Ratlarda diazinonun neden olduğu karaciğer hasarı üzerine protokatekuik asitin koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of protocatechuic acid on diazinon-induced liver damage in rats
- Tez No: 1001675
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BÜNYAMİ HALICI, DOÇ. DR. CİHAN GÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Pharmaceutical Toxicology, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diazinon, inflamasyon, karaciğer hasarı, oksidatif stres, protokatekuik asit, Protokateşik asit, Diazinon, inflammation, liver damage, oxidative stress, protocatechuic acid, Inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyokimyası Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yaygın olarak kullanılan bir organofosfat pestisiti olan diazinonun (DZN), erkek ratların karaciğerlerinde oluşturduğu hasara karşı protokatekuik asitin (PCA) koruyucu etkileri araştırıldı. Materyal ve Metot: Çalışmada her biri 7 rattan oluşan 5 grup oluşturuldu. Karaciğerde toksisite oluşturmak için ratlara DZN (20 mg/kg) ve tedavi amacıyla da PCA (50 veya 100 mg/kg), 28 gün boyunca oral gavaj yöntemiyle verildi. Çalışma sonunda, anestezi altında ratlardan kan ve karaciğer dokuları alındı. Ardından oksidatif stres, endoplazmik retikulum (ER) stresi, inflamasyon ve apoptoz belirteçleri; moleküler, biyokimyasal ve histolojik teknikler kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Elde edilen veriler, PCA tedavisinin DZN kaynaklı karaciğer hasarındaki değişiklikleri önemli ölçüde azalttığını gösterdi. DZN grubuyla karşılaştırıldığında, PCA ile tedavi edilen ratlarda oksidan belirtecinde önemli bir azalma ve antioksidan belirteçlerinin seviyelerinde ise artış görüldü. Ayrıca PCA tedavisi, DZN kaynaklı apoptozu ve ER stresini önemli ölçüde inhibe ederken, karaciğer dokusunda nükleer faktör kappa-B (NF-κB), tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-α) ve interlökin-1-beta (IL-1β) gibi inflamatuvar belirteçlerinin seviyelerini azalttı. Ek olarak, DZN'nin neden olduğu karaciğer yapısal hasarının PCA tedavisiyle belirgin şekilde iyileştiği, bu durumun histopatolojik bulgular ve serum alanin aminotransferaz (ALT) ile aspartat aminotransferaz (AST) değerlerindeki düzelme ile de desteklendiği görülmüştür. Sonuç: Birlikte değerlendirildiğinde, PCA tedavisinin DZN kaynaklı oksidatif stresi, ER stresini, inflamasyonu ve apoptozu önemli ölçüde inhibe ederek karaciğer hasarına karşı koruma sağladığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the protective effects of protocatechuic acid (PCA) against the damage caused by diazinon (DZN), a widely used organophosphate pesticide, on the livers of male rats were investigated. Material and Method: In the study, 5 groups, each consisting of 7 rats, were created. DZN (20 mg/kg) was given to the rats to create toxicity in the liver and PCA (50 or 100 mg/kg) was given to the rats for treatment by oral gavage method for 28 days. At the end of the study, blood and liver tissues were taken from the rats under anesthesia. Then, oxidative stress, endoplasmic reticulum (ER) stress, inflammation and apoptosis markers; were evaluated using molecular, biochemical and histological techniques. Results: The data obtained showed that PCA treatment significantly reduced the changes in DZN-induced liver damage. Compared with the DZN group, a significant decrease in oxidant marker and an increase in the levels of antioxidant markers were seen in PCA-treated rats. Moreover, PCA treatment significantly inhibited DZN-induced apoptosis and ER stress, while reducing the levels of inflammatory markers such as nuclear factor kappa-B (NF-κB), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), and interleukin-1-beta (IL-1β) in liver tissue. In addition, it was observed that the liver structural damage caused by DZN was significantly improved by PCA treatment, and this was supported by the histopathological findings and the improvement in serum alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST) values. Conclusion: When evaluated together, it was determined that PCA treatment provided protection against liver damage by significantly inhibiting DZN-induced oxidative stress, ER stress, inflammation and apoptosis.