Radikal prostatektomi uygulanan hastalarda postoperatif adjuvan tedavi gerekebilirliğinin cerrahi öncesi tetkiklerde öngörülebilirliği: Retrospektif araştırma
Predictability of the need for postoperative adjuvant therapy based on preoperative assessments in patients undergoing radical prostatectomy: A Retrospective study
  1. Tez No: 1001581
  2. Yazar: ABDULBAKİ KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, Radikal Prostatektomi, Adjuvan Tedavi, PSA Dansitesi, ISUP Grade, Preoperatif Öngörü, Prostate Cancer, Radical Prostatectomy, Adjuvant Treatment, PSA Density, ISUP Grade, Preoperative Prediction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Radikal Prostatektomi (RP), lokalize prostat kanserinde en sık tercih edilen küratif tedavi yöntemlerinden biridir; ancak hastaların önemli bir kısmında postoperatif dönemde adjuvan radyoterapi (RT) ve/veya Androjen Deprivasyon Tedavisi (ADT) gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Adjuvan tedavi gereksinimi olacak hastaların cerrahi öncesinde öngörülebilmesi, hasta danışmanlığı sürecinde kritik öneme sahiptir; böylece hastalar sadece cerrahi değil, aynı zamanda postoperatif dönemde maruz kalabilecekleri ek tedavi modaliteleri hakkında da bilgilendirilebilir. Bu çalışmada, RP uygulanan hastalarda postoperatif adjuvan tedavi gereksinimini preoperatif dönemde öngörebilecek klinik, biyokimyasal ve biyopsi temelli parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışma, 1 Ocak 2017 – 24 Aralık 2024 tarihleri arasında SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde RP uygulanan 328 hastayı kapsamaktadır. Hastaların preoperatif yaş ve komorbidite bilgileri, Prostat Spesifik Antijen (PSA) ve PSA türevi değerleri, biyopsi ISUP derecesi, klinik T evresi, D'Amico risk grubu ve inflamatuar indeksleri kaydedildi. Postoperatif adjuvan tedavi endikasyonu, cerrahi sonrası patoloji ve takip PSA ölçümleriyle belirlendi. Adjuvan tedavi alan ve almayan hastaların preoperatif parametreleri karşılaştırıldı; öngörücüleri tanımlamak için tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri yapıldı. ROC analizleri SPSS 27.0 yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 328 hastanın %38,1'i (n=125) adjuvan tedavi almıştır. Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde; biyopsi ISUP ≥2, prostatın her iki lobunda tümör varlığı (bilateral TRUS biyopsi pozitifliği), PSA yüksekliği, biyopsi materyalinde perinöral invazyon (PNI) pozitifliği, klinik T2c evresi, D'Amico yüksek risk grubunda yer alma ve PSA dansitesi (PSAD) değişkenlerinin adjuvan tedavi gereksinimiyle istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0,05). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise bu değişkenler birlikte değerlendirildiğinde yalnızca PSAD (p=0,006) ve biyopsi ISUP ≥2 (p=0,001) bağımsız prediktörler olarak anlamlılığını korumuştur. ROC analizinde PSAD için AUC 0,705, biyopsi ISUP ≥2 için AUC 0,645 olarak hesaplanmıştır. PSAD için optimal cut-off değeri 0,215 olup, bu eşik değerde duyarlılık %63,4 ve özgüllük %67,2 olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre PSAD ve biyopsi ISUP ≥2, RP sonrası adjuvan tedavi gereksinimini preoperatif dönemde öngörebilen bağımsız prediktörlerdir. Bu bulgular, cerrahi sonrası patoloji sonuçları beklenmeden, yüksek riskli biyolojik profile sahip hastaların ameliyat öncesi dönemde daha doğru şekilde tanımlanabileceğini göstermektedir. Böylece hastalar, cerrahi öncesi danışmanlık sürecinde sadece cerrahi gerekliliğin değil olası adjuvan tedavilerin de gerekebileceği konusunda bilgilendirilebilir. PSAD ≥0,215 ve biyopsi ISUP ≥2, adjuvan tedavi gereksinimini öngörmede cerrahi öncesi dönemde kullanılabilecek güçlü, ulaşılabilir ve klinik olarak değerli belirteçlerdir; geniş örneklemli prospektif çalışmalar bu parametrelerin klinik uygulamadaki yerini daha da sağlamlaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Radical Prostatectomy (RP) is one of the most commonly performed curative treatment modalities for localized prostate cancer; however, a substantial proportion of patients require postoperative adjuvant radiotherapy (RT) and/or Androgen Deprivation Therapy (ADT). The ability to predict which patients will require adjuvant treatment before surgery is of critical importance during the patient counseling process, allowing patients to be informed not only about surgery but also about potential additional treatment modalities they may undergo in the postoperative period. The aim of this study was to identify preoperative clinical, biochemical, and biopsy-based parameters that could predict the need for postoperative adjuvant treatment in patients undergoing RP. Materials and Methods: This retrospective observational study included 328 patients who underwent RP at the Department of Urology, University of Health Sciences Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between January 1, 2017 and December 24, 2024. Patient age, comorbidities, Prostate-Specific Antigen (PSA) and PSA derived values, biopsy ISUP grade, clinical T stage, D'Amico risk group, and inflammatory indices were recorded. The indication for postoperative adjuvant treatment was determined based on surgical pathology findings and follow-up PSA measurements. Preoperative parameters were compared between patients who did and did not receive adjuvant treatment, and univariate and multivariate logistic regression analyses were performed to identify predictors. ROC analyses were conducted using SPSS version 27.0 software. Results: Of the 328 patients included in the study, 38.1% (n=125) received adjuvant treatment. In univariate logistic regression analysis, biopsy ISUP grade ≥2, tumor presence in both lobes of the prostate (bilateral TRUS biopsy positivity), elevated PSA levels, positivity for perineural invasion (PNI) in biopsy specimens, clinical stage T2c, high-risk D'Amico classification, and PSA density (PSAD) were found to be statistically significantly associated with the need for adjuvant treatment (p<0.05). In multivariate logistic regression analysis, when these variables were evaluated together, only PSAD (p=0.006) and biopsy ISUP grade ≥2 (p=0.001) retained their significance as independent predictors. In ROC analysis, the AUC for PSAD was 0.705 and for biopsy ISUP grade ≥2 was 0.645. The optimal cut-off value for PSAD was 0.215, at which sensitivity was 63.4% and specificity was 67.2%. Conclusion: According to the results of our study, PSAD and biopsy ISUP grade ≥2 are independent predictors of the need for adjuvant treatment after RP in the preoperative period. These findings demonstrate that patients with a high-risk biological profile can be more accurately identified before surgery, without waiting for postoperative pathology results. Thus, patients can be informed during the preoperative counseling process not only about the necessity of surgery but also about the potential need for adjuvant treatments. PSAD ≥0.215 and biopsy ISUP grade ≥2 are strong, accessible, and clinically valuable markers that can be used in the preoperative period to predict the need for adjuvant treatment; large-scale prospective studies will further consolidate the role of these parameters in clinical practice.