkenlik sunsa da, özellikle biyouyumluluk açısından PEG modifiye edilmiş yapının en iyi sonuçları verdiği bulundu. Seçicilik, stabilite ve tekrarlanabilirlik testleri, sensörlerin hedef analit için güçlü bir afiniteye sahip olduğunu gösterdi. Geliştirilen platformlar, insan serumu kullanılarak gerçek dünya örnek analizinde düşük Bağıl Standart Sapma değerleri ve iyi geri kazanım gösterdi. ELISA yaklaşımıyla tutarlı olan bu sonuçlar, bu uyarlanabilir platformun klinik uygulamalar için doğru bir alternatif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The global pandemic caused by Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 has increased the demand for rapid, affordable, and highly sensitive diagnostic methods for the early diagnosis and management of viral infections. In this thesis study, a unique electrochemical immunosensor platform based on magnetic nanocomposites was developed to detect virus-specific antibodies in clinical samples. Three different materials were synthesized within the scope of the study: gold-coated iron nanocomposites produced by chemical co-precipitation, Fe3O4@Au nanocomposites synthesized by hydrothermal methods, and Fe3O4@PEG@Au structures modified with polyethylene glycol to increase biocompatibility. Scanning Electron Microscopy, Energy-Dispersive X-ray Spectroscopy, X-Ray Diffractometer, Raman Spectroscopy, and Dynamic Light Scattering methods were used to confirm the synthesized materials' structural and chemical characteristics. Differential Pulse Voltammetry was used to evaluate the generated immunosensors' electrochemical performance. For each of the three nanocomposite structures, concentration studies were conducted independently, and signal variations based on antibody concentration were examined. All of the nanocomposites exhibited good sensitivity and operated across a broad linear range, according to the data obtained. It was found that the PEG-modified structure produced the best results, particularly in terms of biocompatibility, even if the Core shell and Fe3O4@Au structures offered greater conductivity. Tests for selectivity, stability, and repeatability showed that the sensors had a strong affinity for the target analyte. The developed platforms showed low Relative Standard Deviation values and good recovery in real-world sample analysis using human serum. These results' consistent with the ELISA approach demonstrates that this adaptable platform is an accurate substitute for clinical applications.