Yenidoğanın geçici takipnesi nedeniyle yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi almış geç preterm ve term bebeklerin demografik ve klinik özelliklerinin incelenmesi
Evaluation of demographic and clinical characteristics of late preterm and term infants treated in the neonatal intensive care unit for transient tachypnea of the newborn
  1. Tez No: 1001710
  2. Yazar: ALAAEDDİN SALEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA HİLAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum sıkıntısı, yenidoğan geçici takipnesi, yenidoğan, term, geç preterm, Respiratory distress, transient tachypnea of the newborn, newborn, term, late preterm
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yenidoğanın geçici takipnesi (YDGT) fetal alveolar sıvının geç rezorpsiyonu nedeniyle gelişen pulmoner ödemle karakterize, genellikle doğumdan kısa bir süre sonra başlayan, her gestasyonel yaşta bebekte görülebilen, çoğu zaman benign ve kendi kendini sınırlayan bir parankimal akciğer hastalığıdır. Yenidoğanın geçici takipnesi en sık görülen neonatal solunum sıkıntısı nedenlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, geç preterm ve term yenidoğanların YDGT nedeniyle YYBÜ'de tedavi alan demografik ve klinik özelliklerini incelemek ve bu özelliklerin tedavi süreci ve sonuçları üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, retrospektif tipte kesitsel bir tez çalışmasıdır. Ağustos 2020- Mart 2025 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi YYBÜ'de, YDGT tanısı ile tedavi alıp taburcu olan toplam 867 geç preterm ve term bebek oluşturdu. Anne yaşı, annede astım, diyabet, preeklampsi varlığı, doğum öncesi streoid uygulaması, doğum şekli, sezaryen doğumsa acil mi elektif mi olduğu, anne sigara kullanımı, çoğul gebelik durumu, erken membran rüptürü ve koryoamniyonit varlığı kaydedildi. Bebeğin doğum haftası, cinsiyeti, doğum ağırlığı, doğum haftasına göre kilo persentili (AGA/SGA/LGA), 1. ve 5. Apgar skoru, amniyon sıvısında mekonyum varlığı, YYBÜ'ne yatış zamanı, solunum sayısı, oksijen satürasyonu, kan gazında pH değeri, oksijen basıncı, karbondioksit basıncı, bikarbonat, BE/laktat, serbest oksijen aldığı gün sayısı, nazal CPAP desteği aldığı gün sayısı, entübasyona ihtiyacı olup olmadığı, olduysa kaç gün sürdüğü, hastanede kalış süresi, komplikasyonların (pnömotoraks) varlığı, antibiyotik alma süresi verileri toplandı ve iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 403 (%46,5) geç preterm ve 464 (%53,5) term olmak üzere toplam 867 bebek dahil edildi. Geç preterm bebeklerin doğum ağırlıkları term gruba göre anlamlı derecede düşük saptanırken (p <0,001), bu grupta acil sezaryen (C/S) (p <0,001) ve SGA (p <0,001) oranları ile annede preeklampsi (p <0,001) ve çoğul gebelik (p <0,001) sıklığı anlamlı derecede yüksek bulundu. Anne yaşı gruplar arasında benzerlik gösterse de, anne yaşı 35'in üzerinde olan bebeklerin hastanede yatış gün sayısının istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). Klinik parametreler incelendiğinde; geç preterm grubun kan gazı analizlerinde pH (p<0,001) ve bikarbonat (p = 0,024) değerleri anlamlı düşük, PCO2 (p = 0,001) ve laktat (p = 0,008) düzeyleri ise anlamlı yüksek izlendi. Ayrıca, acil C/S ile doğan bebeklerin nazal CPAP sürelerinin normal vajinal doğumla doğanlara göre anlamlı derecede daha uzun olduğu (p = 0,006); çoğul gebelik öyküsü olan bebeklerin ise hastanede anlamlı düzeyde daha fazla kaldığı (p = 0,002) görüldü. Antenatal steroid uygulamasının bebeklerin pH (p = 0,037) ve PCO2 (p = 0,032) değerleri üzerinde iyileştirici bir etkisi olduğu tespit edildi. Maternal diyabet, astım ve sigara kullanımının YDGT klinik seyri ve tedavi süreleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmazken, SGA bebeklerin hastanede kalış süreleri AGA ve LGA olanlara göre anlamlı düzeyde daha uzun bulundu (p <0,001). Sonuç: Çalışmamız, YDGT tanılı bebeklerde geç preterm doğumun, düşük doğum ağırlığının, sezaryen ile doğumun, ileri anne yaşının (≥35 yaş) ve çoğul gebeliğin klinik seyri ağırlaştıran ve hastanede yatış süresini uzatan temel risk faktörleri olduğunu göstermiştir. Özellikle acil sezaryen ile doğan bebeklerde solunum desteği ihtiyacı ve kan gazı parametreleri kötü etkilenmektedir. Antenatal steroid uygulamasının kan gazı parametreleri üzerindeki olumlu