Lomber disk hernisi operasyonu yapılan prone ve sitting prone pozisyondaki hastaların akciğer parametrelerinin karşılaştırılması
A comparative analysis of pulmonary parameters in patients undergoing lumbar disc herniation surgery in the prone and sitting prone positions
- Tez No: 1001769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIN GENÇAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lomber Disk Hernisi, İntraoperatif Hasta Pozisyonları, Prone Pozisyon, Sitting Prone Pozisyon, Arter Kan Gazı, Lumbar Disc Herniation, Intraoperative Patient Positioning, Prone Position, Sitting Prone Position, Arterial Blood Gas
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, lomber disk hernisi operasyonu yapılan prone ve sitting prone (diz-göğüs) pozisyondaki hastaların solunum parametrelerini retrospektif olarak araştırmak ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Mart 2024- Mart 2025 tarihleri arasında genel anestezi altında Lomber Disk Hernisi (LDH) cerrahisi yapılan 50 hasta dahil edildi. Bu hastaların 25 tanesi prone pozisyonda, 25 tanesi sitting prone (diz-göğüs) pozisyonda opere edilen hastalardan seçildi. Hastalara ait veriler hasta dosyalarından, anestezi bilgi fişlerinden ve bilgisayar bilgi sisteminden geriye dönük olarak toplandı ve incelendi. Olguların demografik verileri (yaş, cinsiyet, ağırlık ve boy), ASA skorları, genel anestezi altında; supin pozisyondaki, prone ve sitting prone pozisyona alındıktan sonraki ve cerrahi başladıktan 30 dk sonraki hemodinamik verileri [kalp atım hızı (KAH), sistolik arteryal basınç (SAB), diyastolik arteryal basınç (DAB) ve satürasyon (SpO2) değerleri] ve arter kan gazındaki parsiyel oksijen basıncı (PaO2), parsiyel karbondioksit basıncı (PaCO2), pH, satürasyon (SaO2) değerleri, supin pozisyondayken ve prone pozisyona alındıktan sonraki solunum mekaniği değerleri (Tidal volüm, Fio2, frekans, PEEP, Ppeak) taranarak toplandı ve incelendi. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada; cinsiyet, kilo, boy ve ASA skorları açısından gruplar arası anlamlı farklılık olmadığı görüldü (p>0,05). Cerrahi başlamadan, hastalar supin pozisyondayken vital bulgular ve yine hastalar supin pozisyondayken alınan arteryal kan gazı değerlerinde gruplar arası anlamlı farklılık olmadığı görüldü (p>0,05). Cerrahi başlamadan önce sitting prone ve prone pozisyona alınan hastalardan sitting prone grubundaki hastaların diyastolik tansiyonlarının diğer gruba göre anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü (p<0,05). Cerrahi başladıktan 30 dk sonra; prone grubundaki hastaların nabızlarının, arteryal Pao2 ve arteryal SaO2 değerlerinin anlamlı olarak daha düşük olduğu görüldü (p<0,05). Sitting prone xiii pozisyonundaki 25 hastanın cerrahi başlamadan ve cerrahi başladıktan 30 dk sonraki vital bulguları ve arteryal kan gazı değerlerinden sadece nabız değeri cerrahi başladıktan 30 dk sonra anlamlı olarak düşük bulunurken prone pozisyondakilerin hem nabız hem sistolik tansiyon değerleri anlamlı olarak düşük bulundu (p<0,05). Cerrahi başladıktan sonra prone pozisyonundaki hastaların Ppeak değeri sitting prone pozisyonundaki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek bulundu (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma ile sitting prone pozisyonda opere olan hastaların prone pozisyonda opere olan hastalara göre hemodinamik parametrelerinin daha az etkilendiğini, solunum parametrelerinin ise daha iyi olduğunu gözlemledik. Uygun hastalarda hem kanama miktarının azalması nedeniyle cerrahi konforu artırması açısından, hem de anestezi yönetiminin pozitif yönleri açısından sitting prone pozisyonun tercih edilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to retrospectively investigate and compare the respiratory parameters of patients undergoing lumbar disc herniation surgery in the prone and sitting prone (knee-chest) positions. Materials-methods: This study included 50 patients who underwent lumbar disc herniation surgery under general anesthesia between March 2024 and March 2025. Of these patients, 25 were selected from those operated on in the prone position, and 25 from those operated on in the sitting-prone position. Patient data was gathered and reviewed retrospectively, sourced from patient files, anesthesia records, and the hospital's electronic information system. Demographic data (age, gender, weight and height), ASA scores, hemodynamic data (heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, and oxygen saturation) under general anesthesia in the supine position, after being placed in the prone and sitting prone positions, and 30 minutes after the start of surgery, as well as partial pressure of oxygen, partial pressure of carbon dioxide, pH, and saturation values in arterial blood gas, and respiratory mechanics values (tidal volüme, FiO2, frequency, PEEP, Ppeak) in the supine position and after being placed in the prone position were screened, collected, and analyzed. Results: When comparing the groups, there were no significant differences in terms of gender, weight, height, or ASA scores (p>0,05). Before the operation even began, there were no significant differences observed between the groups in terms of vital signs and arterial blood gas values, all while the patients were lying flat on their backs. Before the surgery kicked off, we noticed that patients prepped in the sitting prone position had significantly lower diastolic blood pressure compared to those in the prone position (p<0,05). Thirty minutes into the surgery, patients in the prone position showed a significant drop in pulse rate, arterial PaO2, and arterial SaO2 levels (p<0,05). Looking at the vital signs and arterial blood gas values of 25 patients in the xv prone position, both before surgery and 30 minutes post-incision, only the pulse rate showed a significant drop 30 minutes after the start of surgery. However, when it came to those who were strictly in the prone position, both their pulse rate and systolic blood pressure were significantly lower (p<0,05). After surgery began, Ppeak values in patients in the prone position were found to be statistically significantly higher than those in patients in the sitting prone position (p<0,05). Conclusions: In this study, we observed that patients undergoing surgery in the sitting prone position experienced less impact on their hemodynamic parameters and demonstrated improved pulmonary function compared to those operated on in the standard prone position. We believe that opting for the sitting prone position in suitable patients could be advantageous, both in terms of increasing surgical ease due to reduced blood loss and offering upsides in anesthesia management.