Fiziksel aktivite düzeyi ve vücut kompozisyonunun spirometrik değerlere etkisi
The effect of physical activity level and body composition on spirometric values
  1. Tez No: 1001816
  2. Yazar: ŞAFAK ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Fizyoloji, Sports, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum fonksiyonları, fiziksel aktivite düzeyi, vücut kompozisyonu, dayanıklılık egzersizi, direnç egzersizi, Fiziksel dayanıklılık, Nefes egzersizleri, Pozitif basınç solunumu, Solunum fizyolojisi, Spor fizyolojisi, Teşhis teknikleri-solunum sistemi, Uyarlanmış fiziksel aktivite programı, İnsan fizyolojisi, İç solunum, Respiratory functions, physical activity level, body composition, endurance exercise, resistance exercise, Physical endurance, Breathing exercises, Positive pressure respiration, Respiratory tract physiology, Sport physiology, Diagnostic techniques-respiratory system, Adapted physical activity program, Human physiology, Endogenous respiration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
“Fiziksel aktivite düzeyinin ve vücut kompozisyonun spirometrik değerler zerine etkileri”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2025. Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, fiziksel aktivite düzeyi ve vücut kompozisyonunun spirometrik solunum parametreleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30 sağlıklı erkek katılımcı dâhil edilmiş ve beyanlarına göre rekreasyonel (n=10), dayanıklılık (n=10) ve direnç egzersizi (n=10) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Fiziksel aktivite düzeyleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ) ile değerlendirilmiştir. Vücut kompozisyonu ölçümleri, çok frekanslı segmental analiz yapan Tanita MC-780MA marka BIA cihazı ile yapılmıştır. Spirometrik parametreler (FVC, FEV₁, FEF25, FEF50, FEF75, FEF25–75, PEF, VCmaks, VCin) Spiro Scout spirometre ile ölçülmüştür. Göğüs çevresi ölçümleri standart mezura ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında boy uzunluğu ve gövde çevresi açısından anlamlı fark bulunmazken, direnç egzersiz grubunun vücut kütlesi ve VKI değeri diğer gruplardan yüksektir. IPAQ skorları açısından en aktif grup dayanıklılık, ardından direnç ve rekreasyonel gruplar olmuştur. Gövde yağ miktarı açısından fark bulunmamış, ancak direnç grubunun gövde kas miktarı rekreasyonel gruptan yüksektir. FVC, VCmaks ve VCin değerleri direnç ve dayanıklılık gruplarında rekreasyonel gruba göre daha yüksek bulunmuş, bu iki grup arasında fark gözlenmemiştir. FEF 25–75 değerleri gruplar arasında benzerken, PEF değeri yalnızca dayanıklılık grubunda rekreasyonel gruba göre anlamlı düzeyde yüksektir. Yaşla birlikte FVC ve VCmaks değerlerinin arttığı belirlenmiş, solunum parametreleri ile vücut kütlesi, göğüs çevresi ve vücut kompozisyonu arasında ilişki saptanmamıştır. FVC, FEV₁, FEF 25, PEF, VCmaks ve VCin; antrenman sıklığı ve süresiyle pozitif ilişkilidir. FEF 75, antrenman arttıkça azalmış; FEF 50 ve FEF 25–75 ise artış göstermiştir. Boy uzunluğu arttıkça FEV₁/FVC (%), FEF 25 ve PEF azalmıştır. Fiziksel aktivite düzeyi ile birçok solunum parametresi arasında pozitif korelasyon varken, bu durum FEV₁/FVC (%) ve FEF 25–75 (L/s) için geçerli değildir. Sonuç: Demografik özelliklerden yaş, antropometrik özelliklerden boy uzunluğu hariç hiçbir antropometrik değişken çalışma kapsamında değerlendirilen spirometrik değerleri olumlu ya da olumsuz şekilde etkilememektedir. Spirometrik değerler daha çok, egzersiz/spor tipi, antrenman sıklığı ve kapsamı gibi özelliklerden etkilenmekte ya da ilişki göstermektedir. Aynı araştırma tasarımının çoklu merkezde veri toplanarak analiz edilmesi, antropometrik özellikler, vücut kompozisyonu ve demografik özellikler ile solunum parametreleri ilişkisini/etkileşimine daha iyi anlamaya yarayacaktır.
Özet (Çeviri)
“Effects of Physical Activity Level and Body Composition on Spirometric Values”, Trakya University, Institute of Health Science, Department of Physical Education and Sports Department, Master / Master's Thesis, Edirne, 2025. Introduction and Aim: The aim of this study is to investigate the effects of physical activity level and body composition on spirometric respiratory parameters. Material and Methods: 30 healthy male participants were included in the study and were divided into three groups as recreational (n=10), endurance (n=10) and resistance exercise (n=10) according to their statements. Physical activity levels were assessed with the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). Body composition measurements were made with a Tanita MC-780MA brand BIA device that performs multi-frequency segmental analysis. Spirometric parameters (FVC, FEV₁, FEF25, FEF50, FEF75, FEF25–75, PEF, VCmax, VCin) were measured with a Spiro Scout spirometer. Chest circumference measurements were made with a standard tape measure. Results: While there was no significant difference between the groups in terms of height and trunk circumference, the body mass and BMI values of the resistance exercise group were higher than the other groups. In terms of IPAQ scores, the most active group was the endurance group, followed by the resistance and recreational groups. No difference was found in terms of the amount of trunk fat, but the trunk muscle amount of the resistance group was higher than the recreational group. FVC, VCmax and VCin values were found to be higher in the resistance and endurance groups than in the recreational group, and no difference was observed between these two groups. While FEF 25–75 values were similar between the groups, the PEF value was significantly higher only in the endurance group than in the recreational group. It was determined that FVC and VCmax values increased with age, and no relationship was found between respiratory parameters and body mass, chest circumference and body composition. FVC, FEV₁, FEF 25, PEF, VCmax and VCin were positively correlated with training frequency and duration. FEF 75 decreased as training increased; FEF 50 and FEF 25–75 increased. As height increased, FEV₁/FVC (%), FEF 25 and PEF decreased. While there was a positive correlation between physical activity level and many respiratory parameters, this was not the case for FEV₁/FVC (%) and FEF 25–75 (L/s). Conclusion: Except for age among demographic characteristics and height among anthropometric characteristics, none of the anthropometric variables positively or negatively affected the spirometric values evaluated within the scope of the study. Spirometric values are mostly affected or correlated with characteristics such as exercise/sport type, frequency and scope of training. Analyzing the same research design by collecting data in multiple centers will help to better understand the relationship/interaction between anthropometric characteristics, body composition and demographic characteristics and respiratory parameters.