Seçici lazer ergitme yöntemi ile üretilmiş titanyum alaşımının iki farklı titanyum porselenine bağlantısının üç nokta eğme testiile değerlendirilmesi
Evaluation of the bonding of titanium alloy produced by selective laser melting to two different titanium porcelains using three-point bending test
- Tez No: 1001757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERGİZ UZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Titanyum, Ti-6Al-4V, Seçici Lazer Ergitme, Eklemeli imalat, Ultra düşük ısı porseleni, Termal siklus, Üç nokta eğme testi, Metal-seramik bağlantı dayanımı, Titanium, Ti-6Al-4V, Selective Laser Melting, Additive manufacturing, Ultra-low-fusing porcelain, Thermal cycling, Three-point bending test, Metal–ceramic bond strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Titanyumun biyouyumluluğu, korozyon direnci ve üstün biyomekanik özellikleri nedeniyle protetik restorasyonlarda kullanım alanı giderek genişlemektedir. Seçici lazer ergitme yöntemi (SLE), yüksek yoğunluklu ve homojen mikroyapılı altyapılar elde edilmesine olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, SLE yöntemiyle üretilmiş Ti-6Al-4V ELI numunelerin iki farklı ultra düşük ısı titanyum porseleni ile bağlantı dayanımının karşılaştırılması ve termal siklus işleminin bu bağlantı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada ISO 9693-1:2019 standartlarına uygun olarak 25 (± 1) x 3 (± 0.1) x 0.5 (± 0.05) mm ebatlarında dikdörtgen şeklinde 48 adet Ti-6Al4V ELI alaşımı numune seçici lazer ergitme yöntemi ile üretildi. Üretilen tüm numunelere 125 µm Al2O3 partikülleri ile kumlama işlemi yapıldı. Yüzeyi kumlanan tüm numuneler her grupta 24 adet olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. Numunelerin yarısına (Grup VL) kumlanmış yüzeylerinin üçte bir orta bölümüne 8 (± 0.1) x 3 (± 0.1) x 1.1 (± 0.1) mm ebatlarında VITA LUMEX AC ultra düşük ısı porseleni üreticinin v önerisine uygun olarak pişirildi. Numunelerin diğer yarısına (Grup CM) ise aynı şekilde ceraMotion Ti ultra düşük ısı porseleni aynı dental teknisyen tarafından pişirildi. Grup VL ve Grup CM'den rastgele 12'şer örnek seçildi ve bu örneklere 5 °C - 55 °C sıcaklık aralığında 6000 kez termal devirlendirme işlemi uygulandı. Grup VL ve Grup CM'nin termal devirlendirme uygulanan gruplarına Grup VL-TC ve Grup CM-TC adı verilirken termal devirlendirme uygulanmayan gruplarına da Grup VLnonTC ve Grup CM-nonTC isimleri verildi. Tüm numunelere metal-seramik bağlantı dayanımının ölçülmesi için üç nokta eğme testi uygulandı. Verilerin değerlendirilmesinde bağımsız örneklem t testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmada Grup VL-nonTC için 28,20 ± 3,22 MPa, Grup VL-TC için 26,45 ± 2,92 MPa, Grup CM-nonTC için 26,01 ± 3,88 MPa, Grup CM-TC için 24,44 ± 3,53 MPa ortalama bağlantı dayanımı değeri elde edilmiştir. Her iki porselen sisteminde de termal siklus uygulanmayan gruplar ile termal siklus uygulanan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmemiştir (p > 0,05). Sonuç: SLE yöntemiyle üretilmiş Ti-6Al-4V ELI numuneler, çalışmada kullanılan iki farklı ultra düşük ısı porseleni ile ISO 9693-1:2019 standardına göre kabul edilebilir bağlantı dayanımı sergilemiştir. İki porselen sistemi arasında ortalama bağlantı dayanımı değerlerinde istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Termal siklus işlemi her iki porselen sisteminde bağ dayanımında anlamlı bir azalmaya neden olmamıştır. Bu sonuçlar, eklemeli imalat ile üretilen titanyum altyapıların güncel titanyum porselenleriyle birlikte metal-seramik restorasyonlarda klinik olarak uygulanabilir bir seçenek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The use of titanium in prosthetic restorations has been expanding due to its biocompatibility, corrosion resistance, and superior biomechanical properties. Selective Laser Melting (SLM) enables the fabrication of high-density substructures with homogeneous microstructures. This study aimed to compare the bond strength of Ti-6Al-4V ELI specimens fabricated by SLM using two different ultra-low-fusing titanium porcelains and to evaluate the effect of thermal cycling on this bond. Materials and Methods: In this study, 48 rectangular Ti-6Al-4V ELI alloy specimens with dimensions of 25 (± 1) × 3 (± 0.1) × 0.5 (± 0.05) mm were produced using the selective laser melting technique in accordance with ISO 9693-1:2019 standards. All specimens were sandblasted with 125 µm Al2O3 particles. The sandblasted specimens were then divided into two groups, each containing 24 samples. On half of the specimens (Group VL), VITA LUMEX AC ultra-low-fusing porcelain was fired onto the middle one-third of the sandblasted surface in dimensions of 8 (± 0.1) × 3 (± 0.1) × 1.1 (± 0.1) mm following the manufacturer's recommendation. On the other half (Group CM), ceraMotion Ti ultra-low-fusing porcelain was applied in the same manner by the same dental technician. Twelve samples from Group VL and twelve from Group CM were randomly selected and subjected to 6000 thermal cycles between 5 °C and 55 °C. The thermocycled subgroups were named Group VL-TC and Group CM-TC, while those not subjected to thermal cycling were named Group VL- vii nonTC and Group CM-nonTC. All specimens underwent a three-point bend test to measure metal-ceramic bond strength. Independent samples t-test was used for statistical analysis. Results: The mean bond strength values obtained were 28.20 ± 3.22 MPa for Group VL-nonTC, 26.45 ± 2.92 MPa for Group VL-TC, 26.01 ± 3.88 MPa for Group CM-nonTC, and 24.44 ± 3.53 MPa for Group CM-TC. In both porcelain systems, no statistically significant difference was found between the groups that were not subjected to thermal cycling and those that were subjected to thermal cycling (p > 0.05). Conclusion: Ti-6Al-4V ELI specimens produced by the SLM technique exhibited acceptable bond strength with both ultra-low-fusing porcelains used in the study according to the ISO 9693-1:2019 standard. No statistically significant difference was found between the two porcelain systems in terms of mean bond strength values. Thermal cycling did not cause a significant reduction in bond strength in either porcelain system. These results indicate that titanium infrastructures produced by additive manufacturing are a clinically applicable option for metal-ceramic restorations when used with contemporary titanium porcelains.