Geç B sınıfından HR 7985 ve HR 8348 yıldızlarında kimyasal element bolluk analizleri
Chemical elemental abundance analyses of the late B stars HR 7985 and HR 8348
- Tez No: 1001691
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTLUAY YÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Element analizi, Kimyasal bolluk analizi, Spektroskopi, Yıldız atmosferi, Elemental analysis, Chemical abundance analysis, Spectroscopy, Stellar atmosphere
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde geç B spectral sınıfından yıldızlar olan HR 8348 ve HR 7985 (5 Aqr) yıldızlarının element bollukları ve diğer özellikleri incelenecektir. Bu yıldızların seçilmesinin sebebi, spektral verilerine erişimin mümkün olmasıdır. Bu gözlemsel veriler Prof. Dr. Saul J. Adelman (Amerika Birleşik Devletleri) and Prof. Dr. Austin F. Gulliver (Kanada) ile uluslararası işbirliği neticesinde, yakın zamanlarda Şili'deki, kısa adı CTIO olan, Cerro Tololo Inter-American Rasathanesi'nde elde edilmiştir. Belirtilen gözlemevinde, CHIRON (CTIO HIgh ResolutiON Spectrometer) eşelli, ((4100-8900 Å dalgaboyu aralığında, sinyal/gürültü (S/G) değeri tek bir spektrumda 250, ardışık gözlenmiş spektrumların birleştirilmiş spektrumunda 500+ yöresinde olan yüksek çözünürlüklü (R~80,000) bir spektrometre kullanılmaktadır. Spektrumların analizlerinde Gulliver ve Prof. Dr. Graham Hill (Yeni Zelanda) tarafından yakın geçmişte tamamlanan bir bilgisayar programı kullanılacaktır. Bu program CHIRON spektrografının çapraz dispersiyon çıktılarının indirgeme ve normalize edilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Tez çalışmamızda bu iki yıldız arasındaki farklar hakkında bilinenlerden daha ayrıntılı bilgilere erişim amaçlanmaktadır. Kullanılacak yeni bolluk belirleme programlarının, varsa, analizde kullanılabilir yeni spektrum çizgileri vermesinin ve mevcut atomik veri setlerine katkıda bulunmasının mümkün olup olmadığı test edilecektir. Tez çalışmasında elde edilecek sonuçlar kimyasal sıra dışı yıldızların özelliklerinin anlaşılmasında ve sınıflandırılmalarında katkısı olacaktır. Bu yıldızların atmosfer parametrelerinin (etkin sıcaklık, yüzey çekim ivmesi, türbülans hızı) ve element bolluklarının (örn. C, N, O, hafif elementler, demir-pikli elementler, ağır elementler) belirlenmesi yıldızların evrim süreçleri hakkında da bilgi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the elemental abundances and other physical properties of the late B-type stars HR 8348 and HR 7985 (5 Aqr) will be investigated. These stars were selected because high-quality spectral data are accessible for detailed analysis. The observational data were obtained through an international collaboration with Prof. Dr. Saul J. Adelman (United States) and Prof. Dr. Austin F. Gulliver (Canada) at the Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) in Chile. At this observatory, the CHIRON (CTIO High Resolution Spectrometer) is used. CHIRON is a high-resolution spectrograph (R ~ 80,000) covering the wavelength range 4100–8900 Å. The signal-to-noise ratio (S/N) is approximately 250 for a single spectrum and exceeds 500 in the combined spectrum of consecutively observed exposures. For the analysis of the spectra, a computer program recently completed by Prof. Dr. Austin F. Gulliver and Prof. Dr. Graham Hill (New Zealand) will be utilized. This program was developed to reduce and normalize the cross-dispersed echelle outputs of the CHIRON spectrograph. The primary aim of this thesis is to obtain more detailed information about the differences between these two stars than currently available in the literature. It will also be tested whether newly developed abundance determination programs can provide additional usable spectral lines and contribute to existing atomic data sets. The results obtained in this study will contribute to a better understanding and classification of chemically peculiar stars. Determining the atmospheric parameters (effective temperature, surface gravity, and microturbulent velocity) and elemental abundances (e.g., C, N, O, light elements, iron-peak elements, and heavy elements) of these stars will also provide valuable insights into their evolutionary processes.