İnmeli hastaların bakım vericilerinin bakım yükü ve yorgunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of care burden and fatigue of stroke patients' caregivers
- Tez No: 1001619
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, inme, bakım yükü, yorgunluk, bakım verici, Nursing, stroke, caregiver burden, fatigue, caregiver
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı, inme tanısı ile tedavi gören hastalara bakım veren bireylerin bakım yükü ve yorgunluk düzeylerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Mart 2024–Şubat 2025 tarihleri arasında bir devlet hastanesinin nöroloji kliniğinde inme tanısı ile tedavi gören hastaların bakım vericisi olan 103 birey ile yürütüldü. Katılımcılar, 18 yaş ve üzeri, inme tanılı hastanın yakını olan ve iletişim problemi bulunmayan bakım vericiler arasından seçildi. Veriler,“Sosyo-demografik Bilgi Formu”,“Bakım Verme Yükü Ölçeği”ve“Chalder Yorgunluk Ölçeği”ve ''Modifiye Rankin Skalası'' ile toplandı. Bulgular: Bakım vericilerin yaş ortalaması 53,65±13,32 yıl olup, %75,7'si kadındır. Hastaya bakım vericilerin %48,5'i kronik hastalığa sahiptir ve %41,7'si gelirlerinin giderlerinden az olduğunu belirtmiştir. Bakım verme yükü ölçeği puan ortalaması 36,99±13,14, Chalder Yorgunluk Ölçeği puan ortalaması ise 15,48±5,19 olarak bulunmuştur. Bakım vericilerin bakım yükü arttıkça fiziksel, zihinsel ve genel yorgunluk düzeylerinin arttığı saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: İnmeli hastalara bakım veren bireylerde orta düzeyde bakım yükü ve yüksek düzeyde yorgunluk tespit edilmiştir. Bakım vericilerin bakım yükü ve yorgunluk düzeylerinin hastanın bağımlılık düzeyi, inme tanısı alma süresi, bakım vericinin yaşı ve cinsiyetinden etkilendiği bulunmuştur. Hemşirelerin bakım sürecinde yalnızca hastayı değil, bakım vericiyi de değerlendirmeleri, bakım sürecine yönelik bilgilendirme ve destekleyici girişimlerde bulunmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This study aimed to evaluate the caregiver burden and fatigue levels among individuals providing care for patients diagnosed with stroke. Material and Methods: This descriptive, cross-sectional study was carried out between March 2024 and February 2025 with 103 caregivers of stroke patients hospitalized in the neurology ward of a state hospital. Eligible participants were caregivers aged 18 years or older, who were relatives of stroke patients and had no communication difficulties. Data were collected using the“Socio-Demographic Information Form,”the“Caregiver Burden Scale,”, the“Modifiye Rankin Scale”and the“Chalder Fatigue Scale.”Results: The mean age of caregivers was 53.65±13.32 years, and 75.7% were female. Among participants, 48.5% had chronic illnesses and 41,7% reported income less than expenses. The mean caregiver burden score was 36,99±13.14, and the mean fatigue score was 15,48±5,19. As the caregiver burden increased, general, physical and mental fatigue levels of the caregivers were found to be significantly increased too (p<0.05). Conclusion: Moderate caregiver burden and high fatigue levels have been identified among caregivers of stroke patients. It was found that caregivers' burden and fatigue levels affected by the patients' dependency level, duration of illness and caregivers' age and genders. It is recommended that nurses assess not only the patient but also the caregiver during the care process, providing information and supportive interventions.