Cumhuriyet dönemi Türk romanında ekofeminizm
Ecofeminism in republican period Turkish novel
  1. Tez No: 1001862
  2. Yazar: MELTEM YANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT TEKŞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, Ekofeminizm, Ekoloji, Feminizm, Doğa, Kadın, Turkish Novel, Ecofeminism, Ecology, Feminism, Nature, Woman
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Doğa ve kadın konusunu birlikte ele alan ekofeminizm; hem ekolojinin hem de feminizm alt başlıkları kategorisinde değerlendirilir. Ekolojinin tabiata, feminizmin kadına yönelik bakış açılarını orta noktada birleştiren ekofeminizm, doğa ve kadın arasında kurulan güçlü ilişkiyi dile getirirken beraberinde her ikisinin eril/erkek egemen tarafından tahakküme maruz kaldığından söz eder. Ekofeministlere göre, çevre ve kadın meselesine yönelik çözümlerin kaynağı feminist bir perspektifle veya başka bir ifadeyle cinsiyetçi bir bakış açısıyla bakmaktan geçmektedir. Böylece önce“erkek merkezli”yaklaşımın ortadan kaldırılması için çareler üretilecek daha sonra“insan merkezli”bir bakış açısı ile problemin çözümü sağlanacaktır. Çünkü ekofeminist kabule göre kapitalist ataerkil/patriyarkal, kadın bedeni ve emeği üzerinde iktidar kurma eylemi ile doğayı da müsrifçe kullanma/tahrip etme ve kendi çıkarı uğruna tüketme noktasında aynı tavrı benimsemektedir. Ekofeminizm hareketi; doğa ve kadının sömürülen bir kaynak değil etkin bir özne olduklarına dikkat çeker ve kendine özgü bağlantılarla iyileştirme yoluna giderek yeni çözümler, çareler üretme üzerinde durmaktadır. Bu çalışmada Cumhuriyet dönemi romanlarında ekofeminist kuramın temalarını destekleyen romanlar ele alınmakta ve incelemeye tabi tutulmaktadır. Çalışmanın ilk kısmında“Ekofeminizm Kavramının Tanımı ve Tarihçesi”başlığı altında ekoloji, ekoeleştiri ve feminizm kuramları hakkında genel bilgi verilir ardından ekofeminizmin tarihsel süreci ile edebiyata nasıl yansıdığı üzerinde durulur. İncelemenin ana bölümünde ele alınan eserler,“Doğaya ve Kadına Tahakküm/Baskı”ve“Doğa Unsurlarının Kadın Kimliğiyle Özdeşleşmesi”başlıkları altında ekofeminizm bağlamında değerlendirilir. Çalışmanın“Sonuç”kısmında ise ekofeminizm ile ilgili romanlarda tespit edilen malzemeler/bulgular üzerinden genel sonuçlara varılır.
Özet (Çeviri)
Ecofeminism, which addresses the intersection between nature and women's issues, is classified within the domains of ecology and feminism. It integrates the ecological perspective of nature with the feminist perspective on women in a balanced manner. Ecofeminism articulates the profound connection between nature and women, while also highlighting that both are subjugated by patriarchal dominance. Ecofeminists assert that resolutions to environmental and women's challenges are fundamentally grounded in a feminist, or gendered, perspective. Consequently, solutions will initially be devised to eradicate the“male-centered”approach, followed by addressing the issue from a“human-centered”perspective. According to ecofeminist theory, capitalist patriarchy exhibits a similar disposition of wasteful exploitation and consumption of nature for its own advantage, while simultaneously exerting control over the feminine identity and labor. Consequently, the ecofeminism movement highlights that nature, and women are not mere exploited resources but engaged subjects and underscores the development of innovative solutions and treatments through distinctive links. The present study analyzed novels that embody the themes of ecofeminist philosophy during the Republican period. Initially, the study's first section, titled“Definition and History of the Concept of Ecofeminism,”provided an overview of ecological theories, ecocriticism, and feminism, followed by an examination of the emergence of ecofeminism and its literary reflections throughout history. In the main section of the study, the analyzed works are examined within the framework of ecofeminism under the headings“Domination over Nature and Women”and“Association of Natural Elements with Female Identity.”The“Conclusion”section of the study presented overarching conclusions derived from the materials and discoveries uncovered in novels concerning ecofeminism.