Non-spesifik boyun ağrılı bireylerde eksantrik kas eğitimi ve proprioseptif nöromusküler fasilitasyon tekniklerinin karşılaştırılması
Boyun ağrılı kişilerde uzayan kas eğitimini ve hareket fonksiyonu kolaylaştırıcı tekniklerin karşılaştırılması
- Tez No: 1001620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ŞEVGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Non-spesifik boyun ağrısı, Propriyoseptif nöromüsküler fasilitasyon, Eksantrik kas eğitimi, Non-specific neck pain, Proprioceptive neuromuscular facilitation, Eccentric exercise training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı non-spesifik boyun ağrılı bireylerde Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon ve Eksantrik Kas Eğitim tekniklerinin karşılaştırmalı sonuçlarını incelemektir. Çalışma, dahil edilme kriterlerini sağlayan toplam 45 gönüllü katılımcı ile oluşturuldu. Katılımcılar randomize edilerek Kontrol Grubu (KG=15) Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon Grubu (PNF=15) Eksantrik Kas Eğitim Grubu (EKE =15) olarak 3 gruba ayrıldı. Tüm katılımcılara germe ve izometrik egzersizleri uygulanırken, egzersiz grubundaki katılımcılara 6 boyunca haftada 5 gün egzersiz eğitimi verildi. Katılımcılar tedavi öncesi ve tedavi sonrası Demografik Bilgi Formu,Boyun Özürlülük Anketi,Mc Gill Ağrı Anketi,Tampa Kinezyofobi Ölçeği,Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Kısa Formu,Servikal Eklem Hareket Açıklığı Ölçümleri ve Derin Boyun Fleksör Endurans Testi ile değerlendirildi. Tedavi sonrası değerlendirmelerde tüm gruplarda anlamlı iyileşmeler gözlemlendi(p<0.05).Grup içi analizlerde ise , derin boyun fleksör kas enduransı açısından en belirgin artışın eksantrik kas eğitimi grubunda olduğu gözlemlendi Zamanla ağrı değişiminde ise grupların hiçbirinde tedavi sonrası istatistiksel olarak anlamlı bir değişim saptanmadı. PNF ve eksantrik kas eğitimi uygulanan gruplarda, kontrol grubuna kıyasla değerlendirmelerde daha belirgin iyileşmeler elde edildi. Bulgular, egzersiz programlarının klinik hedeflere göre yapılandırılmasının tedavi etkinliğini artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the comparative outcomes of Proprioceptive Neuromuscular Facilitation and Eccentric Exercise Training techniques in individuals with non-specific neck pain. The study was conducted with a total of 45 volunteer participants who met the inclusion criteria. The participants were randomized into three groups: Control Group (CG = 15), Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Group (PNF = 15), and Eccentric Exercise Training Group (EET = 15). Stretching and isometric exercises were applied to all participants, while participants in the exercise groups received exercise training five days per week for six weeks. The participants were evaluated before and after the treatment using the Demographic Information Form, Neck Disability Questionnaire, McGill Pain Questionnaire, Tampa Scale for Kinesiophobia, World Health Organization Quality of Life Questionnaire Short Form, Cervical Range of Motion Measurements, and the Deep Cervical Flexor Endurance Test. In the post-treatment evaluations, significant improvements were observed in all groups (p < 0.05). In the within-group analyses, the most pronounced increase in deep cervical flexor muscle endurance was observed in the eccentric exercise training group. In terms of changes in pain over time, no statistically significant post-treatment change was detected in any of the groups. In the PNF and eccentric exercise training groups, more pronounced improvements were obtained in the evaluations compared to the control group. The findings indicate that structuring exercise programs according to clinical targets may increase treatment effectiveness.