Gebelik öncesi sezgisel yemenin gebelikteki kilo alımına etkisi
The effect of pre-pregnancy intuitive eating on weight gain during pregnancy
  1. Tez No: 1001525
  2. Yazar: SEVGİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜRGEN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Sezgisel yeme, Kilo Alımı, Beden kitle indeksi, Gebelik öncesi, Gebelik, Maternal obezite, Intuitive eating, Weight gain, Body mass index, Prepregnancy, Pregnancy, Maternal obesity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gebelik öncesindeki sezgisel yemenin gebelikteki kilo alımına etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel türde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini İzmir'in bir ilçesindeki 20 aile sağlığı merkezindeki 55 aile sağlığı birimine kayıtlı 620 gebe oluşturmuştur. Örneklem büyüklüğünü Open Epi programında %50 bilinmeyen sıklık, %5 hata ve %95 güven aralığında 337 gebe oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Gebelik Öncesi Sezgisel Yeme Ölçeği”ve katılımcıların sosyodemografik ve obstetrik özelliklerini belirlemeye yönelik 47 soruluk“Tanıtıcı Özellikler Formu”ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Gebelerin gebelik öncesi kilosu beyana göre alınmış, gebelikteki kilo ölçümü dördüncü gebelik izleminde (36. ve üzeri haftada) aile sağlığı merkezindeki kalibre tartılarla araştırmacı tarafından ölçülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak bağımsız gruplarda t testi, ANOVA varyans analizi, Mann Whitney U testi, Tukey HSD, Kruskal Wallis testi ve regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar %95 güven aralığında, p<0.05 istatistiksel anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırmaya dahil olan gebelerin yaş ortalaması 28,52 ± 5,05 olarak belirlenmiştir. Şuanki gebelik haftası ortalaması 34,15 ± 3,35 (min: 23, max:40) olarak bulunmuştur. Gebelerin 'Gebelik Öncesi Sezgisel Yeme Ölçeği' puan ortalaması 3,28 ± 0,68 (min:1.0, max:5.0) olarak hesaplanmıştır. 'Gebelik Öncesi Sezgisel Yeme Ölçeği' puan ortalamaları; gebelikteki kilo alma durumları değişkeninin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı bulunmuştur (p>0,05). Gebelik öncesi obez olanların zayıf ve normal olanlara göre“Gebelik Öncesi Sezgisel Yeme”puanlarının anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05). Gebelik öncesi beden kitle indeksi düzeyinin, gebelik öncesi sezgisel yemeyi etkilediği saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak, Gebelik Öncesi Sezgisel Yeme Ölçeği toplam ve alt boyut puanlarının ortalama veya ortalamanın biraz üstünde olduğu belirlenmiştir. Gebelik öncesinde obez kategorisinde olanların Gebelik Öncesi Sezgisel Yeme Ölçeği toplam puanlarının obez olmayanlara göre daha düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to examine the effect of pre-pregnancy intuitive eating on gestational weight gain. Materials and Methods: This study is a cross-sectional study. The study population consisted of 620 pregnant women registered at 55 family health units in 20 family health centers in a district of Izmir. The sample size was calculated using the Open Epi program as 337 pregnant women with a 50% unknown frequency, 5% error, and 95% confidence interval. The research data were collected through face-to-face interviews using the“Pre-Pregnancy Intuitive Eating Scale”and a 47-item“Descriptive Characteristics Form”to determine the participants' sociodemographic and obstetric characteristics. The pre-pregnancy weight of the pregnant women was obtained based on their statements, and their weight during pregnancy was measured by the researcher using calibrated scales at the family health center during the fourth pregnancy follow-up (at 36 weeks and above). The data obtained were evaluated using the SPSS 25.0 program with t-tests for independent groups, ANOVA variance analysis, Mann Whitney U test, Tukey HSD, Kruskal Wallis test, and regression analysis. The results were interpreted at a 95% confidence interval and a statistical significance level of p<0.05. Results: The mean age of the pregnant women included in the study was determined to be 28.52 ± 5.05. The mean current gestational age was found to be 34.15 ± 3.35 (min: 23, max: 40). The mean score on the 'Pre-Pregnancy Intuitive Eating Scale' was calculated as 3.28 ± 0.68 (min: 1.0, max: 5.0). The mean scores on the 'Pre-Pregnancy Intuitive Eating Scal' were found to be statistically insignificant in relation to weight gain during pregnancy (p>0.05). It was determined that the 'Pre-Pregnancy Intuitive Eating Scal' scores of those who were obese before pregnancy were significantly lower than those who were underweight or normal weight (p<0.05). It was determined that the pre-pregnancy body mass index level affected pre-pregnancy intuitive eating (p<0.05). Conclusion: In conclusion, the total and subscale scores of the Pre-Pregnancy Intuitive Eating Scale were found to be average or slightly above average. It was found that the total scores of the Pre-Pregnancy Intuitive Eating Scale were lower among those in the obese category before pregnancy compared to those who were not obese.