İntihar girişimlerinde adli tıbbi yaklaşım: Demografik, klinik ve adli süreçlerin incelenmesi
Forensic medical approach to suicide attempts: An examination of demographic, clinical, and judicial processes
  1. Tez No: 1001527
  2. Yazar: NİLAY CANKURT AYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar girişimi, Adli Tıp, Hayati tehlike, Psikiyatrik tanı, Madde kullanımı, Suicide attempt, Forensic medicine, Life-threatening condition, Psychiatric diagnosis, Substance use
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Son yıllarda intihar ve intihar girişimi oranlarında artış gözlenmekte, özellikle genç yaş gruplarında önemli bir halk sağlığı sorunu olarak öne çıkmaktadır. İntihar girişimlerinin hem tıbbi hem de adli yönü birlikte ele alınmalı; adli tıp uzmanları, nedenlerin incelenmesi, önleyici politikaların geliştirilmesi ve sürecin doğru yönetilmesinde aktif görev almalıdır. Bu çalışmanın amacı, 2018–2024 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne intihar girişimi nedeniyle başvuran bireylerin adli tıbbi açıdan değerlendirilmesidir. Çalışmada, olguların demografik ve klinik özellikleri, intihar girişiminde kullanılan yöntemler, toksikolojik durumlar ve adli süreçler ile hayati tehlike riskiyle ilişkili faktörlerin analiz edilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, tanımlayıcı ve analitik olarak tasarlanan çalışmaya, 01.01.2018–31.12.2024 tarihleri arasında acil servise intihar girişimi nedeniyle başvuran toplam 840 birey dahil edilmiştir. Veriler hastane bilgi sistemi ve arşiv kayıtları üzerinden elde edilmiş; sosyodemografik, klinik ve adli değişkenler SPSS 21.0 programında analiz edilmiştir. Hayati tehlike ile ilişkili faktörler Ki-kare ve lojistik regresyon analizleriyle değerlendirilmiş; zaman serisi örüntüsü ise ARIMA(1,0,0) modeli ile incelenmiştir. Bulgular: İntihar girişiminde bulunanların çoğunluğunun kadın (%58,1), bekâr (%60,0) ve genç yaş grubunda yer aldığı bulunmuştur. Bireylerin %32,2'si daha önce intihar girişiminde bulunmuş, %10,1'inde ise önceden planlama saptanmıştır. Madde etkisi altındaki bireylerin oranı %11,9 olup, bu grupta madde kullanım bozukluğu ve dürtüsel girişim davranışının belirgin şekilde yüksek olduğu bulunmuştur. Psikiyatrik tanı sıklığı genel örneklemde %53,8 olarak saptanmış; madde etkisinde olmayan grupta duygudurum ve anksiyete bozuklukları, madde etkisinde olanlarda ise madde kullanım bozukluklarının anlamlı düzeyde fazla olduğu görülmüştür. Lojistik regresyon analizinde erkek cinsiyet (OR=1,76), adli geçmiş (OR=2,17) ve nörolojik ilaç kullanımı ile intihar girişiminin (OR=2,82) hayati tehlike açısından bağımsız risk faktörleri olduğu bulunmuştur. Zaman serisi analizinde belirgin mevsimsel örüntü saptanmamış; girişim sayılarının yalnızca bir önceki ay verisiyle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız intihar girişiminde bulunan bireylerde psikiyatrik tanı ve madde kullanımının önemli risk faktörleri olduğunu; planlı girişimlerde daha ölümcül yöntemlerin tercih edildiğini ortaya koymuştur. Hayati tehlike yaratan intihar girişimlerinde; erkek cinsiyet, adli geçmiş ve nörolojik ilaç kullanımı ön plana çıkmaktadır. Bu bulgular, intihar girişimlerinin multidisipliner değerlendirilmesi ve yüksek riskli bireylerin erken tespiti açısından adli tıp uzmanlarının kritik rolünü vurgulamaktadır. Önleyici stratejilerin geliştirilmesi için bu tür çalışmaların daha geniş örneklemlerle sürdürülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In recent years, there has been an increase in suicide and suicide attempt rates, particularly among young age groups, making it a significant public health issue. Suicide attempts should be addressed from both medical and legal perspectives, with forensic medicine specialists playing a vital role in investigating underlying causes, developing preventive policies, and ensuring proper management of the legal process. This study aims to provide a forensic medical evaluation of individuals who presented to the Emergency Department of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital due to suicide attempts between 2018 and 2024. The study analyzes the demographic and clinical characteristics of the cases, methods of suicide attempts, toxicological findings, legal processes, and factors associated with life-threatening risk. Material and Method: This retrospective, descriptive, and analytical study included 840 individuals who presented to the emergency department due to suicide attempts between January 1, 2018, and December 31, 2024. Data were obtained from the hospital information system and archival records. Sociodemographic, clinical, and legal variables were analyzed using SPSS version 21.0. Factors associated with life-threatening risk were evaluated using Chi-square and logistic regression analyses, and time-series patterns were examined using the ARIMA (1,0,0) model. Results: The majority of individuals who attempted suicide were female (58.1%), single (60.0%), and in a younger age group. A history of previous suicide attempts was found in 32.2% of cases, and 10.1% had shown prior planning. The rate of individuals under the influence of substances was 11.9%, with a significantly higher incidence of substance use disorders and impulsive behaviors in this group. The overall prevalence of psychiatric diagnoses was 53.8%; mood and anxiety disorders were more common among those not under the influence, while substance use disorders were significantly more frequent among those who were. Logistic regression analysis identified male sex (OR=1.76), history of legal issues (OR=2.17), and suicide attempts involving neurological medications (OR=2.82) as independent risk factors for life-threatening outcomes. Time-series analysis revealed no distinct seasonal pattern, with the number of attempts being associated only with the previous month's data. Conclusion: Our study demonstrates that psychiatric diagnoses and substance use are major risk factors in individuals who attempt suicide, and that planned attempts are more likely to involve lethal methods. Male sex, a history of legal problems, and the use of neurological drugs emerged as prominent predictors of life-threatening suicide attempts. These findings underscore the critical role of forensic specialists in the multidisciplinary evaluation of suicide attempts and in the early identification of high-risk individuals. Broader studies with larger sample sizes are recommended to support the development of effective preventive strategies.