Wilhelm Von Humboldt'un Bildung kuramı odağında demokratik vatandaşlık eğitimi
Democratic citizenship education based on Wilhelm Von Humboldt's theory of Bildung
  1. Tez No: 1001790
  2. Yazar: ÖZGÜN ŞERİF SAĞDIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Eğitim ve Öğretim, Philosophy, Sociology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif vatandaşlık, Aydınlanma felsefesi, Demokrasi eğitimi, Demokratik eğitim, Demokratik vatandaşlık, Dünya yurttaşlığı, Eğitim felsefesi, Eğitim sosyolojisi, Eğitim tarihi, İnsan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi, Active citizenship, Enlightenment philosophy, Education of democracy, Democratic education, Democratic citizen, Cosmopolitan, Education philosophy, Education sociology, Educational history, Human rights citizenship and democracy lesson
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
Özet
Aydınlanma döneminde, eğitim kuramları ve bu kuramların uygulamaları farklı disiplinlerle bir arada ele alınarak alanyazında tartışılan problemleri ortaya çıkarmıştır. Eserlerinde insan ve insanın olanaklarından yola çıkan dilbilimci, eğitim araştırmacısı, antropolog ve siyaset felsefecisi Wilhelm von Humboldt'un (1767-1835) tüm çalışmalarının birleşim noktasında özerk insanı toplumsal ve evrensel bir kimliğe ulaştırabilecek bir eğitim düşüncesi bulunmaktadır. Eğitimin bu biçimiyle ele alınması Humboldt açısından oldukça değerlidir; öyle ki liberalizmin gelişiminde önemli rol oynayan politika teorisinde dahi devleti, eğitime olanak sağlayacak şekilde yapılanan bir kuruluş olarak görmüştür. Bu çalışma, Humboldt'un Bildung kuramını ele alarak günümüzdeki demokratik vatandaşlık eğitimine yeni bir perspektif önerisi sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda şu sorulara yanıt aramak tezin alt amaçları arasındadır: Humboldt nasıl bir Bildung kuramına sahiptir ve bu kurama göre evrensel insan nasıl oluşmaktadır? Demokratik vatandaşlık eğitiminin güncel problemleri nelerdir? Humboldt'un Bildung kuramı üzerine nasıl bir demokratik vatandaşlık eğitimi kurulabilir? Günümüzdeki demokratik vatandaşlık eğitiminin sorunlarına Humboldt ekseninde bir yaklaşımla nasıl ışık tutulabilir? Araştırmanın yürütülmesi, felsefi soruşturma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, öncelikle araştırma probleminin merkezinde yer alan Bildung kavramı ele alınmıştır. Humboldt'un bu kavrama neo-hümanist gözle yaklaşımı incelenerek onun yorumunun kendine özgü resmi çekilmiştir. Ardından, vatandaşlık eğitimi ve vatandaşlık eğitiminin günümüzdeki problemleri ortaya konulmuştur. Çalışma, günümüzdeki vatandaşlık eğitiminin temel problemlerini Humboldt'un Bildung kuramı perspektifiyle ele alan bir eğitim felsefesi tartışmasıyla tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
During the Enlightenment, theories of education and their contemporary relevance were discussed in relation to various disciplines, highlighting the problems discussed in the literature. The works of the linguist, anthropologist, educational researcher and political philosopher Wilhelm von Humboldt (1767-1835) are based on the human being and human possibilities, and the unifying point of all his works is the idea of education that can lead the autonomous human being to a social and universal identity. This approach to education is so valuable to Humboldt that even in his political theory, which played a role in the development of liberalism, he saw the state as an institution structured to make education possible. The aim of this study is to propose a novel perspective for today's education for democratic citizenship by addressing Humboldt's theory of Bildung. To achieve this aim, the research seeks answers to the following questions: What kind of Bildung theory does Humboldt have, and how is the universal human formed according to this theory? What are the contemporary problems of democratic citizenship education? Can we define what type of democratic citizenship education based on Humboldt's theory of Bildung? How can an interpretation based on Humboldt shed light on the problems of democratic citizenship education today? The research findings are obtained through philosophical inquiry into education. The study explores the concept of Bildung. A unique picture of Humboldt is presented in the study. The subsequent discussion then turns to the contemporary challenges faced by citizenship education. The study concludes with a discussion of the philosophy of education, proposing a new approach to the key issues of citizenship education today from Humboldt's Bildung perspective.