Lenfoma tanılı erişkin bireylerde fiziksel aktivite düzeyi, egzersiz kapasitesi, günlük yaşam aktiviteleri ile semptomların değerlendirilmesi ve yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Assessment of physical activity level, exercise capacity, daily living activities, and symptoms in adults diagnosed with lymphoma and investigation of their effect on quality of life
  1. Tez No: 1001656
  2. Yazar: MEHMET KEMAL ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE YILDIZ KABAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik tedavi, Fiziksel aktivite, Hodgkin hastalığı, Uyku kalitesi, Yaşam kalitesi, Physical therapy, Physical activity, Hodgkin disease, Quality of sleep, Quality of life
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, lenfoma tanılı erişkin bireylerde fiziksel aktivite düzeyi, egzersiz kapasitesi, günlük yaşam aktiviteleri, semptomlar ve yaşam kalitesi düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışmaya lenfoma tanısı ile tedavi süreci devam eden 18-65 yaş aralığındaki toplam 30 erişkin birey dahil edildi. Bireylerin fiziksel aktivite ve uyku değerlendirmesi objektif olarak Aktigrafi fiziksel aktivite monitörü ile değerlendirildi. Kas kuvveti değerlendirmesi kapsamında dijital el tipi dinamometre, kavrama kuvveti değerlendirmesinde JAMAR el dinamometresi kullanıldı. Egzersiz kapasitesi, 6 Dakika Yürüme Testi ve 1 Dakika Otur-Kalk testi ile değerlendirildi. Nöropati şiddeti Total Nöropati Skalası, denge performansı Fullerton Gelişmiş Denge Ölçeği ile ölçüldü. Günlük yaşam aktiviteleri Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği ve Lawton-Brody Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği kullanılarak belirlendi. Kanser Yorgunluk Ölçeği yorgunluk düzeyini değerlendirmede, Beck Depresyon Ölçeği emosyonel durumu değerlendirmede kullanıldı. Bireylerin yaşam kalitesi Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Örgütü Yaşam Kalitesi Anketi - Kanser 30 (EORTC QLQ-C30) ölçeği ile değerlendirildi. Değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizleri ile incelendi. Çalışma sonuçları, lenfoma tanılı bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin genel olarak düşük olduğunu ve orta ile şiddetli düzey fiziksel aktiviteye katılımın sınırlı olduğunu göstermektedir. Fiziksel aktivite ve uyku etkinliği ile yaşam kalitesinin fiziksel fonksiyon alt boyutları arasında orta düzeyde anlamlı ilişkiler saptandı (r=0,437; p<0,05). Egzersiz kapasitesi, kas kuvveti ve dengeyi içeren fonksiyonel parametrelerin de yaşam kalitesi ile orta düzeyde ilişkili olduğu belirlendi (p<0,05). Yorgunluk şiddeti hafif düzeyde olmasına rağmen, yaşam kalitesi ile ilişkili semptomlardan biri olarak öne çıktığı bulundu (r=-0,436; p<0,05). Ayrıca periferik nöropati semptomları, denge bozuklukları ve depresyon düzeyinin yaşam kalitesi ile anlamlı ilişkiler gösterdiği bulundu (p<0,05). Bu bulgular, lenfoma tanılı bireylerde fonksiyonel kapasite, semptom yükü ve günlük yaşam aktiviteleri ile ilişkili çok boyutlu etkilenimlerin yaşam kalitesi üzerinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Lenfoma tanılı bireylerin değerlendirilmesinde yalnızca hastalığa ve tedaviye odaklanan bir yaklaşımın yeterli olmadığı; fiziksel aktivite, egzersiz kapasitesi, yorgunluk, nöropati, denge, uyku kalitesi ve emosyonel durum gibi alanları kapsayan bütüncül bir değerlendirme yaklaşımının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the physical activity level, exercise capacity, activities of daily living, symptoms, and quality of life levels in adults diagnosed with lymphoma and to examine the relationships between these variables. A total of 30 adults aged 18-65 who were undergoing treatment for lymphoma were included in the study. Physical activity and sleep were objectively assessed using an actigraphy physical activity monitor. A digital hand dynamometer was used to assess muscle strength, and a JAMAR hand dynamometer was used to assess grip strength. Exercise capacity was assessed using the 6-Minute Walk Test and the 1-Minute Sit-to-Stand Test. Neuropathy severity was measured using the Total Neuropathy Scale, and balance performance was measured using the Fullerton Advanced Balance Scale. Activities of daily living were determined using the Functional Independence Measure and the Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living Scale. The Cancer Fatigue Scale was used to assess fatigue levels, and the Beck Depression Scale was used to assess emotional status. The quality of life of individuals was assessed using the European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire-Cancer 30 (EORTC QLQ-C30) scale. The relationships between variables were examined using Spearman correlation analyses. The study results showed that individuals diagnosed with lymphoma generally had low levels of physical activity and limited participation in moderate to vigorous physical activity. The relationships between variables were examined using Spearman correlation analyses. The study results indicate that individuals diagnosed with lymphoma generally have low levels of physical activity and limited participation in moderate to vigorous physical activity. Moderate-level significant relationships were found between physical activity and sleep efficiency and the physical function subdimensions of quality of life (r=0.437; p<0.05). Functional parameters, including exercise capacity, muscle strength, and balance, were also found to be moderately related to quality of life (p<0.05). Although fatigue severity was mild, it emerged as one of the symptoms related to quality of life (r=-0.436; p<0.05). Furthermore, peripheral neuropathy symptoms, balance disorders, and depression levels were found to have significant correlations with quality of life (p<0.05). These findings indicate that multidimensional effects related to functional capacity, symptom burden, and activities of daily living are decisive for quality of life in individuals diagnosed with lymphoma. It was concluded that an approach focused solely on the disease and treatment is insufficient in the assessment of individuals diagnosed with lymphoma; a comprehensive assessment approach covering areas such as physical activity, exercise capacity, fatigue, neuropathy, balance, sleep quality, and emotional state is necessary.