Cumhuriyet Dönemi romanında Türklere yönelik soykırım
Genocide against Turks in the Republican Period novel
  1. Tez No: 1001760
  2. Yazar: VOLKAN ÇİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİDE DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan-Hocalı, Balkanlar, Doğu Türkistan, Ermeni tehciri, Esaret, Kafkasya, Soykırım, Tecavüz, Türk romanı, İşkence, Azerbaijan-Hocalı, Balkans, East Turkhistan, Armenian deportation, Caucasus, Genocide, Rape, Turkish novel, Torture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 1922'den günümüze kadar Türk edebiyatında kaleme alınmış altmış romanda Türklere yönelik soykırımcı şiddetin nasıl temsil edildiğini incelemektedir. Çalışmanın tarihsel çerçevesi, Mora'da 1821'de yaşanan Tripoliçe Katliamı'ndan başlayarak Balkanlar'dan Anadolu'ya, Girit'ten Kıbrıs'a, Hocalı'dan Bosna'ya ve İran–Türkistan hattına uzanan Türklere yönelik kitlesel şiddet süreçlerini kapsamaktadır. Tezde soykırım kavramı yalnızca hukuki bir tanım olarak değil, romanın anlatı evreninde yeniden kurulan tarihsel ve insani bir gerçeklik olarak ele alınmıştır. İncelenen romanlarda tecavüz, kaçış, katliam, aşağılama, esaret, işkence, millî ve dinî kimliğe yönelik saldırılar, travma, intihar ve sürgün gibi temaların öne çıktığı görülmektedir. Bu temalar üzerinden Türk topluluklarına yönelik sistematik yok etme politikalarının soykırım niteliği edebî düzlemde görünür kılınmaktadır. Tezde romanlar 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'nin yürürlüğe girdiği 1951 yılını esas alarak sözleşme öncesi ve sonrası olmak üzere iki bölümde değerlendirilmektedir. 1948 öncesinde yazılmış veya yazılmasa dahi o süreçte yaşananları konu alan romanlarda henüz soykırım terimi ve bu suça ilişkin hukuki bir tanım ve yaptırım mevcut olmadığından, incelemede romanların yazım tarihi değil, ele aldıkları tarihsel olaylar referans alınmıştır. Kısaca ifade etmek gerekirse sözleşme sonrasında ve öncesinde kaleme alınan romanların tamamında temel referans noktası, anlatılan olayların soykırım suçu kapsamında ele alınıp alınamayacağı olmuştur. Bu yöntem aracılığıyla hukuki terminolojinin henüz oluşmadığı dönemlerde dahi yazarların soykırımın temel unsurlarını edebî anlatı yoluyla yansıttıkları görülmüştür. Sonuç olarak tez, farklı dönemlerden seçilmiş Türk romanlarının Türklere yönelik soykırımcı şiddeti belgeleyen bir tanıklık alanı oluşturduğunu; bireysel acılarla birlikte kolektif yıkım deneyimlerini de anlatı belleğine taşıdığını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how genocidal violence against Turks has been represented in sixty novels written in Turkish literature from 1922 to the present. The historical framework of the study spans the mass violence directed at Turks, beginning with the Tripolitsa Massacre in the Morea (Peloponnese) in 1821 and extending from the Balkans to Anatolia, from Crete to Cyprus, from Khojaly to Bosnia, and along the Iran–Turkestan axis. In this thesis, the concept of genocide is approached not only as a legal term but also as a historical and human reality reconstructed within the narrative universe of the novels. The novels under study prominently feature themes such as rape, flight, massacre, humiliation, captivity, torture, attacks on national and religious identity, trauma, suicide, and exile. Through these themes, the genocidal nature of systematic policies of annihilation directed against Turkish communities is made visible at the literary level. The novels are evaluated in two sections, before and after the implementation of the 1948 United Nations Genocide Convention in 1951. For novels written before 1948—or depicting events from that period—since the term“genocide”and its legal definition and sanctions did not yet exist, the reference point in the analysis is not the date of writing but the historical events portrayed. In short, the primary reference in all novels, both pre- and post-Convention, is whether the events depicted can be considered under the crime of genocide. This approach reveals that even in periods before the establishment of legal terminology, authors reflected the essential elements of genocide through literary narrative. In conclusion, the thesis argues that Turkish novels from different periods create a field of testimony documenting genocidal violence against Turks, conveying not only individual suffering but also collective experiences of destruction within the narrative memory.