Pnömoni hastalarında CRP ve D-dimer yüksekliği arasındaki korelasyonun klinik açıdan değerlendirilmesi
Clinical evaluation of the correlation between CRP and D-dimer elevationin patients with pneumonia
  1. Tez No: 1001631
  2. Yazar: MERVE ATEŞ ÇAYANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÜRBÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli pnömoni, CRP, D-dimer, PSI, CURB-65, mortalite, prognoz, Community-acquired pneumonia, CRP, D-dimer, PSI, CURB-65, mortality, prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; toplum kökenli pnömoni (TKP) tanısı alan hastalarda C-reaktif protein (CRP) ile D-dimer düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek, bu parametrelerin hastalık şiddeti, yatış süresi ve mortalite üzerine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2019-2025 yılları arasında Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi'ne başvuran, pnömoni tanısı klinik, laboratuvar ve radyolojik olarak doğrulanmış; D-dimer yüksekliğine karşın pulmoner emboli dışlanmış 140 hasta dahil edildi. Dışlama kriterleri aktif malignite, romatolojik hastalık, ileri kalp yetmezliği, son bir ay içinde geçirilmiş cerrahi ve COVID-19 PCR pozitifliğini kapsıyordu. Yaş, cinsiyet, CRP, D-dimer, böbrek fonksiyon testleri, CURB-65, PSI ve mortalite verileri kaydedildi. Istatistiksel analizlerde Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman korelasyonu, lojistik regresyon ve ROC egri analizleri kullanildi. Bulgular: Medyan yas 75 yil, mortalite %15,0 idi. CRP ile D-dimer arasinda zayif anlamli korelasyon (rho=0,205, p=0,015) saptandi. D-dimer; PSI (rho=0,454) ve CURB-65 (rho=0,473) ile orta duzey korelasyon gosterdi. Lojistik regresyonda mortaliteyi bagimsiz ongoren degiskenler PSI (OR=1,024) ve yatis suresi oldu; D-dimer bagimsiz predikter degildi. ROC analizinde PSI en yuksek diskriminatif gucu sergiledi (AUC=0,830). Sonuc: D-dimer, TKP'de hastalik siddetiyle anlamli korelasyon gosterse de bagimsiz mortalite prediktoru olarak PSI'nin onune gecememistir. PSI ile birlikte tamamlayici biyobelirtec olarak kullanimi klinik katki saglayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between C-reactive protein (CRP) and D-dimer levels in patients with community-acquired pneumonia (CAP), and to determine their impact on disease severity, length of hospital stay, and mortality. Materials and Methods: A total of 140 patients admitted to Ufuk University Dr. Ridvan Ege Hospital between 2019 and 2025 with confirmed CAP were retrospectively enrolled. Patients with elevated D-dimer in whom pulmonary embolism had been excluded were included. Exclusion criteria comprised active malignancy, rheumatological disease, advanced heart failure, recent surgery, and COVID-19 PCR positivity. Age, sex, CRP, D-dimer, renal function tests, CURB-65, Pneumonia Severity Index (PSI) and mortality were recorded. Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, logistic regression and ROC analyses were performed. Results: Median age was 75 years; in-hospital mortality was 15.0% (n=21). Mean CRP was 151.17 mg/L and mean D-dimer was 2.40 mg/L. CRP and D-dimer showed a weak but significant correlation (rho=0.205, p=0.015). D-dimer correlated moderately with PSI (rho=0.454) and CURB-65 (rho=0.473). Mortality was significantly higher in the CURB-65 >=2 group (19.1% vs. 6.5%; p=0.049). Logistic regression identified PSI (OR=1.024) and length of stay (OR=1.041) as independent mortality predictors; D-dimer was not independent (p=0.677). ROC analysis showed PSI had the highest discriminative power (AUC=0.830), followed by D-dimer (AUC=0.692); CRP did not reach significance (AUC=0.619). Conclusion: In CAP patients, D-dimer correlated moderately with disease severity but did not emerge as an independent predictor superior to PSI. D-dimer may serve as a complementary biomarker alongside PSI in pneumonia assessment. ; however, it should not be regarded as a standalone strong prognostic indicator.