Türk siyasi tarihi açısından TÖB-DER'in öğretmen hareketindeki yeri
The place of TÖB-DER in the teacher movement in terms of Turkish political history
- Tez No: 1001849
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL TEKİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: TÖB-DER, TÖB-DER
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
12 Mart 1971 Muhtırası sonrasında yaşanan sıkıyönetim koşullarında Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın (TÖS) kapatılmasından sonra bütün malları da devredilmiş olarak, 3 Eylül 1971 tarihinde Türkiye Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) adında yeni bir kuruluş meydana getirilmiştir. Bu derneğin kurucularının çoğunluğunu Köy Enstitüsü mezunu ve TÖS'ün eski üyeleri oluşturmaktadır. TÖB-DER kurulduğu 3 Eylül 1971 tarihinden itibaren gittikçe artan bir hızla, değişik görüşlerden binlerce öğretmeni, bünyesinde toplamayı başarmıştır. 12 Eylül 1980 Askerî Müdahalesi öncesinde TÖB-DER'in Türkiye'deki şube sayısı 670'e ulaşmıştır. Aynı zamanda 1980'de Türkiye'de çalışmakta olan toplam 317.757 öğretmenden 220 bini (%69,2) TÖB-DER çatısı altında toplanmıştır. TÖB-DER, Türkiye'nin en büyük kitle ve meslek örgütü olmuştur. 12 Eylül 1980 Askerî Müdahalesinden önce mevcut yasalara göre kurulan ve faaliyetini yasal çerçevede sürdüren bir öğretmen derneği olan TÖB-DER, 12 Eylül yönetimi tarafından,“gizli örgüt”iddiası ile Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 141. ve 142. maddelerine dayanılarak kapatılmıştır. Ayrıca TÖB-DER'in birçok yönetici ve üyesi 4 yıldan 9 yıla varan mahkûmiyetlerle cezalandırılmışlardır. Bu tezde Eylül 1971 ile 12 Eylül 1980 yılları arasında etkili olmuş Türkiye Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği'nin (TÖB-DER) tarihçesi ve öğretmen hareketinin içerisindeki konumu siyaset bilimi perspektifinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Following the 12 March 1971 Memorandum, under the martial law conditions of the period, the Türkiye Teachers' Union (TÖS) was closed down. Subsequently, with all its assets transferred, a new organization named the Türkiye Teachers' Union and Solidarity Association (TÖB-DER) was established on 3 September 1971. The founders of this association largely consisted of graduates of the Village Institutes (Köy Enstitüleri) and former members of TÖS. From the moment of its establishment on 3 September 1971, TÖB-DER rapidly succeeded in bringing together thousands of teachers with diverse views under its organizational structure. Prior to the 12 September 1980 Military Intervention, the number of TÖB-DER branches across Türkiye had reached 670. Moreover, out of the 317,757 teachers working in Türkiye in 1980, 220,000 (69.2%) were organized under the umbrella of TÖB-DER. In this respect, TÖB-DER became the largest mass and professional organization in Türkiye. TÖB-DER, which had been established and had carried out its activities within the legal framework according to the laws in force before the 12 September 1980 Military Intervention, was later closed by the 12 September administration on the grounds that it was a“clandestine organization”, based on Articles 141 and 142 of the Turkish Penal Code (TCK). In addition, many administrators and members of TÖB-DER were sentenced to prison terms ranging from four to nine years. This thesis examines the history of the Türkiye Teachers' Union and Solidarity Association (TÖB-DER) and its position within the teacher movement between September 1971 and 12 September 1980 from a political science perspective.