Acil yardım ve afet yönetimi öğrencilerinin küresel iklim değişikliğine yönelik endişe düzeyleri: Aksaray örneği
Climate change anxiety levels of emergency aid and disaster management students: The case of Aksaray
- Tez No: 1001791
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS MOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Biyoiklim, Katılımcı iklim algısı, Kuşaklararası iklim, Bioclimatic, Participative climate perception, Intergenerational atmosphere
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Durum ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İklim sisteminde gerçekleşen olayları anlayarak geleceğe dönük hedeflerin oluşturulması ve sürdürülebilir bir toplum anlayışı içinde doğal kaynakların dengeli kullanabilmesi açısından bireylerde çevre bilincinin geliştirilmesi, günümüz eğitim-öğretim programlarının temel amaçları için büyük önem taşır. Bu doğrultuda, ortaöğretimden lisansüstü eğitime kadar farklı düzeylerde, bireylerin doğal ve beşerî çevrede gerçekleşen coğrafi olayları nasıl algıladıkları ve bu olayların sonuçlarına yönelik kaygı düzeylerini ele alan araştırmaların sayısında artış gözlenmektedir. Söz konusu araştırma, iklim değişikliğinin gözlemlenen etkilerinin bireylerde oluşturduğu endişe düzeylerini ele almaktadır. Çalışmanın amacı Aksaray Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencilerinin iklim değişikliğine yönelik endişe düzeylerini belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden kesitsel tarama modelinin kullanılmıştır Türkçeye uyarlanmış, ''İklim Değişikliği Endişe Ölçeği'' yüz yüze anket yöntemiyle uygulanmıştır. İklim Değişikliği Endişe Ölçeğine ilişkin açımlayıcı faktör analizi (AFA) uygulanmış ve ölçeğin güvenilirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, ölçeğin orijinal formu ile karşılaştırılarak tutarlılığı değerlendirilmiştir. Ayrıca, ölçekten ve demografik bilgi formundan toplanan veriler ilgili değişkenler dikkate alınarak önceki araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve buna göre yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Understanding the processes occurring in the biosphere and developing future-oriented goals, as well as fostering environmental awareness among individuals to ensure the balanced use of natural resources within a sustainable society, are of great importance for the fundamental objectives of contemporary education curricula. In this context, an increasing number of studies have been conducted at various educational levels, from secondary education to postgraduate studies, examining how individuals perceive geographical phenomena occurring in natural and human environments and the extent of their concern regarding the consequences of these phenomena. The present study focuses on the levels of concern generated by the observed impacts of climate change among individuals. The aim of this study is to determine the levels of concern regarding global climate change among students of the Department of Emergency Aid and Disaster Management at the Faculty of Health Sciences, Aksaray University. A quantitative research approach was adopted, employing a cross-sectional survey design. The Turkish-adapted version of the“Climate Change Anxiety Scale”was administered through face-to-face questionnaires. Exploratory factor analysis (EFA) was conducted to examine the factor structure of the Climate Change Anxiety Scale, and Cronbach's alpha coefficient was calculated to assess the reliability of the scale. The findings were compared with those of the original version of the scale to evaluate consistency. In addition, data obtained from the scale and the demographic information form were analyzed in relation to relevant variables and interpreted by comparing them with the results of previous studies