etkileri, özellikle geç preterm grubunda postnatal solunum dinamiklerini iyi yönde etkilemektedir. YDGT ve buna bağlı yoğun bakım yatışlarını azaltmak amacıyla, tıbbi endikasyon dışı elektif sezaryen oranlarının azaltılması, gebeliklerin mümkünse 35 yaş öncesinde olması, geç pretermlere antenatal streroid uygulanması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Transient tachypnea of the newborn (TTN) is a parenchymal lung disease characterized by pulmonary edema resulting from delayed resorption of fetal alveolar fluid. It typically begins shortly after birth, can be seen in infants of all gestational ages, and is usually benign and self-limiting. TTN is one of the most common causes of neonatal respiratory distress. This study aims to examine the demographic and clinical characteristics of late preterm and term neonates treated in the NICU for TTN and to evaluate the impact of these characteristics on the treatment process and outcomes. Materials and Methods: Our study is a retrospective, cross-sectional thesis. A total of 867 late preterm and term infants, who were treated and discharged with a diagnosis of TTN at the Konya City Hospital NICU between August 2020 and March 2025, were included. Data including maternal age, presence of asthma, diabetes, preeclampsia, prenatal steroid administration, mode of delivery (including whether cesarean sections were emergency or elective), maternal smoking, multiple pregnancy status, premature rupture of membranes, and chorioamnionitis were recorded. Infant data, including gestational week, gender, birth weight, weight percentile (AGA/SGA/LGA), 1st and 5th-minute Apgar scores, presence of meconium in amniotic fluid, timing of NICU admission, respiratory rate, oxygen saturation, blood gas values (pH, pO2, pCO2, bicarbonate, BE/lactate), days of free oxygen therapy, days of nasal CPAP support, need for and duration of intubation, length of hospital stay, presence of complications (pneumothorax), and duration of antibiotic therapy were collected and compared between the two groups. Results: The study included 867 infants, consisting of 403 (46.5%) late preterm and 464 (53.5%) term infants. Birth weights of late preterm infants were significantly lower than the term group (p <0.001), while the rates of emergency cesarean section (C/S) (p <0.001), SGA (p <0.001), maternal preeclampsia (p <0.001), and multiple pregnancy (p <0.001) were significantly higher in this group. Although maternal age was similar between the groups, the duration of hospital stay was found to be significantly longer for infants of mothers aged 35 and older (p <0.05). Regarding clinical parameters, the late preterm group had significantly lower pH (p <0.001) and bicarbonate (p = 0.024) levels, and significantly higher PCO2 (p = 0.001) and lactate (p = 0.008) levels in blood gas analysis. Additionally, the duration of nasal CPAP support was significantly longer for infants born via emergency C/S compared to those born via normal vaginal delivery (p = 0.006), and infants from multiple pregnancies had significantly longer hospital stays (p = 0.002). Antenatal steroid administration was found to have an improving effect on pH (p = 0.037) and PCO2 (p = 0.032) levels. While maternal diabetes, asthma, and smoking did not have a significant effect on the clinical course or treatment duration of TTN, the length of hospital stay for SGA infants was significantly longer than for AGA and LGA infants (p <0.001). Conclusion: Our study demonstrated that late preterm birth, low birth weight, cesarean delivery, advanced maternal age (≥35 years), and multiple pregnancy are key risk factors that aggravate the clinical course and prolong the hospital stay in infants diagnosed with TTN. Specifically, respiratory support needs and blood gas parameters are adversely affected in infants born via emergency C/S. The positive effects of antenatal steroid administration on blood gas parameters suggest an improvement in postnatal respiratory dynamics, particularly in the late preterm group. To reduce the incidence of TTN and related NICU admissions, it is crucial to decrease the rates of non-indicated elective cesarean sections, encourage pregnancies before the age of 35 when possible, and administer antenatal steroids to late preterm pregnancies.