Nohut (cicer arietinum L.) çeşitlerinde farklı gübre ve yabancı ot kontrol uygulamalarının verim, verim ögeleri ve nodozite oluşumuna etkileri
Effects of different fertilizer and weed control treatments on yield, yield components and nodosity formation in chickpea (cicer arietinum L.) varieties.
  1. Tez No: 1001630
  2. Yazar: FIRAT ALABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT ADAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal gübreler, Tane verimi, Chemical fertilizers, Grain yield
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Haymana Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 2022 ve 2024 yıllarında kuru tarım koşullarında yürütülmüştür. Denemede 3 farklı nohut çeşidinde (Azkan, Çakır ve Gökçe), 3 farklı ot kontrol yöntemi (kontrol, elle ot mücadelesi, ilaçlama) ve 3 farklı gübre karışımı (azot + fosfor, azot + fosfor + potasyum, azot + fosfor + potasyum + kalsiyum) incelenmiştir. Nohut çeşitlerinde gübreleme, çeşit ve ot yoğunluğunun köklerde bulunan nodozitelere olan etkisi ile verim ve verim ögelerine olan etkileri araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre 1. yılda en yüksek tane verim değeri N+ P+ K+ Ca gübreleme, elle ot mücadelesi yapılan Azkan çeşidinde 306.11 kg/da olarak gerçekleşmiş, 2 yılda ise N +P +K gübreleme, elle ot mücadelesi yapılan Gökçe çeşidinden 200.36 kg/da olarak saptanmıştır. Gübreleme ve ot mücadelesi yöntemlerinin araştırmaya istatistiksel olarak etki ettiği, yıllara göre sırasıyla ortalama nodozite sayısının 35.82, 27.16 olarak, nodozite ağırlığının 1.23, 0.95 g/bitki olarak, bitki boyunun 43.07, 37.67 cm/bitki, ilk bakla yüksekliğinin 17.53, 18.89 cm/bitki, bitkide bakla sayısının 39.59, 33.34, biyolojik verimin 454.98, 267.68 kg/da, hasat indeksinin %51.05, 48.48, 100 tane ağırlığının 47.50, 44.71 g olarak ve protein oranının ise %22.32, 22.94 olarak gerçekleştiği belirlenmiştir. Ot mücadelesi ve gübreleme yöntemlerinin verim ve kaliteyi iklim koşullarının uygun olduğu yıllarda artırdığı, kuraklığın olduğu yıllarda ise verim ve kalitenin azalmasını engellediği belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bölge koşullarında Azkan ve Gökçe çeşitlerinin tercih edilmesi, gübrelemede azot + fosfor + potasyum uygulamasının, yabancı ot mücadelesinin ise elle yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted at the Ankara University Faculty of Agriculture, Haymana Research and Application Farm, under dry farming conditions during the 2022 and 2024 growing seasons. The experiment included three chickpea varieties (Azkan, Çakır, and Gökçe), three weed control methods (control, hand weeding, and herbicide), and three fertilizer combinations (nitrogen + phosphorus, nitrogen + phosphorus + potassium, nitrogen + phosphorus + potassium + calcium). The study investigated the effects of fertilization, variety, and weed density on the number and weight of nodules in the roots, as well as on yield and yield components. According to the results, in the first year the highest grain yield 306.11 kg/da was obtained from the Azkan variety treated with N + P + K + Ca fertilizer and hand weeding. In the second year, the highest yield 200.36 kg/da was recorded for the Gökçe variety treated with N + P + K fertilizer and hand weeding. Fertilization and weed control methods had statistically significant effects on the research. The average numbers in the first and second years respectively was nodules per plant 35.82 and 27.16, nodule weight was 1.23 and 0.95 g/plant, plant height was 43.07 and 37.67 cm/plant, first pod height was 17.53 and 18.89 cm/plant, number of pods per plant was 39.59 and 33.34, biological yield was 454.98 and 267.68 kg/da, harvest index was 51.05%and 48.48%; 100 seed weight was 47.50 and 44.71 g, and protein content was 22.32%and 22.94%. It was determined that weed control and fertilization methods increased yield and quality in years with favorable climatic conditions, and prevented severe yield and quality losses during drought years. Based on the results, it was concluded that, under regional conditions, the Azkan and Gökçe varieties should be preferred, nitrogen + phosphorus + potassium fertilization should be applied, and hand weeding should be used for effective weed control.