Hans Reichenbach'ın zaman felsefesi
Philosophy of time of Hans Reichenbach
  1. Tez No: 1001761
  2. Yazar: OSMAN UFUK DAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Maksimum entropi, Maximum entropy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Reichenbach'a göre, zaman konusunda düşünürlerin çok farklı yaklaşımları vardır. Çoğu evrenin her şeyinin içinde bulunan tekdüze bir zamanın varlığını baştan kabul edenlerdir. Öyle ki; evrendeki her türlü olgu, varlığı kabul edilmiş olan o zamanla, tamamen bütünleşmiştir. Bir diğer grup düşünür olguları temel alıp olguların özellikleri üzerinden bir zaman betimlemesinin ne kadar yapılabilirliğini araştıranlardır. Bu ikinci grup olguların ayrıntılarını olabildiğince inceleyip bu temel üzerinden tekdüze zamanın betimlenebilirliğini sorgularlar. Reichenbach'a göre üçüncü bir grup birinci gruba daha yakın olup yine de kabullerine farklı derecelerde kuşkuyla bakabilenlerdir. Reichenbach ve bu tezin yazarı ikinci grubu temsil etmektedirler. Reichenbach zamanın yönünü ve düzenini betimlemeye temel olacak olgularda, tüm olgulara yayılan aynı bir düzenin ve yönün olabilirliğini tartışmaktadır. Reichenbach'ın bu olabilirliğe cevabı olumsuzdur. Bu tez de aynı iddiayı, yani tekdüze bir zaman düzeni ve tekdüze bir zaman yönü olmadığı iddiasını paylaşmaktadır. Bu tez öncelikle tekdüzeliğe temel olacak olguların parçalı olduğunu ve parçaların düzen ve yönlerinin tekdüzeliği oluşturacak şekilde toplanıp bir araya gelmesinin olanaksızlığını da iddia etmektedir. Yani olgular süreklilik göstermezler. Ayrıca olguların ilişkileri de belirsizdir, yani istatistikseldir. Tersinir değildirler. Zamanın betimlenmesine temel olan konular önce antik Yunan filozofu Anaksimandros'un apeiron düşüncesinden, sonra Aristoteles'in varolanlardan mı yoksa varolmayanlardan mı kaynaklanan zaman anlayışı ve son olarak ön ortaçağ filozofu Augustinus'un 'an – algı' ilişkisinden kaynaklanan zaman anlayışı ele alınarak zamanın süreksizliği, belirsizliği ve an – algı' ilişkilerinden temellenen zaman anlayışı incelenmektedir. Klasik mekanikte katı cisimlerin tersinir hareketleri, termodinamikte moleküllerin dağılımında entropinin istatistiksel yorumundan kaynaklanan tersinir olmayan ilişkiler ve son olarak quantum mekaniğinde elektron dağılım fonksiyonlarından kaynaklanarak betimlenecek olan zamanın düzeni ve zamanın yönü incelenmektedir. Bu incelemeler sonunda yukarıda belirtilen tekdüze bir zaman düzeni ve tekdüze bir zaman yönü olmadığı iddiası ispatlanacaktır.
Özet (Çeviri)
According to Hans Reichenbach, philosophers have adopted different approaches to the concept of time. Many assume from the outset the existence of a uniform time encompassing all phenomena in the universe, such that everything is fully integrated with this accepted temporal framework. A second group, however, grounds its inquiry in phenomena themselves, examining their properties to assess the extent to which time can be described. This group investigates phenomena in detail and questions whether a uniform time can truly be characterized on that basis. A third group, closer to the first, nonetheless regards its assumptions with varying degrees of skepticism. Both Reichenbach and the author of this dissertation align with the second group. Reichenbach explores whether phenomena that serve as the basis for describing the direction and order of time could sustain a single, universal order and orientation. His conclusion is negative. This dissertation advances the same claim: that neither a uniform temporal order nor a uniform temporal direction exists. It further argues that the phenomena which might underpin such uniformity are fragmented, and that assembling them into a coherent, continuous order or direction is impossible. Phenomena do not exhibit continuity; their relations are indeterminate, statistical rather than deterministic, and not irreversible. The foundations of temporal thought are examined through three philosophical perspectives: Anaximander‟s notion of the apeiron in ancient Greek philosophy; Aristotle‟s inquiry into whether time arises from what exists or from what does not; and Augustine‟s early medieval conception of time as rooted in the relation between perception and the“instant.”These perspectives highlight discontinuity, indeterminacy, and perception as central to temporal understanding. Scientific frameworks are then considered: the reversible motions of rigid bodies in classical mechanics; the irreversible relations arising from the statistical interpretation of entropy in thermodynamics; and, finally, the order and direction of time as described through electron distribution functions in quantum mechanics. Through these investigations, the dissertation demonstrates that the claim of a uniform temporal order and a uniform temporal direction cannot be sustained