Türk göçmen romanında kadın: Almanya örneği
Women in the Turkish migrant novel: The case of Germany
- Tez No: 1001848
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Göç, Almanya, Türk Edebiyatı, Roman, Kadın, Feminizm, Migration, Germany, Turkish Literature, Novel, Woman, Feminism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
ÖZET Kadınlar, sosyal ve bireysel yaşamın en büyük yükünü taşıyan varlıklardır. Cinsiyet temelli ayrımcılık, kadını biyolojik yapısına indirgemeye çalışan bir zihniyetin ürünü olduğu için, kadınlar tarih sahnesinde çoğunlukla arka planda bırakılmışlardır. Cinsiyetçiliğin kadını ötekileştirici gücü; toplumsal, kültürel, dini ve tarihsel bağlamda, kadına biçilen roller aracılığıyla, kadın sorunsalının sürekliliğini sağlayan bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Hayatın kurgusal düzleme yansıması olan roman sanatında kadınlar hem karakter olarak hem de eser yaratıcısı olarak kadın sorunsalını gerçekçi parametrelerle anlatan önemli figürlerdir. Bu bağlamda Türk Göçmen Romanında Kadın: Almanya Örneği başlıklı bu çalışmada değişik nedenlerle Almanya'ya göç etmiş ya da orada doğmuş Türk göçmen yazarların romanlarında kadın karakterler; toplumsal konumlar, karşılaştıkları ayrımcılıklar, toplumsal baskılar, cinsellik, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, savaş, soykırım, politik mültecilik, aile içi roller, aşk, kimlik arayışı, bireysel özgürlük mücadelesi ve iç dünyalarını yansıtan unsurlar gibi temalar etrafında işlenmiş, karakterlerin ruhsal çözümlemeleriyle derinleştirilmiştir. Bu çalışmada, farklı dönemlere ve yazarlara ait kırk bir roman incelenerek kadın karakterlerin temsili analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, kadın olgusunun tarihsel ve toplumsal yaşamdaki yolculuğuna dair genel bir çerçeve çizilmiştir. Bu kapsamda; kadının toplum içindeki konumu, tarihsel süreçte geçirdiği dönüşümler, toplumsal cinsiyet rolleri; Türk ve Alman toplum yapılarında kadının yeri; ayrıca kadın ve göç ilişkisi, edebiyat ve feminist kuram açısından olmak üzere üç alt başlık altında analiz edilmiştir. Bu kavramsal çerçevenin izleğinde çalışmamıza kaynaklık eden romanlardaki kadınlar;“aile, annelik ve evlilik hayatındaki ilişkiler ve kadınlar”,“bireysel olgular ve kadınlar”,“kadın sorunsalı”bakımından üç ayrı bölümde kapsamlı biçimde analiz edilmiş, böylece edebî metinlerdeki kadın temsillerinin sadece edebiyat alanına değil, sosyoloji, tarih, kültürel çalışmalar ve toplumsal cinsiyet araştırmaları gibi farklı bilim dallarına da katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Women are entities who bear the greatest burden in both social and individual life. Gender-based discrimination, as a product of a mentality that seeks to reduce women to their biological makeup, has historically relegated women to the background. The marginalizing power of sexism emerges as a factor that perpetuates the“woman problem”through roles assigned to women within social, cultural, religious, and historical contexts. In literature, which reflects life onto a fictional plane, women are significant figures both as characters and as creators, conveying the“woman problem”with realistic parameters. In this context, the present study, titled Women in the Turkish Migrant Novel: The Case of Germany, examines how women are represented in the novels of Turkish migrant writers who have either migrated to Germany for various reasons or were born there. Female characters are explored through themes such as social positions, experiences of discrimination, societal pressures, sexuality, gender inequality, war, genocide, political exile, family roles, love, identity quests, individual struggles for freedom, and their inner worlds, with in-depth analyses of their psychological dimensions. A total of forty-one novels from different periods and authors were analyzed to examine the representation of female characters. The first section of the study provides a general framework regarding the historical and social trajectory of women, covering three subtopics: the position of women in society and the transformations they have undergone over time, gender roles within Turkish and German societal structures, and the relationship between women and migration, examined through the lenses of literature and feminist theory. Within this conceptual framework, the women depicted in the novels were analyzed comprehensively in three separate sections:“women in family, motherhood, and marital relationships,”“women and individual experiences,”and“the woman problem.”This approach aims to demonstrate that the representation of women in literary texts contributes not only to literary studies but also to sociology, history, cultural studies, and gender studies.